HKUD Studenčica gostovala u Njemačkoj

ljubuski.info

Hrvatska katolička misija u Biberachu za svog je zaštitnika izabrala svetog Nikolu Tavelića, prvog kanoniziranog hrvatskog sveca. Svake godine za vikend uoči svetkovine organiziraju se kulturne i zabavne večeri, a tako je bilo i ove godine.

Kako i Biberachu i okolici radi veliki broj Hrvata iz župe Studenci bila im je želja da na njihovu feštu dođe i studenačko kulturno umjetničko društvo Studenčica, pa su još prošle godine počeli dogovarati nastup HKUD-a Studenčica. Prije nešto više od mjesec dana postignut je dogovor, pa su se folkloraši, bećari i ženska pjevačka skupina Izvor počeli pripremati za put. Probe su se održavale dva puta tjedno, a neki i više, kako bi što spremniji otišli u Njemačku.

U četvrtak 10. studenog oko ponoći skupina članova HKUD "Studenčica" uputila se prema njemačkom gradu Biberachu gdje su bili sudionici slavlja sv. Nikole Tavelića, zaštitnika Misije hrvatske katoličke zajednice u tom gradu.

Voditelj misije vlč. Ilija Kristić, skupa sa svojim suradnikom vlč. Marijanom Oršolićem i članovima Misijskoga pastoralnog vijeća, rado su prihvatili tu ideju te pozvali skupinu folkloraša iz Studenaca kao i župnika don Ivana Štironju biti sudionici proslave blagdana.

Studenčani su, zajedno sa svojim župnikom don Ivanom, kulturnim i duhovnim programom razveselili svoje sunarodnjake ponajprije 10. studenoga u velikoj gradskoj dvorani u Biberachu, gdje se okupilo više stotina Hrvatica i Hrvata. Skupine HKUD "Studenčica", starija skupina folkloraša te muška pjevačka skupina "Bećari" i ženska pjevačka skupina "Izvor" izveli su nekoliko glazbenih i plesnih točaka te tako dali svoj udio u ovom ugodnom kulturnom programu.

Kako je blagdan sv. Martina - Martinje bilo u nedjelju kad je kod Hrvata običaj "krštenje mladog vina" i večer nastupa studenačkih folkloraša i pjevačkih skupina bilo u "znaku" Martinja.

Sutradan, u nedjelju 11. studenoga na svetim Misama u Biberachu i Ulmu, koje je uz koncelebraciju vlč. Ilije predvodio župnik don Ivan, članovi HKUD "Studenčica" predvodili su liturgijsko pjevanje te i na taj način razveselili nazočne sunarodnjake.

Voditelj Misije vlč. Ilija, zajedno sa svojim suradnicima nisu skrivali radost i zadovoljstvo nastupima Studenčana te su zaželjeli i najavili ponovni susret u nekoj od misija koje su im stavljene na brigu ako to bude moguće.

Studenčani zajedno sa svojim župnikom don Ivanom najiskrenije su zahvalili vlč. Iliji i vlč. Marijanu, njihovim pastoralnim suradnicima kao i svim sunarodnjacima, posebno Studenčanima, koji su ih vrlo lijepo, ljubazno i radosno primili u svoje tople domove i bili im na raspolaganju za šetnju tim lijepim njemačkim gradom Biberachom.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Pola ih samo da hoda dzabane

Eto ti se javi,prestavi se kad si tako mocan.

Može li itko mjerodavan objasniti pojam hrvatska katolička misija u njemačkoj?a pričamo o kršćanskoj europi?pa nije njemačka u africi.

Bolest iz yuge samo udruzivanje iz pokvareni interesa

HKUD Studenčica gostovala u Njemačkoj
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari