Veliki broj učenika nije naučio kritički razmišljati

ljubuski.info

O uvođenju državne mature govori se već neko vrijeme, a da potreba za tim uistinu postoji, pokazalo je i ovogodišnje testiranje učenika završnih razreda srednjih škola u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Naime, rezultati prve županijske mature provedene u spomenutoj županiji otkrili su porazne rezultate te činjenicu kako se velik broj maturanata sa znanjem koje su pokazali na ovom testiranju ne bi mogao upisati ni na jedan od fakulteta u Republici Hrvatskoj.

Pilot-projekt

S pokazanim znanjem malo njih bilo bi redoviti studenti visokoobrazovnih ustanova u BiH. Prva županijska matura u ZH županiji provedena je kao neka vrsta pilot-projekta, a svi testovi rađeni su u skladu s testiranjima koja se provode prilikom polaganja državne mature u Republici Hrvatskoj.

Nositelji projekta, koji se pokazao kao pun pogodak dajući maturantima na samom početku školske godine uvid u osobno znanje, jesu Udruga za promicanje znanja i obrazovanja - Edukacijski centar Prizma i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije.

Uz hrvatski jezik, kemiju i matematiku, učenici završnih razreda srednjih škola ovom prilikom provjeravali su znanje i iz biologije, fizike, engleskog i njemačkog jezika. Najlošije znanje pokazali su iz kemije. Međutim, učenici nisu pokazali ni znatno bolje znanje iz matematike, fizike i biologije. Neki od njih, primjerice, iz matematike nisu zadovoljili ni jedan posto potrebnog znanja.

Primjena znanja

Osim potrebe uvođenja državne mature, ovaj projekt proveden u Zapadnohercegovačkoj županiji pokazao je i potrebu promjene obrazovnog sustava, odnosno nastavnih programa, budući da je učenicima prilikom rješavanja zadataka najveći problem bio taj što nisu znali svoje teorijsko znanje primijeniti na životnim primjerima.

Tu je bilo puno problema jer dosta njih nije naučilo kritički razmišljati, tj. primijeniti stečeno znanje na konkretne situacije, objasnio je nakon testiranja Josip Bešlić, voditelj projekta probne županijske mature uime Udruge za promicanje znanja i obrazovanja - Edukacijski centar Prizma.

O potrebi uvođenja državne mature u Bosnu i Hercegovinu sve češće se razgovara i među čelnim ljudima visokoškolskih ustanova. Upravo je uvođenje državne mature u Bosnu i Hercegovinu bilo jedna od tema druge klauzure Sveučilišta u Mostaru koja je održana u ožujku ove godine. Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić tom je prilikom istaknuo kako će se polaganje državne mature idućih godina sasvim sigurno uvesti i u BiH. O potrebi uvođenja ovog testiranja nadležno ministarstvo u Sarajevskoj županiji izjasnilo se još 2011. godine.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Ma što će mijenjati ista , kakva ministrica (čitaj mlada partizanka) takvo i školstvo. Pa potpisati će i da se uvede bošnjački jezik samo da zadovolji i ostane na poziciji. Dno dna , ono kad g.ovna glume da su Raffaello kuglice!

sto ce nam drzavna matura kad lipo odemo u Seve i diploma se rjesi brzo,kakva knjiga ucenici su vidili da nema kruva od toga

Znali neko kako se sad kreću diplome

Veliki broj učenika nije naučio kritički razmišljati
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari