Autoškole od motorista napravile najbolje donatore organa

ljubuski.info

Od 2012. godine, kada je ukinut Pravilnik koji je regulirao način rada autoškola, u ovoj djelatnosti vlada potpuni kaos. Brojne autoškole su spuštale cijene svojih usluga kako bi privukli veći broj mladih vozača, a sve na štetu kvalitete teoretske i praktične nastave.

Kako je kazao predsjednik Udruge autoškola BiH Zdravko Ivić, s manipulacijama se išlo tako daleko da su pojedine škole u cijelosti izbacile izobrazbu o pravilima u prometu, iako se na papiru vodilo da obavljaju taj posao.
Auto škola u Banja Luci reklamira cijenu osposobljavanja od 115 KM za A kategoriju koja ima 15 nastavnih sati i koji se izvode sa dva vozila (putnički automobil i motocikl). Onda možete zamisliti kakva je obuka za toliko novca. Sa ovakvom obukom i cijenom potvrđuje se fraza da su "vozači motocikla najbolji donatori organa" - kazao je Ivić.

Dodao je kako Udruga autoškola u BiH podržava odluku Ministarstva komunikacija i prometa BiH da se uvede novi pravilnik koji će izjednačiti cijene vozačkih ispita u BiH i tako spriječiti daljnje manipulacije.
Ojačati auto školu ekonomski značilo bi zapošljavanje visoko obrazovanog kadra u autoškolama sa punim radnim vremenom, jer na razinu znanja kandidata itakako utiče razina znanja instruktora i predavača kojima je osposobljavanje povjereno (diplomirani prometni inženjeri). Smanjit će se mogućnost korupcije i izbjegavanja teoretske i praktične nastave. Neprirodno niske cjene kod pojedinih autoškola jasno ukazuju da su takvu cjenu mogli opravdati samo sa skraćenim obukama, ne plaćenim obvezama prema državi i zaposlenima u čemu su im pomogla tijela zadužena za organiziranje i provođenje vozačkih ispita jer nisu vršili stručne kontrole i nadzor nad takvim autoškolama - pojašnjava Ivić.

Imajući u vidu da je osposobljavanje kandidata za vozača motornih vozila djelatnost od posebnog društvenog značaja ovo je jedini način da se ta djelatnost drži pod kontrolom i stalnim nadzorom institucija, što do sada nije bilo u praksi.
Većina prometnih nezgoda se dogodio zbog nepažnje vozača i loše obuke u autoškolama. Zbog toga smo zvonima na groblja ispraćali cijele obitelji, osobito veliki broj mladih ljudi. U Udruzi autoškola BiH se nadamo kako će nova pravila dovesti do povećanja sigurnosti u prometu, bolje obuke vozača i u konačnici smanjenje nesreća, osobito onih sa tragičnim posljedicama - zaključio je Ivić.

pogled.ba

Glas naroda

A tko će to naučiti motoriste? Jedina škola je iskustvo što znači da mlađi uopće nebi smjeli voziti jače motore dok ne budu imali dokas da su prije toga vozili neki slabiji bar tri godine.
I ne prave škole od vozača donatore organa nego najprije ovi što bi trebali da održavaju ceste pa onda sami vozači

Tako je,zanima me tko to zna voziti motor kad naleti na rupčagu.

Vožnjom motocikla prilagođenom brzinom se drastično smanjuje opasnost od nesreće na cestama
Sve ostalo je priča za malu djecu

A sto nepisete da migranti kradu auta po [email protected] info...nisi u toku bas...to ljude zanima vec trece auto a vi ni recenice....Nije bas neki info vise zastarjeli info

Autoškole od motorista napravile najbolje donatore organa
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari