Svaki deseti građanin ZHŽ pati od dijabetesa

ljubuski.info

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. studenoga u preko 170 zemalja svijeta, kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontroliranog širenja bolesti.

U Bosni i Hercegovini obilježavanje ovog dana ima tradiciju od 2007. godine, ali do 2014. nije jedinstveno obilježavano.

Kako bi potaknuli svijest građana o dijabetesu, kao globalnom zdravstvenom problemu, Udruga dijabetičara Zapadnohercegovačke županije "Snaga" u suradnji s lokalnim Domovima zdravlja sutra organizira akcije besplatnog mjerenja šećera u krvi u sve četiri općine u ovoj županiji. Osim navedenog, građanima će se dijeliti promotivni materijali i brošure o prevenciji dijabetesa, ali i o unaprjeđenju kvalitete zdravlja.
Trudimo se iz godine u godinu organizirati ovakve akcije, kako bismo pružili moralnu, ali i edukacijsku potporu svima onima koji se bore s dijabetesom. Trenutno u našoj Udruzi ima oko 300 registriranih članova, od čega je 30 djece, a svake godine, nažalost, otkrijemo barem dvije, tri osobe koje čak nisu ni svjesne da imaju šećernu bolest. Osobito je 2000. godine primijećen povećan broj oboljele djece, kazali su iz Udruge "Snaga", čije je sjedište i savjetovalište u Grudama.

Procjenjuje se, naime, da Zapadnohercegovačka županija broji oko 9.000 dijabetičara, odnosno 10 posto ukupne populacije, od čega polovina njih se nalazi u preddijabetičkom stanju i nisu ni svjesni da im prijeti dijabetes.
Neki ljudi kriju da boluju od dijabetesa, no to im nikako ne može pomoći. Zato se i osnivaju udruge jer se zajedničkim snagama može puno toga postići. Moramo napomenuti i to kako je Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a napravio važan iskorak kada je riječ o pravima dijabetičara, na način da sudjeluje u sufinanciranju nabave trakica inzulin ovisnim pacijentima, i to u količini od 50 trakica mjesečno. To je trostruko povećanje u odnosu na dosadašnje sufinanciranje kada se dobivalo 50 trakica za razdoblje od tri mjeseca, naveli su iz Udruge.

Nakon obilježavanja aktivnosti povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, Udruga će, kako je najavljeno, organizirati održavanje godišnje skupštine, uz prigodno druženje i razmjenu iskustava dijabetičara.

Kažimo i to kako svi oni koji žele postati aktivnim članom Udruge moraju prvotno ispuniti pristupnicu te uplatiti godišnju simboličnu članarinu u iznosu od 12 KM.

A. M. Marinović | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari