Odkud poslodavcima novac za "plaće na ruke"

ljubuski.info

Javna je tajna kako pojedini poslodavci isplaćuju radnicima dio plaće "na ruke" i na koji način to rade. Zapravo, ovakav vid nezakonitog poslovanja postao je uglavnom nekažnjiv.

Za kažnjavanje ovakvih poslodavaca, koji time utječu na manje prihode u proračunu i manju mirovinu radnika, postoji politička deklarativna potpora. Međutim, poslodavci koji posluju zakonito i plaćaju sve u skladu s propisima kažu kako imaju nelojalnu konkurenciju zbog koje im je ozbiljno ugroženo poslovanje.
"Legalni poslodavci", koji su tražili ostati anonimnima, kažu kako njihova nelojalna konkurencija najvećim dijelom to radi tako što prikaže veliku dobiti u poslovanju na koji plate zakonski porez od deset posto i podignu preostali iznos.
Od tog novca tijekom godine radnicima isplaćuju plaće na ruke. Jednostavno, ne žele plaćati poreze i doprinose na cijelu plaću i ostane im više novca - objašnjava jedan poslodavac.

U Vladi RS bi se uskoro trebala razmatrati inicijativa poslovne zajednice da se, osim porezne stope od deset posto na dobit, uvede dodatnih deset posto na podizanje dobiti. Oslobođeni poreza na dobit bili bi oni koji zaradu reinvestiraju u poslovanje. Istovremeno će biti razmotrena i inicijativa za smanjenje poreza i doprinosa na osobna primanja.

Drugi način nezakonite isplate radnicima je kroz lažno prikazivanje troškova i neizdavanje fiskalnih računa.

Slično obrazloženje dali su i iz Porezne uprave RS, gdje kažu kako porijeklo gotovog novca potječe iz neevidentiranih prihoda kroz neizdavanje fiskalnih računa, korištenjem lažnih dnevnica, prikazivanjem lažnih troškova, neprikazivanjem naplate potraživanja i slično.
U devet mjeseci ove godine u 523 slučaja otkrili smo nepravilnosti u obračunu poreza i doprinosa na osobna primanja, odnosno utvrdili novu obvezu, te rešenjima za plaćanje naložili 9,7 milijuna КM novoutvrđenih obveza za poreze i doprinose na osobna primanja. Među njima su svakako i slučajevi gdje su otkrivene isplate dijela primanja u gotovom novcu odnosno "na ruke", ali i pogreške poreznih obveznika u obračunu porezne osnovice - kažu u Poreznoj upravi.

Nezakonit vid isplata plaća, koji podrazumjeva i isplatu dijela plaće u gotovini, poreznici mogu otkriti, kako tvrde u Poreznoj upravi, i otkrivaju pregledom poslovnih knjiga poreznih obveznika prilikom terenskih i uredskih poreznih kontrola.
U kontrolama u značajnoj mjeri nam koriste i prijave radnika s valjanom dokumentacijom, koja ukazuje kako su plaće isplaćene dijelom u gotovom novcu, a koje nisu prikazane u poslovnim knjigama, te za iste nije obračunat porez ni doprinosi. Problem je što radnici, iz straha da ne ostanu bez posla, ne surađuju s inspektorima, odnosno prijavljuju poslodavca tek prilikom ostvarivanja mirovinskog statusa ili prilikom sukoba s poslodavcem, ali bez valjanih dokaza koji potkrepljuju neregularnosti u poslovanju - kažu u Poreznoj upravi.

Dodaju da je svaki poslodavac obvezan evidentirati ostvareni prihod, a ukoliko to ne učini preuzima rizik da će biti otkriven i kažnjen u skladu sa zakonom, zbog prikrivenih prihoda. Tvrde da ogromnu pažnju posvećuju otkrivanju neevidentiranih prihoda, prikazanim lažnim troškovima, te dobiti nakon oporezivanja.
Sve to poslodavci koriste kako bi sebi omogućili skrivene isplate u gotovom novcu - upozoravaju oni.

U Inspektoratu RS kažu kako nisu imali nijednu prijavu o isplati plaća "na ruke" i vjeruju da radnici ne žele to prijaviti iz straha od gubitka posla. Poslodavac je dužan, kako kažu, radniku obračunati i isplatiti plaću u skladu s ugovorom o radu koji su potpisali, te kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu.
Ukoliko je poslodavac radniku isplatio plaću definiranu ugovorom o radu u zakonom propisanom roku, te ukoliko je uredno platio poreze i doprinose, inspektor nema osnovu za poduzimanje mjera prema poslodavcu - napominju u Inspektoratu.

Sumnja da poslodavci radnicima dio plaće isplaćuju "na ruke" je, tvrde u Inspektoratu, teško dokaziva tijekom inspekcijske kontrole inspektora rada.
Naime, inspektor ovaj prekršaj može dokazati samo ukoliko poslodavac, u njegovoj nazočnosti, radniku isplaćuje novac na ruke - kažu u Inspektoratu.

Nitko nema procjenu koliko radnika prima dio plaće "na ruke", ali se pretpostavlja kako je riječ o velikom dijelu onih koji primaju minimalne zarade i ispodprosečne.
Prema našim informacijama, najveće neregularnosti u isplati plaća ima u građevinarstvu, trgovini i ugostiteljstvu - kaže Tane Peulić iz Saveza sindikata.

On ističe kako je siguran da takvih isplata nema u prerađivačkoj i metalnoj industriji.

Večernji list

Glas naroda

Svaki poslodavac daje dijo novca na ruke volijo bi cuti koji ne daje dijo na ruke

čuli dijo haha valjda dio ili dija po naški

Na ruke je puno sladje dok se broje ponekad se i pljune po prstima. Bankomat nema dušu kad broj a zna ponekad i a[ * neprimjereno * ] da nebude onda naljevo krug obišene benbele.

Zamisli.Kaze prikazu veliku dobit.To znaci sakrije troskove.A sta je sa pdv i indirektnim.Ovo samo haj.van moze napisati.
Moze samo vaditi dobit i sa njome placati radnike a ne uvecati dobit.Znaci na ustrb svoje dobiti placa radnike jer mu je to jeftinije nego placati u vukojebinu za finansiranje Sejdica.
A sto se tice mirovine niko ne moze garantirati za ovu smrdodrzavu a ne za mirovine.
A upitajte kako prolaze nasi inspektori u Sarajevu.
Kada dodju na Bascarsiju prvo se pistolj vadi.
A oni kada dodju ovamo izivljavanje.

Lako je za financiranje Sejdića, treba podmititi mog prijatelja Dragana Čovića. A pošto ti nikad nisi bio u Sarajevu bolje da šutiš o tome.

Zasto je jadna drzava dozvolila da se radnici prijavljuju na 200 ili 300 km. Zna se kako to funkcionira u normalnim drzavama. Ali njima je bitno da mogu ubirati svoje i to je to. Tuga od drzave.

Viktore ne bio već 7 god.živio.Pitaj naše inspektore.
Za Čovica i Sejdice ima istinita:
93 dosao nas covjek vlakom u Zagreb.Rukom za svoj novcanik a ono ga nema.Nema veze kaze čovjek sigurno su ga nasi uzeli.Lova ostala u nas.
Lakse mi je kada jeu Čovića nego u Sejdića.

Zoro dobro si kazao u normalnim drzavama.Ko ti garantira da ces je ikada uzivati.
Ako mladi odu ko ce ti je zaraditi.
I ovako je odnos jedan naprema jedan.U Švedskoj šest uposlenih naprema jednog umirovljenog.

Viktore od 0 do 7 god.Kao mali.Kasnije na utakmice.Pa poslije poslom.
Kazu mi poznanici inspektori.Nemaju od papira nista.Nula.

u plaćanju na ruke prednjači širokobriješki Feal a znamo da je naj veći gigant u hercegovini zato inspektori pročešljajte malo

Poznam stanje u Fealu. Plaća u punom iznosu na banku. Nemojte ocjenjivati jednu od najboljih tvrtki u Bih.

A kako će poslodavci plaćati veće doprinose kad vlada kroz svoje programe sufinanciranja novouposlenog radnika uplaćiva minimalne troškove doprinosa. U ovoj državi treba izjednačiti državne i privatne firme, npr. privatnici nemogu više od 2 mjeseca dugovati državi po osnovu doprinosa i poreza dok državne firme mogu dugovati i po par miliona. Stalno se pokušava odsjeći ruku koja hrani ovu državi, privatni sektor, a kao državne firme su bajne a zapravo su leglo kriminala i korupcije, hitno se mora promjeniti trenutno stanje odnosa medija i državnih služenila spram realnog sektora, jer kad realni sektor zakaže sve će se urušiti, i zato uvijek kažem ko god zaposli jednog radnika pa makar na minimalac treba mu dići spomenik i javno kroz medije pohvaliti tog privatnika. Za sve koji vrlo pametujete, izvolite, upustite se u priv. biznis ako imate hrabrosti

Šipak.Ti si dobro detektirao.Drzava uplacuje minimalac.Drzavne firme kasne sa doprinosima.
Svi poduzetnici za njih [ * neprimjereno * ].
A da ce to neko shvatiti da bez realnog sektora nema zivota jednako je kao da ce zazivjeti teorija Socijalista Utopista u Francuskoj.

Moze li ovo " hopovi ".Eto je li uredu

Je li tako Milorade i Strangelove.
Sta vi rečete.

Milorade učilo se.Izborna matematika i fizika.
A o ove drustvene nauke se poznaju.
Psihologija, logika , sociologija i filozofija.
Jaka gimnazija bila.Eto i vasih socijalista se sjecam.A pogotovo onih ljubavnika.

Da. I to se učilo i ponešto se zna. I primjenjuje u životu. Nije ti Milorad pisao o tome već tvoja noćna mora,ja,od koje pobjegneš čim se uključi u komentiranje ili udariš seksistički da me uvrijediš,jer samo tako možeš prividno biti nadmoćniji iz dva razloga.Jedan je, ja u komentiranju zadržim makar minimum pristojnosti.Drugi je ne odgovaram na uvrede tog tipa jer bi smo tako bili na istom,tvom nivou.
Hajde sada divi se svome laboratoriju iz kojega izlaze eterična ulja,dok ljudi oko tebe nerijetko oskudijevaju u osnovnim potrepštinama. Hajde,pridruži se plejadi onih što na zlatu sjede,u svilu i saten odjeveni,a pričaju o siromaštvu kao Božjem daru...
Što je onda čudo da mnogi poduzetnici čine kako je opisano?! R.Z.

Obozavao sam ruske klasike i Fransoa Sagan.
Stendal i Viktor Igo.
Slikare Velaskeza, Goju , Leonarda
Glazbenike Mocart , Bedziha Smetanu i njegovu Vltavu
E mja Milorade ucilo se i dosta toga ostalo.

A o teologiji mi prizna čak i onaj Babo Izbjeglice stari sektaš jehovin svjedok.Nesto ga nema na portalu.Bice da je u mraku.

Slika korisnika strangelove

Od 2001. se potucam po tom vašem "realnom sektoru" a imam 2 godine staža (minimalac naravno), 5 god. neuplaćeno, sve je meni jasno. Radnici zadnja rupa na svirali, više prava imaju migranti bez osobnih dokumenata. Evo sad kao malo pojačali inspekcije pa se prijavljuje na minimalac, kojeg svakako država plaća za novoprijavljene godinu ako se ne varam. Posebna priča je orgazmično iživljavanje na radnicima, psihijatrija. Al nema veze, bitno je da krave imaju šta danima žvakat.

Strangelove.Iskreno.Minimalne obaveze drzavi.Ima vise od deset godina niko nema ispod 2000 KM.Od osnivanja svaki radnik prijavljen.Bozicnica, dodatak za godisnji.Djeci knjige , torbe itd.
Necu o donacijama i pomoci drugima.
Vec volim Parple, Stonse, Dorse,Svit inace rok i pop.
Filmovi Kuma sva tri, Legenda o jeseni, Ples sa vukovima .
Ajde Milorade nesto da se upoznamo i ti Strango.

Strangelove. Nemam namjeru podilaziti.Izgledas pismeno.Očito ti losa karma.Čudi me da si tako lose naletio.To nisu dobri katolici i nemaju krscansko socijalnu osjetljivost.
To su oholi i arogantni tipovi za koje se ne moze reci poduzetnici.Pravi poduzetnik cijeni djelatnika jer bez dobra djelatnika nema ni njega.
Obicaj je ovde reci dao sam mu umjesto zaradio je.

R.Z.ne insinuirajte i ne pridajite sebi ono sto ne postoji.Kakva nocna mora.Kakva polemika.Vi trazite nesto čega sam se ja davno odrekao.
Svih drustvenih polozaja i ratnih beneficija.
Od 96.god. poduzetnik.
Uvijek oko 20 ljudi uposleno i 22 god.se placaju porez i obaveze.

Vidi se tko insinuira. Vi insinuirate šta netko traži. A ne uvažavate čega se taj netko odrekao.
Odrekli ste se ratnih beneficija možda jer ste znali ili shvatili da će branitelji biti progonjeni i onemogućivani u napretku.
Niste se svega odrekli,već nešto i iskoristili.
Odrekli ste se nečega da biste ostvarili neku drugu,veću korist. Neka,ne zamjeram,podržavam. I to što zapošljavate druge. I ja sam svojevremeno. Mora da ste našli 20 istomišljenika. Pametnih ljudi koji se nisu odrekli mogućnosti da ostanu na svome.
Vaša je mana što pljujete po drugima i stalno ističete da nisu u pravu i ne vjerujete im.
Evo tako ja npr ne vjerujem da ste vi izišli sa vrećicom iz Mostara i bez ikakve zaledjine došli do čega jeste.Otkrili ste sami kojoj se teladi klanjate. Bujrum! A najbolji opis mislim da je dao izbjeglice sa:-Patrik,pratarsko smilje.
R.Z.

Da RZ.Sa vrecicom i znanjem.Sve ti mogu uzeti osim znanja.
A ti koja se pozivas na jehovinog svjedoka dovoljno govori o tebi i njemu.

Opet insinuiranje. Nigdje činjenica. Pozivaš li se ti na Marksa kad pišeš o lumenproleterijatu,kako li se već to piše?!
Nisam Jehovin svjedok,a nisam ni fanatik kao ti.
Na više sam misa bila dok si ti pošao ići u crkvu,nego ti do sada mislim. Ali ja ne sudim kao ti,pa to ne znači da sam veći vjernik,niti da si ti.
Svak sebi skuplja "blago" za onaj svijet. A na ovom je svakako sve raspadljivo.
Pozdrav sa vrećicom i znanjem iz EU.

Odkud poslodavcima novac za "plaće na ruke"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari