Ustavni sud kamate na radnička potraživanja vratio na 12 posto

ljubuski.info

Zatezne kamate na radnička potraživanja po osnovu izvršnih sudskih presuda u Federaciji Bosne i Hercegovine ostaju i dalje na godišnjoj razini od 12 posto po presuđenom iznosu, a ne 0,2 posto, kako je propisivao Zakon o dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate.

Taj zakon, odnosno spornu, svojevremeno utvrđenu i jedinu dopunu o smanjivanju kamate za radnička potraživanja na 0,2 posto, 'oborio' je Ustavni sud FBiH na inicijativu potpredsjednika Federacije Milana Dunovića.

Nakon Dunovićevog obraćanja, Sud je rujna prošle godine prihvatio privremenu mjeru da, do konačnog odlučivanja o apelaciji potpredsjednika FBiH, dopunjeni zakon 'miruje', a prema odluci koju je potpredsjednik FBiH dobio jučer, na koncu ga je proglasio i neustavnim.

Mada su, po Dunovićevim riječima, iz neznanih razloga u međuvremenu obračunavate kamate od 0,2 posto u pojedinim slučajevima, praktično je i dalje važio iznos od 12 posto i za radnička potraživanja, kako je i pisalo u zakonu prije nego što mu je pridodana osporena dopuna.

Dunović je danas na konferenciji za novinare rekao da su vladajuće strukture, smanujući za 60 puta zatezne kamate na radnička potraživanja, pokušale uzeti novac od radnika iz državnog i privatnog sektora, ali da je najnovija odluka Ustavnog suda FBiH pokazala da radnik u tom smislu vrijedi kao i poslodavac, banke i povjeritelji.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti osporenog zakona potpredsjednik FBiH je Ustavnom sudu podnio 27. travnja 2017. godine.

Glas naroda

Svaka čast Dunoviću čovjek u vlasti misli na radnike dok naš dobročinitelj guli i tjera narod u Njemačku.

Sto duze traje radni spor to bolje uvijek se za radnike primjenjuje najpovoljnije pravo

Krviti pajdo koji je ovo ćelo

Ćelavci su inteligentni ljudi,znanstveno dokazano

ne samo da su inteligentni nego su i potentni

dinamo u evropi dočekao proljeće Hrvati u evropi dočekuju zimu to se zove sreća.

Toni Kraljević treba učiniti pametan, jedini ispravan i logičan potez, a to je isplata po izgubljenim sudskim presudama u sporovima sa
prosvjetnim i poilicijskim djelatnicima!
Sve ostalo je svjesno urušavanje financijske stabilnosti ŽZH, jer onda ide kamata na kamatu....
Ipak treba raditi na vraćanju sjaja županiji!!!

što tu apelaciju nije uputila ona pijana kreatura perhan čavara, jasno je svima.

zato sto su hdz ministri digli ruku da kamata na radnicka potrazivanja budu 60 puta manja od ostalih potrazivanja a DF- ov potpredsjednik federacije inace Komsicev covjek uputio apelaciju sudu i izborio se za prava radnika kojima je nacinjena steta

Ustavni sud kamate na radnička potraživanja vratio na 12 posto
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari