Predrag Kožul podržao zastupnike koji traže vraćanje "bijelog kruha"

ljubuski.info

Jedanaest još uvijek aktualnih zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH uputilo je apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom se traži vraćanje takozvanog "bijelog kruha".

Riječ je o zastupnicima Zaimu Backoviću (BPS), Sadiku Ahmetoviću (Nezavisni blok), Salki Sokoloviću (Nezavisni blok), Momčilu Novakoviću (NDP), Borislavu Bojiću (DNS), Đorđi Krčmaru (DNS), Jovanu Vukovljaku (DNS), Nenadu Laliću (SDS), Nikoli Lovrinoviću (HDZ BiH), Predragu Kožulu (HDZ BiH) i Miroslavu Milovanoviću (SNSD).

Oni od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine traže ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a koje su stupile na snagu 2017. godine.

Naime, Vijeće ministara BiH je 12. travnja 2017. godine stavilo van snage odluku o ostvarivanju prava dužnosnika u vlasti na razini BiH na "bijeli kruh". Izvršna vlast tada je priopćila da, s obzirom na to da je na snagu stupio Zakon o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim je član 48 brisan, više ne postoji pravni temelj za važenje ove odluke.

Bijeli kruh ili nezarađena plaća podrazumijeva da predsjednici, premijeri, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici te parlamentarci i rukovoditelji nekih državnih institucija mogu primati plaću i nakon okončanja mandata.

Jedan od potpisnika zahtjeva za ocjenu ustavnosti je i zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul, a koji je sa 19.407 osvojenih glasova i na ovogodišnjim izborima dobio izravni mandat u državnom organu zakonodavne vlasti.
Ja sam načelno podržao svoje kolege znajući da ću biti izabran u Parlamentarnu skupštinu BiH. Razlog za to je što su izmjene zakona kojim je ukinut 'bijeli hljeb/kruh' trebalo da prate i druga rješenja. Naime, zakonske odredbe onemogućavaju parlamentarcima kojima je istekao mandat zapošljavanje i bilo kakvu daljnju karijeru. Ti ljudi šest ili 12 mjeseci ne mogu ili ovo ili ono, rekao je Kožul.

Kako kaže, on je svjesno, iako ga se ne tiče, podržao parlamentarce koji su uputili zahtjev za ocjenu ustavnosti. Kožul nije htio govoriti o imenima zastupnika, ali je istakao da mu je apelaciju na potpisivanje donio Novaković.
Ne znam precizno imena jer nemam kod sebe dokument. Sigurno znam da smo iz načelnih razloga to učinili Nikola Lovrinović i ja, kazao je Kožul.

Inače, Predrag Kožul i Nikola Lovrinović jedini su na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, od 11 potpisnika apelacije, glasali protiv izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Posljednji državni dužnosnici u izvršnoj vlasti koji su iskoristili pravo na "bijeli kruh" bili su članovi DF-a i to bivši ministar prometa i komunikacija BiH Slavko Matanović i bivši zamjenik državne ministrice obrane Emir Suljagić.

Matanoviću je nakon smjene mjesečno isplaćivano 2.847,94 KM po osnovu "bijelog kruha", dok je Emir Suljagić građane BiH mjesečno koštao 1.954,47 KM. Inače, njih dvojica samo su osam mjeseci obnašali dužnost ministra i zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH.

Glas naroda

Ne znam čemu se vi čudite. Njima je dobro, briga njih. Pričaj priče o ugroženosti
a u hrvatski džep 5000-6000 KM mjesečno pa tako x 12 x 4. Izračunajte.

Bjeli kruh.Znaci kad prestanu radi 3000 km u djep 12 mjeeci uvik im malo lipi i djava odnija pa dokle vise

Pa vidite li mu glave.. Ali presušiti će izvori vrlo brzo pojeli ste cijelog KUČKA i veliki dio MAČKA. GRČKI SCENARIJ se provodi u B i H.

Predrag Kožul podržao zastupnike koji traže vraćanje "bijelog kruha"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari