U zadnji tren spriječena sabotaža izbora!?

ljubuski.info

Središnje izborno povjerenstvo BiH u zadnji je tren spriječilo sabotažu izbora, a članovi povjerenstva izloženi su neprestanim pritiscima i prijetnjama zbog odluke oko popunjavanja Doma naroda i odluke o primjeni popisa iz 2013. godine, potvrdio je predsjednik SIP-a na konferenciji za medije na kojoj su potvrđeni rezultati izbora održanih 7. listopada.

Dan ili dva pred izbore došlo je do pokušaja sabotiranja izbora povlačenjem jednog broja članova gradskih i općinskih izbornih povjerenstava, ali je velikim naporom prevladana ova situacija, rekao je Petrić.

Dodao je kako SIP analizira ovu situaciju i da će o rezultatima obavijestiti javnost.
Svjedoci smo linča koji se provodi putem medija, rekao je Petrić i dodao kako to u SIP-u smatraju pokušajem prijetnji i utjecaja na neovisnost Povjerenstva.

Petrić izjavio je kako će po jedan nedostajući mandat za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Zastupnički dom Parlamentarna FBiH biti dodijeljeni do održavanja konstitutivnih sjednica.

Naveo je da je u zakonom predviđenom roku primljen veliki broj zahtjeva za brojanje po svim razinama.
Uspjeli smo ih iskombinirati u 84 predmeta, neke prihvatili, a većinu smo kao neopravdane odbili, podsjetio je Petrić, ističući da je Sud BiH, razmatrajući 17 odluka SIP-a, potvrdio sve odluke.

Prema njegovim riječima, veliki broj zahtjeva za ponovljeno brojanje podnijele su neovlaštene osobe.

Dodao je i kako je bilo i zahtjeva za poništavanje izbora, ali odluku o tome može donijeti samo SIP.

Kada je riječ o ponovljenom brojanju na oko 1.000 biračkih mjesta, on kaže da nije bilo značajnijih izmjena izbornih rezultata, osim tamo gdje su razlike bile neznatne i tamo gdje je bilo manipulacija.

Petrić je objasnio da je najčešće riječ o manipulacijama u okviru kandidatske liste iste političke stranke, što je rađeno putem biračkih odbora.

Dodao je kako su registrirane nepravilnosti na izborima procesnog karaktera i da nisu mogle utjecati na rezultate izbora ili biti razlog za ponovljeno brojanje.

Nakon ovoga počinju teći rokovi za sazivanje sjednica novoizabranih saziva zakonodavnih tijela BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i županija.

Kao što je od ranije poznato, prema potvrđenim rezultatima izbora, tročlano Predsjedništvo u sljedeće četiri godine činit će Milorad Dodik, Šefik DŽaferović i Željko Komšić.

Za predsjednika Republike Srpske izabrana je Željka Cvijanović, a potpredsjednike Ramiz Salkić i Josip Jerković.

Na Općim izborima birana su 42 zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te 98 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kao i zastupnici u 10 kantonalnih skupština.

Glas naroda

Ne laži, HDZ i SDA raspuštali biračke odbore i kasnije imenovali nove u koje su postavljali svoje ljude. Pravite se žrtvom, a sve ste znali što se radi.

U zadnji tren spriječena sabotaža izbora!?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari