U Parlamentu BiH niti jedna osoba mlađa od 40 godina

ljubuski.info

Slika je jasna nakon izbora u Bosni i Hercegovini. Uglavnom će ponovo u klupama sjediti zastupnici iz prethodnih mandata. Mladi su i ovaj put ostavljeni postrani.

O tome najbolje govori podatak da među državnim parlamentarcima nema nijedna osoba mlađa od 40 godina. Od 42 izabrana zastupnika najmlađi je Saša Magazinović, koji je napunio 40 godina.Izgleda da je ona priča da je u mladima budućnost samo floskula budući da su se glasači barem na ovim izborima i kada je državni parlament u pitanju opredijelili za nešto stariju generaciju, kaže on.

I dok europsku političku scenu osvajaju sve mlađi naraštaji te postaju nezamjenjivi faktori u vanjskoj politici svijeta, u BiH je to nezamislivo. Svijetli primjeri su novoizabrani mlađi zastupnici u entitetskim institucijama. Ali i oni teško da će u predstojećem mandatu do odgovornih pozicija poput, na primjer, ministarskih. Zašto je to tako?

Mladi ljudi su itekako zainteresirani da budu u procesu političkih odluka, da donose odluke, sudjeluju u demokratskim promjenama, ali moramo se zapitati što nudimo mladimo ljudima, kako ih privlačimo da budu dio politike, kaže Amela Sijačić, glasnogovornica Instituta za razvoj mladih Kult.

Da im politika nije dovoljno privlačna govori i podatak da je od oko 7.000 kandidata na ovim izborima, tek njih 1.500 bilo mlađe životne dobi.

Krivac se može tražiti i među političkim strankama, poručuju analitičari. Na kandidatskim listama mladi su, ako ih i ima, obično na niskim pozicijama.

Posebno važno na ovim izborima bilo je to što je prag za pomjeranje unutar liste pomjeren nagore tako da je samim tim preskakanje unutar liste postalo gotovo pa nemoguće, napominje politički analitičar Adnan Huskić.

Oni koji su ipak odlučili ući u ovu priču vjeruju da će pomaka biti. I to onda kada prepreka ne bude pripadnost različitim političkim partijama.Stvarno razmjenjujemo ideje i vidimo da mi to možemo, samo je problem što ta smjena generacija koja se treba dogoditi, događa se polako, nažalost to je previše sporo, kaže Omar Memišević, član SBB-a.

Dok dugogodišnji parlamentarci nastavljaju obavljati ovu dužnost, mladi koji ne dobivaju priliku pronalaze je, uglavnom, izvan naše zemlje.

FTV

Glas naroda

Zašto nema ??? Ako nisi bio član KPJu nema ti mjesta nigdje a kamoli u parlamentu. AMEN.

To su krivi [ * neprimjereno * ]ci i poltroni bez mozga kohima jedni te isti dvadeset godina peru mozak to sz invalidi koji spavaju zimski san nesposobbi za buli što ama baš za bilo što u životu doslivni ako znaju šro to tnači

nije to problem nego što nijedna nema IQ veći od 70?

samo neka nabroje jednu stvar koju su napravili za narod samo dižu harač tu im nema pramca ovo je njihova privatna država a narod radnici i još jedna dobra stvar nema bludni radnji sve oko njih rodbina kumovi i partijske kolege

problem je što su ti mladi veći l op i ne i g vna od starijih-najbolji primjer za to je
mladež HDZ. debeli Landeka, Markotić, Grbavci, Ilići i td itd.Kuku nama kao ovi ostare.

Šta ćeš imali dobre učitelje: nevenka, borase, bebeka, jozu barišića i druge.
Njemačka je naša budućnost a ovima treba ostaviti ono što su uredili i
sredili.

U Parlamentu BiH niti jedna osoba mlađa od 40 godina
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari