Auto je moguće ukrasti u samo minutu i pol - kako ga zaštititi

ljubuski.info

Stručnjaci, nakon ubojstva policajaca u Sarajevu, upozoravaju kako su kriminalci u svakim smislu ispred policije. Pa tako i kada je u pitanju načini na koji kradu automobile, prate svjetske tehnološke trendove i u mogućnosti su ukrasti skoro svako vozilo.

Jedan od načina krađe automobila je putem tzv. grebera. Jedan kradljivac prati vlasnika vozila, hvata signal ključa. Signal šalje drugom kradljivcu koji se nalazi pored automobila, drugi otključava i pali vozilo. No po ovom sustavu auto može upaliti samo jednom. U ovom slučaju najbolje koristiti mehaničku zaštiti za blokadu motora. Od koristi može biti i ukoliko vozilo posjeduje GPS sustav.

U većini slučajeva kada je keyless sustav u pitanju ne, jedno paljenje je to kada je on skinuo signal. Poslije kada ga on to odvuče na to skrovito mjesto on ga ne može više upaliti, pojašnjava Haris Muminović, Hudiny lock.

No za kradljivca i to je dovoljno, ukradena vozila prerađuju, odstranjuju dijelove koji smetaju i ugrađuju nove, ili se odluče za prodaju u dijelovima.Jedna vozila se sijeku, stvaraju se dijelovi, za druga se štancaju novi brojevi i sa novim oštancanim brojevima, i sa novim krivotvorenim prometnim dozvolama, idu preko granice BiH, u zemlje okruženja, otkriva Ismet Dahalić, bivši ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.

Tehnologije za krađu stižu upravo iz inozemstva, mogu se naći na internetu i koštaju i do 13 tisuća dolara. Uređaji su inače namijenjeni za policiju i druge sigurnosne agencije.Kupuju putem interneta i dolazi im bez ikakvog problema na carini, gdje niko ne postavlja pitanje bavi li se on tim, ističe Muminović.

Svugdje je to u svijetu opće poznata pojava, da iza kriminala, iza metoda kojim oni vrše kaznena djela, ide policija sa metodama otkrivanja, dodaje Dahić.

Automobile kradu i uz pomoć eksternog računala kojim zamjenjuju originalni iz automobila.

Dođe do motornog kompjutera, iskopča njegov džek, ukopča svoj na kome je ugrađena priprema za paljenje. On sa ovim motornim kompjuterom može da uradi bezbroj auta, jer je u njemu ugašena informacija za traženje ključa, navodi Muminović.

Zbog toga kaže važno je imati više zaštita, u ovom slučaju mehaničku koja blokira volan vozila. Servisi koji prave zašite za vozila moraju, kaže Muminović, biti inovativni, jer kradljivci brzo nađu način da "probiju" zaštitu.

Stručnjaci kažu da skoro ne postoji auto koje je nemoguće ukrasti, pitanje je samo koliko je kradljivcu potrebno vremena svladati sve prepreke. Proces krađe može trajati od jedne minute do sat i po.

N1

Glas naroda

zna bizon posoooo

ČULI [ * neprimjereno * ] ISPRED POLICIJE pa kako je to moguće ma ovo nije istina.

odvedeš vozilo u austriju i njemačku tamo nema balkanskih lopova-mora imat mehaničku zaštitu vozilo

Ključati auto ali zaključati i kriminalce!

zaposliti narod kriminalce zatvoriti

Auta se neće krasti ako su kriminalci u zatvoru.Ako kriminalci piju kavu s ministrom onda se auti kradu i trgovina cvate.

i ministar je kriminalac i zamisli čovika koji dvi godine razgonja Olenu Popik po eraniji i dobar prijatelj mu ima AIDS

to su naši ministri to je HDZ to je cosa nostra
hehehe

oko policije po kafićim piju kavu dezerteri lažnjaci raznih vrsta i uvlačiguzani raznih vrsta naravno partije koja obnaša vlast godinama varajuć na izborima i sa katrastrofalnim rezultatima zbog kojih se pučanstvo iseljava obiteljski

ministar je predebel on nema sidu i ima dobar apetit i imunitat jer jede samo janjetinu
kako može bit ministar kriminalac strašno si neozbiljan-pomagač nekako no kriminalac teško

svaki i policajac znade da im je ministar kriminalac a oko SIDE prijatelj mu ima sidu od prostitutke koju je ovaj razgonio

Ima pozitivnih i bliže ali od homića..uskoro

Cepo iz Tihaljine je najbrzi u krađi

Auto je moguće ukrasti u samo minutu i pol - kako ga zaštititi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari