Mi njega trebamo tretirati kao Srbina, ali ne sporim njegovo hrvatstvo

ljubuski.info

Na slici gore vidite Gorana Opsenicu. On proživljava krizu identiteta. Neodlučan je, ili nije.Kao Hrvat sam zanoćio, takav ću se i probuditi,  izjavio je ministar u Vladi HNŽ kojeg je HDZ BiH na svojojj listi za ovogodišnje izbore prijavio kao pripadnika hrvatskog naroda.

Međutim, jutro kada je predavao izjavu o kandidaturi na izborima, Opsenica je ustao osjećajući se nekako drugačije. U prijavi je u kućicu za nacionalnu pripadnost upisao  da je Srbin. Vrlo brzo nakon toga, noćna mora Opsenice se završila i ponovo je osjetio svoje hrvatstvo.

Manipulacija sustavom

Predstavnički dom FBiH broji 98 zastupnika. Prema izbornom zakonu u domu mora biti minimalan broj od 4 mandata iz svih konstitutivnih naroda. Ukoliko se to ne desi pri početnom odabiru, dodjeljuju se naknadni kompenzacijski mandati kandidatima relevantnih naroda s kompenzacijske liste političke stranke ili koalicije koja je osvojila najveći broj glasova i koja na listi ima još kvalificiranih kandidata iz reda relevantnog konstitutivnog naroda.

Pojednostavljeno, Goran Opsenica je uz podršku svog stranačkog šefa Dragana Čovića  jednostavno izmanipulirao čitav sustav i izjasnio se kao Srbin da bi popunio potrebnu kvotu Srba u PS FBiH i na taj način omogućio HDZ-u još jedno mjesto. Sve je još jasnije, kad se vidi da je prema pravilima izračuna sljedeći na listi Srbin iz SDP-a.

On je za mene Srbin i gotovo, rekao je na sjednici član SIP-a Novak Božičković.Mi njega trebamo tretirati kao Srbina, al ne sporim njegovo hrvatstvo, izjavio je na sjednici predsjednik SIP-a Branko Petrić.

Kako se zapravo osjeća Opsenica, u narednom vremenu bi prema odluci SIP- a trebao utvrditi grafolog koji će analizirati sporni dokument koji je Opsenica predao u SIP.

Samo Bošnjak Srbina spašava

I Nina Bukejlović - kandidatkinja SDS-a na Općim izborima u BiH naglo je osjetila da joj se nešto čudno događa. Ništa više nije bilo kao ranije.

Ranije se, točnije za Izbore 2016. godine, izjasnila kao Srpkinja, dok se za ovogodišnje izbore izjasnila kao Bošnjakinja. Suštinski razlog ove promjene je u tome da bi Bukejlović kao Bošnjakinja, preko kompenzacijske liste dobila mandat u Narodnoj Skupštini RS-a i na taj način iz Skupštine izbacila Milenka Mihaljicu, kandidata SRS-a koji je dobio mandat.

To je apsolutno neprihvatljivo, ona ne može dobiti mandat. Prema zakonu kandidat ne može promijeniti nacionalnu pripadnost u jednom izbornom ciklusu. Njoj do 2020. vrijedi da je Srpkinja, rekao je tijekom sjednice član SIP-a Suad Arnautović.

Nema zakonskog osnova da joj ne dodjelimo mandat. Nikom u NSRS ne tražimo nacionalno izjašnjavanje, nit je to uvjet, usprotivila se članica SIP-a Irena Hadžiabdić. Ovakav stav podržao je i predsjednik Branko Petrić.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske bira se 83 zastupnika. 62 izravno i 21 kompenzacijski sa cijele teritorije Republike Srpske. Član 11. 6 Izbornog Zakona RS jasno kaže da se naknadni kompenzacijski mandat dodjeljuje kandidatu relevantnog konstitutivnog naroda sa kompenzacijske liste političke stranke ili koalicije koja je osvojila najveći broj glasova i koja na listi ima još kvalificiranih kandidata iz reda relevantnog konstitutivnog naroda. Dakle, nacionalno izjašnjavanje u ovom slučaju jeste potrebno!

Nina Bukejlović je, kako se doznaje, u rodbinskim vezama s gradonačelnikom Doboja, kadrom SDS-a Obrenom Petrovićem koji pripada onoj SDS-ovoj struji koja zagovara suradnju sa SNSD-om i Miloradom Dodikom. Ulaskom Bukajlović u NSRS ova skupina dobija još jednu ruku u Skupštini.

Zaključak SIP-a je da će o slučaju Nine Bukejlović odlučivati Apelacijsko vijeće Suda BiH.

zurnal.info

Glas naroda

Taj Cetnik je Bio Blizak Milanu Marticu Vidjrcete ubrzo stoje radio nama zarobljenicima 92 ubrzo dokaze prilazemo protiv njega

Kradeze dobročinitelj draganče također ima krizu identiteta, od jugoslavena do hoće bit hrvat, ševin prijatelj od antikrista ateista do vjernika u prvoj klupi. Bezkarakterna lopina bi sutra bio zeleni zamorac za fotelju.

Najveća kazna narodu Hercegovine je: Što bira NEVJERNIKA !! Mislim da je za njega Gebels mala beba.

hahahahahah narod svađaju sa svima a oni se igraju sad sam srbin sad sam hrvat sad bošnjak samo da je fotelju ugrabiti i dio proračuna jer za to jedno mjesto stranka dobije puno novca godišnje, nije bitno tko koga predstavlja nego je bitan novac

Za sto lira u sto vira.

Četnik prije bija .Sad hrvat jer je u Hdz

trebao bi dokazati da je hrvat kao praljak

Slika korisnika strangelove

Horor, horor...

Za dobru lovu može se biti i Eskim bio Srbin Bio Hrvat nas Evropljani zovu Balkanci kažu sviste vi isti teški primitivci tj udale.

Morebit jedino na brdovitom balkanu zona sumraka i top lista nadrealisti nisu televizijska serija već realnost

Dosta nacionalizma u BiH buducnost je u jugoslavenima od Covica pa nadalje

Mi njega trebamo tretirati kao Srbina, ali ne sporim njegovo hrvatstvo
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari