Trošarine i laži

ljubuski.info

Gdje prestaje logika, počinje Bosna i Hercegovina. Ova rečenica se u ovoj zemlji može uporabiti u gotovo svim porama života i u bezbroj situacija, ali najviše boli obične žitelje kada se "apsurdistan" ogleda u najvažnijim životnim namirnicama i standardu. A na standard i rast ili pad cijena pojaviše utječu naftni derivati i energenti, pa ako znamo da nam se cijena liste goriva opasno bliži 2,50 maraka jasno je kako je "vrag poodavno odnio šalu".

Jasno je, dakako, da svaka država na svijetu uzima dio "kolača" za sebe kroz poreze i trošarine, ali taj novac distribuiraju u bolje ceste i autoceste, što naša ne radi. Uz to, jasno je kako na cijenu goriva utječu cijena barela i tečaj dolara te marža naftnih distributera, koji da bi opstali moraju poslovati s dobitkom. I upravo tu dolazimo do najvažnijeg pitanja - kako je moguće da se u svijetu iz dana u dan bilježe padovi, koji su najveći od srpnja 2016. godine, samo na bh. benzinskim postajama cijena raste ili stagnira?

Bh. apsurdi

Naime, veliku buru u javnosti, i to više nego opravdano, izazvalo je novo poskupljenje naftnih derivata u BiH pa pet feninga sredinom listopada. Zbog toga su iz pojedinih udruženja prijevoznika jasno upozorili da će cijene litre goriva u BiH do kraja godine biti nevjerojatnih 2,50 maraka, dakle veće i od pojedinih članica EU čiji standard vjerojatno nikada nećemo dosegnuti. Naravno, o tome se šuti, jer za žitelje u BiH malo tko mari, teme se prebacuju na isprazne političke priče, a malobrojne koji na ovakve stvari upozoravaju etiketiraju se kao populisti i rušitelji vlastitog naroda.

A u kakvom apsurdu živimo najbolje se vidi iz toga kako je cijena nafte i zadnjeg dana listopada padala, pod utjecajem naznaka rasta isporuka i bojazni od usporenja globalnog gospodarskog rasta. Kako piše ugledni Reuters, na dan 31. listopada zabilježen najveći pad cijena na mjesečnoj razini od srpnja 2016. Brent nafta pojeftinila je za 8,8 posto, a sirova nafta u SAD-u za 10,9 posto. Istovremeno, Američka administracija za energetske informacije priopćila je da su zalihe sirove nafte u SAD povećane šestu sedmicu uzastopno. Nadalje, zemlje OPEC-a povećale su proizvodnju u listopadu na najvišu razinu od 2016., a prednjače Ujedinjeni Arapski Emirati i Libija.

Trošarine i laži

Naravno, naše vlasti ne vide ništa sporno u ovoj situaciji nego navode kako je samo pitanje vremena kada će rafinerije koje posluju s naftnim kompanijama u BiH utjecati na smanjenje maloprodajnih cijena benzina i dizela na benzinskim postajama. Prevedeno, kada cijena u svijetu pada, i to rapidno, tada se za smanjenja u BiH treba čekati tjednima, a kada raste, u idućih par dana "skaču" i cijene u BiH. U BiH izgleda sve prolazi.

Cijela situacija s poskupljenjima krenula je od povećanja famoznih trošarina na gorivo, kada je država to pravdala "otkočenjem" izgradnje autoputova. Trošarine su "skočile", cijene goriva također, ali i sve ostale, a od autoputova imamo samo one najpopularnije fraze naših vlastodržaca: "Samo što nije". Analitičari i mediji naime izračunavaju kako je cijena litre goriva u BiH u godinu dana porasla je za čak 0,70 maraka. Tako je za spremnik goriva razlika skoro 40 konvertibilnih maraka. Dakle, u lipnju prošle godine za pun spremnik goriva u koji stane 55 litara bilo je potrebno izdvojiti 93,50 konvertibilnih maraka. Cijena litre dizela i benzina tada je iznosila oko 1,70 maraka. Danas za pun spremnik istog automobila treba izdvojiti 132,55 konvertibilnih maraka. A kako se stvari trenutno kreću, biti će još i gore.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Glas naroda

Jeftiniji dizel u Njemačkoj nego u BiH. Skinuti narodu i gaće...

Svaka država ima glavni profit od poreza na cigarete igorivo upravo dok ovo pišem pušim škiju koja nije oporezovana. Bih ima više od 50% ilegalnog prometa duhana. Taj novac mora da se nadomiri u budžet kako diži porez na gorivo istovremeno i cjenu gorivo se još uvjek nemože ilegalno proizvodit.

Zasto mora da se nadomiri? Ta nije niko ukra od drzave pa da mora nadomirit,isto pusim domaci duvan,sto je bolji i jeftiniji e sad ako ja posadim krompir a ne kupim u trgovini kakve to veze sa drzavom ima?
Jasno mi je da njima uvijek fali ali zasto uvjek preko leda seljaka? Zasto ne daju svima u javnoj upravi prosjecne place?! Eto para!

Pa na burzi u Londonu od početka 10 mjeseca barel nafte je pao za 12%.
Kod nas je ovakva stvar. Ako je litar nafte 2KM i uliješ 20KM gospodo draga 9KM ide direkt u državnu kasu. Ali to je bez akcize od 0.15 pfeninga.

Ovo je previse.

Ono kad je država svojim građanima maćeha

kažu ovi iz britiše petrola
di god ima zaostala svita
ispod njih nafte ima
nekome bog razumnu pamet poklonija
a netko za poklon naftu dobija
zato bušite šta čekate naftu tražite
jel tak il ne tak buši miško

Trošarine i laži
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari