Što je Čovićeva sljedeća dužnost - predsjedatelj Vijeća ministara ili šef diplomacije?

ljubuski.info

Poraženi kandidati u utrci za Predsjedništvo BiH još ne oktrivaju karte gdje će nastaviti svoju političku karijeru. Ruku na srce i nema previše opcija jer im sujete i stečeni background ne dopuštaju samopodcjenjivanje i zasigurno će tragati za nekim, makar približno, respektabilnim ustoličenjem.

Predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, uz Mladena Ivanića vjerojatno najostvarenijega domaćega političara koji je svoju karijeru krunisao dva puta u Predsjedništvu BiH, pojedini krugovi vide na čelu Vijeća ministara BiH. Čović je preiskusni menadžer i nisu upitni stručni kredibilitet i vještine za obnašenje dužnosti prvoga operativca na državnoj razini, međutim, u startu ta kombinatorika nije realna i apsolutno nema podloge.

Kombinacije

Po rotaciji i neformalnome, ali ustaljenome, nacionalnome ključu rukovodeću palicu u državnoj Vladi u sljedećem četverogodišnjem ciklusu preuzimaju Srbi. Dakle, samo ako bi mu prijatelj Milorad Dodik, jer se pretpostavlja da će SNSD u državnu vlast, blagodariti dužnost predsjedatelja, Dragan Čović bi eventualno i mogao naslijediti odlazećega Denisa Zvizdića.

To je nestvarna opcija, bilo bi to krajnje neozbiljno i politički jadno od Dodika, a zasigurno to ne bi niti sam Čović tražio. S druge strane pitanje je ima li vođa HDZ-a BiH više energije i motiva hvatati se u koštac sa svakodnevnim iscrpljivanjima kada ima mirnijih odredišta.

Čović će imati grdnih muka kako udomiti ili zadržati Vjekoslava Bevandu, odlazećega državnoga ministra financija, ako možda bošnjački partneri budu iznistirali na toj dopremijerskoj fotelji. U nekim se kuloarima čak onako usputno bacao balončić kako bi Dragan Čović možda mogao preuzeti državno Ministarstvo vanjskih poslova. Biti šef, pa makar i ovako nagrđene diplomacije, je dostojno Čovićevoga renomea, pa možda bi to za njega bio i svojevrsni izazov, ali stožernik sebi ne bi dopustio blamažu i poniženje da mu šef bude ”nepoželjni” Željko Komšić, od kojega je i izgubio na listopadskim izborima.

Uz Čovića su još poraženi i Fahrudin Radončić, Denis Bećirović i Mirsad Hadžikadić i to od Šefika Džaferovića, Mladen Ivanić od Milorada Dodika, te Dijana Zelenika i Boriša Falatar od Željka Komšića. Svi oni miješaju karte i tragaju za spasonosnim utočištem.

Objektivno premalo je atraktivnih rezervacija za stabilno uhljebljenje.

Dom naroda

Članovi Predsjedništva BiH su u dosadašnjoj praksi nakon isteka mandata uglavnom sklonost pokazivali prema državnome Domu naroda.

Bakir Izetbegović, Nebojša Radmanović, Halid Genjac pa i Dragan Čović su svojevremeno prigrlili mirne izaslaničke klupe. Šef SDA Bakir Izetbegović to ima namjeru opet učiniti. Realno je da i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović bude jedan od čelnika državnoga Doma naroda dok Ivanić, Radončić i Bećirović vjerojatno imaju takvu želju, ali hoće li i uspjeti ovisi od mnoštva čimbenika i raspleta ukupnoga procesa formiranja većina i vlasti.

I dok Bećirović i Ivanić objektivno i imaju šansu upasti među pet izalsnika u svojim nacionalnim klubovima, Radončićeve su šanse gotovo ravne nuli. Ali, on je šef posrnuloga SBB –a i itekako ima posla na sređivanju košmara u Savezu za bolju budućnost.

Ništa se u ovoj državi ne može sa sigurnošću predvidjeti, a poglavito nakon ovih izbora jer sudbina konstituiranja državnoga Doma naroda opasno visi i ovisi od federalnoga Doma naroda iz kojeg se i biraju izaslanici s područja FBiH.

Dr. Dijana Zelenika i Boriša Falatar iza leđa nemaju snažne politčke stranke koje ih mogu progurati u Doma naroda Parlamenta BiH.

Prof. Hadžikadić je najavio osnivanje svoje politčke stranke i on će biti okupiran tim projektom. Dopustimo da ipak Središnje izborno povjerenstvo načme zapaljivi problem popune federalnoga Doma naroda od čega se zavitlava cijelo klupko formiranja vlasti na najvažnijim razinama. Ako se bezbolno pročisti to ”usko grlo” sve drugo ići će kao po loju.

I. Marić | Dnevni list

Glas naroda

čović će biti portir u federalnom parlamentu jer je jugoslaven svima paše

covic ce biti gov.o popola sa dodikom

Ministar financija i sve pare sebi

Toni Kralj jedini radi posa ostali ko Tiša,onj šminker Jeličić ,Mladen Bebek sve je to nesposobno

Dragi moji rvati i rvatice.Doša je dan kad smo svi mi u močvari,teškoj,blatnjavoj,jadnoj.Svi kukaju kako nam je loše,nema posla osim za uhljebe i one koji imaju stranačku iskaznicu ADZ,kako nema proizvodnje i radnih mjesta,kako je sve propalo.Onda dođoše izbori i svi rvati i rvatice pohrliše na izborna mjesta i gotovo plebiscitarno glasaše za ADZ i Dragana Čovića.Majko moja,pomislih.Kakav je ovo rvacki narodkuka kako mu je loše,onda potiho,da ne vidi nitko zaokruži ADZ i dobročinitelja Dragana Čovića.Normalan čovjek ne može da vjeruje šta se događa.Normalan kažem,onda zavirih u Bibliju koja jedina razumi ponašanje ljudi.Isto je bilo i za vrijeme Mojsija koji je Egipćane izveo iz ropstva,dok je bio na brdu Sinaju taj isti narod je napravio zlatno tele.Kod rvata je obrnuto jer Dragan Čović je sve uništio,istjerao u Njemačku,Irsku,ništa mu nije prošlo od izbornog zakona,trećeg entiteta.Onda ljudi na izbrima umjesto da ga kazne zajedno sa ADZOM oni za njega zaokružiše.Ispada da narod uvijek ide obrnuto ko obrnuta pila,ako ga spasiš od ropstva on te kazni(mojsije)ako ga odvedeš u ropstvo on te nagrađuje.

Ako imate problema s bankama parkovima električnim drvima školarinom i ostalim hebe vas se di će završiti ova lopine i njegova kamarila

Sve tocno moj goste.I sada pricati price.Koga briga dice bit Covic.Nebojte se vi za njega moj Hrvatski narode,once se snaci kao i dosad.Radobolja ce se pomaknuti ako bude trebalo a obican narod nek se tvrdo drzi,bori za opstanak i da bude sit a politicari cese snaci.

U Zenici ako ima drzave

Dragana čovića pod hitno za veleposlanika u SRBIJU doživotni počasni. On će bit čovik na svom terenu tu su njegovi najbolji prijatelji to bi za Hrvatski narod bilo najbolje. Znamo da će nam falit ali sve u interesu Hrvatskog naroda.

Mate Boban Ante Jelavić Dragan Čović što je ovdje čudno dragi moji Hrvati u BiH kojih je sve manje i sve više u Njemačkoj Irskoj Austriji Americi ...

Akademiče Dragane Čoviću Vi ste legitimni predsjednik Hrvata u BiH ali shvatite da vas dvije trećine naroda ne vole a ovi ostali ne znam ima tu dosta ulizica i [ * neprimjereno * ]va.a pa sad ako pratite ovaj portal ja Vam želim sve naj

HDZ neće biti u državnoj vlasti ili Vijeću ministara. Čović ide u pržun

čova je naš todorić spasitelj a ima iza njega lanac predsjednika općina koji ne žele komšića ne sviđa im se
no komšić je novi poglavica hrvackog naroda u parlamentu federacije

Cuna me boli dice on pun ko brod more di oce GDJE CEMO MI je pitanje

di u kanale njemačke di bi čova ide ili u skupštinu srpske ili u zenicu kako mu pane tamo su njegovi glasaći

ode vila na radobolji aluminiju tako dragančetu ne treba više on ima sve gratis

čova reci izbjeglici keda sve državne firme ugasite
i državne nekretnine prodate
i kada sve radnike na zapad pošaljete
kakvi su onda planovi vaše stranke
jel tak il ne tak hrvatske prodane duše

ja mislim da je se on preoteretio naj bolje bi mu bilo u mirovinu ovoliko dobra što je napravio možemo živjeti dugo od njegove dobrote što prije to bolje za narode

od njegove dobrote mogu da žive
samo prodane duše i naše crne sekte
jel tak il ne tak ili sam ja nešto krivo reka

čova ima plan b c d e i na kraju zenica

Pravi adzovci trebaju reći kud Čović tud i mi

pravi hafezeovci trebaju priznati
mi smo najveći hrvatski izrodi
jel tak il ne tak poslušni siromašni i čisti???

Mi bih bili najsretniji da se napije praljkovače iz Haga.

Dali se čovjek mora ispovidjeti ako je glasao za Dragana čovića. Dali je to grijeh.

Dasta je.

"Dosta je" lopovluka i varanja hrvatskoga naroda
to ste tribalii reći sebi prije dvadeset godina
jel tak il ne tak

O boze zastava herceg bisne s jedne bih sdruge od ovog se more sutra ocekivat s jedne zastava sa petokrakom s druge isilova

Cova za razliku od Komsica imas legitimitet ali as li cist obraz to te pita branitelj

Nijedan komunista koji je do devedesete prezirao Hrvatsku nemože biti legitimni predstavnik Hrvatskog naroda Bio on čović ili Komšić.

Ko da je bitno.

Ovdje nema kruha za vecinu Covic i njegovi najblizi suradnici su se osigurali do devetog koljena dovoljni su im samo tri GP koje napravi mrska im BiH

kuda plovi ovaj brod
pod komandom pijani kapetana
dali će ga potopiti struje okeana
i li će se nasukati na obalnim stijenama
jel tak il ne tak posljedni pozdrav sa broda biha

pravi hadezeovci ovi što nas vode treba da se dokažu da poiju jednu praljkovaču

neće bit ni jedno ni drugo. neće bit ništa. a koliko su novinari pismeni dokazuje podatak da ne znaju da po principu rotacije, novi šef Vijeća ministara mora biti Srbin. doduše Voždu to ne predstavlja problem. ima on puno drugih problema.

Bit će Ive Sanadera drug !

Što je Čovićeva sljedeća dužnost - predsjedatelj Vijeća ministara ili šef diplomacije?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari