Dužnicima otpisan 2,1 milijun maraka glavnice

ljubuski.info

Iako većina građana nema pozitivno mišljenje o mikrokreditnim organizacijama, one su mnogima jedina prilika za uzimanje kredita.

Nezaposlenost, kašnjenje plaće, slabe tvrtke... samo su neki od razloga zašto se građani odlučuju na uzimanje kredita u ovim financijskim institucijama. I u izvješću o radu MKO navodi se kako se sve veći broj građana obraća mikrokreditnim organizacijama i traži dugoročne kredite.

Nemaju izbora

Može se zaključiti da se mikrokrediti većim dijelom odnose na dugoročne mikrokredite odobrene fizičkim osobama, iz čega proizlazi da se mikrokrediti u najvećem broju slučajeva odobravaju osobama koje nemaju pristup tradicionalnim izvorima financiranja, kako zbog rizičnosti posla koji obavljaju tako i zbog nedostatka odgovarajućih kolaterala. Očito je da 97,9% mikrokredita nije u kašnjenju, dok preostalih 2,1% mikrokredita ima kašnjenje u otplati od 1 do 180 dana. Ukupan iznos dospjelih kamata po aktivnim mikrokreditima koji imaju kašnjenje u otplati od 1 do 180 dana iznosi 0,2 milijuna KM - navodi se u izvješću o poslovanju mikrokreditnih organizacija koje je objavila Agencija za bankarstvo Federacije BiH. U usporedbi s krajem prethodne godine i 30. lipnja 2018. godine mikrokreditni portfelj bilježi rast od 24,3 milijuna KM ili 6%, dok se pokazatelji kvalitete aktivnog mikrokreditnog portfelja nisu značajnije mijenjali u promatranom razdoblju.

Stopa RKG je s 0,79%, koliko je iznosila 31. 12. 2017., smanjena na 0,77%. Isto tako, portfelj u riziku više od 30 dana kašnjenja (PAR>30 dana) bilježi blago poboljšanje te je s 0,89%, koliko je iznosio na kraju prethodne godine, smanjen na 0,84%. Ukupan rezultat sustava glede rizičnosti portfelja nalazi se u okviru propisanog standarda (ispod 5%), a gledajući pojedinačno, dva MKF ne zadovoljavaju propisani standard. Portfelj u riziku više od jednog dana kašnjenja (PAR>1 dan) bilježi blago pogoršanje te je s 1,95%, koliko je iznosio na kraju prethodne godine, povećan na 2,07%.

Otpisi dugovanja

U prvih šest mjeseci 2018. godine na razini mikrokreditnog sektora izvršen je otpis u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna maraka, od čega se 2,1 milijun KM ili 0,99% odnosi na otpisanu glavnicu, što se odnosi na 1023 mikrokredita (999 otpisanih mikrokredita odnosi se na fizičke osobe, a 24 na pravne osobe). Iznos otpisane glavnice na dan 30. 6. 2018. godine smanjen je za 1,8 milijun maraka u odnosu na kraj 2017. godine (3,9 milijuna KM ili 1%), što je manje za 0,01 posto u odnosu na kraj prethodne godine te se nalazi u okviru propisanog standarda.

Marko Karačić | Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari