Jesmo li spremni za pendrek?

ljubuski.info

Ne želimo pristati živjeti u društvu i sustavu koje nije spremno rigorozno kažnjavati one koji su brutalno ubili policajce, koji nije spreman kažnjavati one koji su se ogriješili o sustav, poručeno je sa skupa u Sarajevu.

Skup, koji je spontano organiziran, još jednom je poručio državi kako je mlitava.

Država je tek simbolično spustila pohabane zastave na pola koplja i poslala premijera da pjeni na otvaranju novog aerodroma u Istanbulu. Drugi miševi, koji su policiju spominjali samo se natežući oko javnih nabavki za uniforme i opremu, uvukli su se u svoje rupe zaokupljeni novim pozicijama kad se jednom nakon ovih izbora uspostavi vlast. Ako se uspostavi.

Građani, dakle, moraju državu upozoravati da joj ubijaju policajce i da su se kriminalci malo više pustili s lanca nego što im to inače oni u vrhovima dopuštaju. Krenulo je po zlu nešto tog kobnog sarajevskog jutra. Nervoza kod lopova koji će (p)ostati ubojica bila je nesavladiva jer mu je, možda netko s nekakvog vrha, rekao kako će vrijeme za pljačkanje biti čisto. A onda je naišla patrola i kriminalac se prepao da ga je država izdala.

S druge strane, policajci su uvijek prva slika države koja stoji iza njih. Većina ih vidi kao produženu ruku pregladnog aparata koji vreba na novčanicu. Oni su ti koji brane sistem, oni su ti koji ne daju da se sruši vlast, oni su ti koji su prva karika u lancu uzimača novca. Njih je, smatramo, za razliku od drugih karika, najlakše kupiti i preko njih se, sitnom korupcijom na prvom proširenju, okreće država da bar na trenutak bude na našoj strani.

Nema tog građanina, ma koliko se organizirali u spontana okupljanja, da nije pomislio kako je policija ogledalo države i kako je taj odraz odvratan. Svi smo pričali i čuli priču da su nam policajci takvi kakva nam je i država i da su oni jednako krivi za sva dna po kojima grebemo kao i oni s vrha kojima je važnije klepiti pare na javnoj nabavci nego učiniti čovjeka u uniformi, umjesto sporim i debelim, ponosnim i strogim čuvarem zakona.

No, hladnokrvni sarajevski rafal, pokazao je opet kako u ovoj trokutastoj nakaradi ne stradavaju jedino oni koji se drže bilo kakvog vrha. A glupo je misliti, pored ovakve nakarade i ovakvog odraza, da niti jedan vrh nema veze s rafalom ispaljenim i patrolu koja se našla u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu.

Činjenica je da, a to znaju i vrapci na grani – ako i njih išta više zanima – da bez vrha nema niti dna. Jasno je valjda svima, a pokazale su to brojne neotvorene ladice, da postoje predmeti koji se čuvaju i da se štite neki igrači kako bi onda igrali po potrebi za više ciljeve.

Oduvijek i uvijek je kriminal bio dodatna djelatnost države. Nije se moglo, nigdje ni nikad, mastiti svoj brk a da se državni brkovi nisu podmazali i da se nije nekako s nekim dogovorilo polje djelovanja i interesi koji ne smiju puniti džepove samo jedne strane.

S neke druge strane, licemjerno je galamiti za veće ovlasti policajaca kad se većina onih spontano neokupljenih ogriješila i o one sitne ovlasti kojim se trenira strogoća. Preko leđa policajaca želimo poniziti državu pa gledamo da kakvim sitnišem ''za piće'' platimo svoju slobodu pravljenja prometnih prekršaja. Preko leđa policije nastojimo oprati svoje male grijehe misleći da smo bolji i pametniji proglašavajući glupim i potkupljivim klaunom čovjeka koji je jedini u ime države na cesti. Drugi su, to znamo, duboko upali u ugnječene fotelje.

Organizirano spontani tražimo veće ovlasti policajcima a nismo načisto sa samima sobom možemo li poštivati i pokunjiti se i pred ovim ovlastima koje sada imaju. Možda da se spontano organiziramo da svi budemo bolji? Jesmo li spremni pogledati u cijev pištolja kad se probahatimo ili barem dobiti jednu policijsku iza ušiju kad pomislimo da i mi možemo biti loši kad je oko nas sve loše.

Berislav Jurič | bljesak.info

Glas naroda

Branitelji su išli živote dat na prvim linijama besplatno danas te iste sude progone policija udara truje ih raznim otrovima maltretira. Policija zna dasmo u pravu ali je novac puno draži od pravde i istine. Vlast vas je platila da je štitite nije vam lako to je vaš izbor snosite posljedice.

svi ti sto su isli u policiju morali su znati opasnost svoga posla u svjetu godisnje pogine 1000 policajaca u borbi sa kriminalom to je dio njihova posla koj su sami probrali

oni misle da svakoga mogu zajebavat ko jadnju sirotinju usput otimati im zadnje pare

i jna je imala pendreke pa više nepostoji

pendrek dobiju oni bez upaljenih svjetala u podne a ne kriminalci

Treba svakog drota potegnut za uho i nogom u [ * neprimjereno * ]o

Tako je goste pogotovo ovi koji se iživljavaju na sirotinji

toga ce biti sve vise kad narodu pukne film

Triba ti drot hebat majku,dođi jazavac pa ti potegni

opet će se partizani pojaviti

Vi ste spremni za pendrek, ništa drugo i ne zaslužujete.

Biti vojnik ili policajac oduvijek je bila cast.medjutim u zadnje vrijeme se to promjenilo.policajac i vojnik su bili nekad postivani,jer su osiguravali sigurnost gradjanina u zajednici.sto se je danas promjenilo.policajci su danas prezreni jer su to podobni,a ne profesionalni ljudi.ako o jednom komesaru u policiji ili nacelniku kruze svakakve price i sudski procesi a ovi se izvuku samo zbog stranacke pripadnosti ,tko ih moze postivat.prevaIio sam oko dva miliona kilometara od tog milion ipo u evropi i nigdje nisam sreo policajca da me je maltretirao vec kod nas na balkanu.davno sam u berkovicima dozivio prva moja kazna u kamionu da me policajac pita za vatrogasni aparat,ja se smijem,ispravan,slep stanga,ispravna.a on meni ne smij se jarane nacemo ti nesto,nama se ne zuri,a tebi.dvadeset d ojc maraka je sve resilo.nakon sat maltretiranja jer mi je dooo[ * neprimjereno * ]illo natezat se s njima.u evropi sam zaustavljen jedno pet puta i svaki su put imali razlog da me zaustave,i svaki su me put opomenuli.a kod nad policajac ima vise prekrsajnih prijava nego onaj kog se privodi.i ovdje u u sarajevskom slucaju je nesto debelo mutno.nisu ni ti krimosi tolike budale da hodaju s dugim cijevima po gradu.nesto je ovdje cudno.zalim samo ove momke,sto su izgubili zivot uludo.

Slika korisnika strangelove

Slažem se, daljnje sijanje straha i osjećaja nesigurnosti. I odmah poslije organizirani "spontani" prosvjedi građana i po svim novinama i portalima za davanje većih ovlasti policiji za nešto, tko zna šta dolazi...

Strengalove slažem se jesili pratio Bakirovu kampanju za izbore i kroz izlaganja stalno se provlači retorika iz devedesetih,rat, oružje, nacionalni bošnjački interes,svojatanje BiH.... čuvari države... Mislim da su policajci žrtvovana sirotinja, igrokaz za nešto više, puno opasnije! Treba biti spreman!

Slika korisnika strangelove

Po dosadašnjem što sam upratio, ni SDA-u ni HDZ-u ne odgovara uspostava nove vlasti, blok građanskih stranki realno prijeti. HDZ blokiraju i traže izmjenu ustava a SDA to trenutno i odgovara, svi su ih odhebali i neće nitko u koaliciju s njima, znači zadržati sadašnje stanje vlasti i ojačati policiju ako se netko bude bunio.

u vojsku i oliciju treba ić birani i školovani kadar-ti ljudi su ugled države
dali je tako kod nas-policija treba čuvat poredak i poštene građane i narod a ne narodne ptice grabljivice koji uništavaju narod i raseljavaju a time se ruši država koju su stvarali branitelji
lopovluk je rak rana države i naroda-tito

kako se biraju policajci i kakav ugled ima naš ministar policije
policija ubije borca armije nikom ništa a kad kriminalci ubiju policajce kuka cila federacija
ramo je ubijen suzavcem i bojnim otrovom nadražljivcem a to je opasno za starije ljude borce i zaboravljene branitelje policija to zna i koristi-ko je odgovoran za to špricat ljude bez maski
to je jedan vid plinskih komora sa sarinom

Bolje cerka *****nego sin drot.A.C.A.B

Svaka normalna policija štiti Državu i njene zakone ovdje ni države zakona. Ovdje se štiti vlast kriminalnih sekta i njihovih vodja. Policja je plaćena vrlo dobro imadu sve benifite. Za taj novac trebaju biti spremni na sve kao profesijonalci ali nisu tu je problem uniformirani amaterizam na dejelu. Jadna država kada se narod boji za sigurnost policije. Sramota sinoć u Sarajevu par stotina prosvjednika za poginule policajce. Predizborni skup SDA u Sarajevu 10 tisuća SBB 10 SDP 10 pa gospodo policajci sad vidite koliko vaši životi znače vašim političarima kojoma čuvate vlast i predizborne skupove gdje je taj narod davas podrži nisu došli.

Za ovog casnog policajca...nikad ali nikad nije bila cast biti policajac.policajci su potkupljivi iskompleksirani slucajevi koji nisu mogli razabrati U prvih 20 godina zivota za sta su rodeni pa su eto pristali biti palica vlasti,neuki seljaci koji udaraju one koji im zaraduju placu jer je eto netko tamo na vlasti rekao da treba.Poncije Pilat nije ubio i razapeo Isusa fizicki,vec tadasnja policija.poslusne hijene koje nemaju morala ni karaktera da sami razaberu izmedu dobra i zla kad im se naredi .ne poznajem ni jednu drzavu na cijelom svijetu U kojoj policajac ima status casnog zanata.

ito usarajevu nisu cista posla okle lopovu automat ida odma zapuca nije ni proba bizat ko zna kakvi su tu racuni

da nije to dug za ubijenog ramu branitelja bosne suzavcem i zagušljivcem

Kako je reka slobo niko nesme da vas bije osim ...... Milicije

ko mač poteže obično od mača gine-narodna

Ko normalan ide u policiju u ovim jadnim drzavama

Iđu u policiju državni posa imaš pištolj auto moreš se puvat i to je to ko san ti ko ja

Vidite kod nas casti u policiji..kriju se stari kriminalci rade zuto i bijelo a love se dijeca sa biljkom koju su neki dan legalizirali u kanadi

Svačiji život je jednako vrijedan i Davidov i DŽenanov i Ramin i Adisov i Davorov i mnogih drugih.Svima ovo može biti škola.Svaka naša riječ i postupak neizostavno povlače posljedice zato svi trebamo voditi računa da ne činimo drugima što ne želimo sebi pa će biti mir.Ne činimo nepravdu nikad ni prema kome jer dugoročno naj veću štetu time činimo sami sebi.

Gradjanske stranke trebaju preuzeti vlast.
Oni znaju metode svoje milicije otprije.

Dobar tekst Ive Lucica u Globusu

Jesmo li spremni za pendrek?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari