Hrvatska pred "obračunom" s ustaškim simbolima

ljubuski.info

Hrvatski MUP objavio je popis zakona koje namjerava donijeti iduće godine, a među njima je i Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Iako donesen još 1977., taj zakon do sada nije bitnije mijenjan, a da ne korespondira s današnjim vremenom, vidljivo je već iz činjenice da su novčane kazne propisane u njemačkim markama.

Na to godinama upozorava i struka, posebno zbog nedorečenih odredbi koje su dovele do krajnje neujednačene sudske prakse kada je riječ o isticanju simbola totalitarnih režima.

"Otkloniti praznine"

U procjeni učinaka koje bi trebao polučiti novi zakon Ministarstvo najavljuje kako će se "sveobuhvatnije utvrditi relevantni pojmovi, pravni instituti i obilježja prekršaja protiv javnog reda i mira" i "propisati kao prekršaj i neka druga ponašanja koja mogu imati izravni štetan utjecaj na stanje javnog reda i mira te otkloniti postojeće praznine i nedorečenosti pojedinih odredbi važećeg zakona i mogućnost njihova različitog tumačenja i primjene".

Odnosi li se taj dio upravo na potrebu preciznijeg definiranja isticanja totalitarnih simbola, posebno ustaškog pozdrava "za dom spremni", za sada nisu spremni govoriti. No, iz Vlade već neko vrijeme dolaze najave izmjena niza zakona kako bi se prilagodili preporukama tzv. Vijeća za suočavanje s prošlošću, koje je još u veljači zaključilo da bi trebalo precizirati zakone kako bi oni kojima je do isticanja ZDS-a znali kakve će posljedice zbog toga trpjeti.

A Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira najčešće se i primjenjuje u postupcima vezanim uz uzvikivanje i isticanje ZDS koji je i Ustavni sud protumačio kao pozdrav kojim se manifestira mržnja i rasizam, piše Vecernji.hr.

Sudska praksa tu je, međutim, vrlo raznolika.

Sud u Slunju, primjerice, oslobodio je Thompsona za uzvikivanje ZDS na koncertu, dok je nogometaš Joe Šimunić za isto nedjelo na utakmici platio kaznu od 25.000 kuna.

Navijači u Čakovcu za to su kažnjeni s po tri tisuće kuna, dok je za isti prekršaj u Vukovaru kazna 300 kuna, što samo po sebi dovoljno govori o potrebi preciziranja zakona.

Čišćenje groblja

Preporuke Vijeća prvo je poslušalo hrvatsko Ministarstvo graditeljstva, koje je pokrenulo proceduru izmjene Zakona o grobljima kojima je predvidjelo zabranu veličanja agresije na Hrvatsku i velikosrpskih ideja na nadgrobnim spomenicima i uklanjanje spomenika s takvim natpisima.

Procijenili su da će groblja od takvih natpisa "očistiti" do kraja 2020., a iz HNS-a, čiji je Predrag Štromar na čelu tog ministarstva, poručili su kako očekuju da preporuke Vijeća implementiraju i HDZ-ovi resori, i to upravo kada je riječ o ZDS-u.

Večernji list

Glas naroda

Kada ce zabraniti zvezdu petokraku i tita i slavljenje partizanluka...ma di ce ovi protiv svojih

kako ćeš zabraniti petokraku kad je Republika Hrvatska nasljednica avnoj-ske Hrvatske i njezinih obilježja tako da se samo malo obrazuješ prije komentiranja

Vidite kako se skojevci i skojevčad obračunavaju u Hrvatskoj sa Hrvatima. Na pamet im nikad neće pasti da zabrane krvavu partizansku zvezdu petokraku a niti četničke simbole. Žalosno ali tako je, takve podržavaju i Hercegovci.

znanje i pismenost večernjeg lista na nivou
"Hrvatski MUP objavio je popis zakona koje namjerava donijeti iduće godine, a među njima je i Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira."
MUP će donijeti zakon??? Otkad MUP donosi zakone?
Evo su gori od BiH....

Triba i zvizdu zabranit ja bi reka TiTO ili zvani šaban nije nimalo bolji od Hitlera Huseina i Honekera

Zaboravi još reć našin generalin se sudi bezveze jeli iko Titu i titiće osudija je je ubija ljude posle rata

a kad će jugočetnički simboli nestati iz Hr ?

Hrvatska pred "obračunom" s ustaškim simbolima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari