Novac motiv ubojstva Mladena Palca

u uredu

Nakon točno dva mjeseca od svirepog ubojstva Mladena Palca u Višnjici kraj Gruda te dugotrajne i opsežne kriminalističke obrade, policija je rasvijetlila kazneno djelo ubojstva, a osumnjičeni za ubojstvo su Aljoša Stjepanović (31), državljanin Republike Hrvatske s prebivalištem u Splitu, i Vjeko Iličić (30) s prebivalištem u Ružićima, općina Grude.

U povodu rasvjetljavanja tog ubojstva u MUP-u ZHŽ-a je održana konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi o samom ubojstvu, njegovim motivima, ali i dijelu operativnih radnji koje su dovele do rasvjetljavanja ubojstva.

Stjepanović egzekutor

Glasnogovornik Uprave policije Damir Čutura podsjetio je na dan samog ubojstva koje se dogodilo 20. prosinca prošle godine, kad su dvije maskirane osobe, naoružane vatrenim oružjem izvršile razbojstvo u obiteljskoj kući Mladena Palca u Višnjici.

"Tijekom izvršenja razbojstva došlo je do fizičke borbe između napadača i Mladena Palca te njegove supruge Marije, pri čemu je jedan od napadača hicem iz vatrenog oružja pogodio Mladena Palca, nanijevši mu smrtonosne ozljede. Nakon dugotrajne krim-obrade djelo je rasvijetljeno, a za izvršitelja kaznenog djela ubojstva osumnjičen je Aljoša Stjepanović iz Splita koji se nalazi u bijegu i za njim je raspisana tjeralica, a uz suglasnost glavnog županijskog tužitelja objavljujemo njegov identitet i fotografiju", kazao je glasnogovornik Čutura, dodavši kako je za supočinitelja osumnjičen V. I. iz Ružića kraj Gruda. Govoreći o tijeku samoga "stezanja obruča" oko ubojica, Damir Čutura je kazao kako je prije četiri dana V. I. lišen slobode te je u potpunosti priznao počinjenje djela, odavši pritom i ime drugoga počinitelja - Aljošu Stjepanovića.

"Završetkom kriminalističke obrade V. I. je priveden županijskom tužitelju koji mu je odredio jednomjesečni pritvor", rekao je Čutura.

Zahvala i građanima na pomoći

Ministar unutarnjih poslova ZHŽ-a Ivica Gašpar obraćajući se novinarima istaknuo je svoje zadovoljstvo rasvjetljavanjem ovoga ubojstva koje je diglo na noge cijeli grudski kraj, ali i šire.

"Rasvjetljavanje ovoga kaznenog djela je dokaz kako se MUP može i zna suočiti sa svim izazovima, a posebno kad su u pitanju najteža kaznena djela. U posljednjih devet godina, koliko postoji ovo ministarstvo, od 17 ubojstava rasvijetljeno je njih 16, dok je jedno djelomično rasvijetljeno. Posebnu zahvalnost, osim djelatnicima policije, izražavam građanima, posebice općine Grude, koji su svojim informacijama uvelike pomogli u rješavanju ovoga ubojstva", istaknuo je Gašpar, navodeći kako ovo nije prvi slučaj aktivnog uključivanja građana u rješavanje kaznenih djela, čije su informacije itekako značajne za tijek istraga.

Konferenciji za novinare bio je nazočan je i načelnik PU Ljubuški Dobroslav Alilović, kao i dvojica inspektora PU Ljubuški, koji su i najzaslužniji za rasvjetljavanje ubojstva, Miro Čuvalo i Tomo Šarić.

Situacija se otela kontroli

Prema Alilovićem riječima, počinitelji su žrtvu dobro poznavali, a motiv upada u kuću bila je pljačka budući da su ubojice vjerovale kako Palac u kući drži poveću svotu novca.

"Tijek same pljačke oteo se kontroli razbojnika i završio ubojstvom. Odmah nakon ubojstva, operativnim radnjama na terenu i suradnjom građana, dijela specijalnih snaga PU i svih djelatnika policije, došlo se do saznanja koja su dovela do detektiranja osumnjičenih ubojica", kazao je Alilović, navodeći kako je za Aljošom Stjepanovićem raspisana tjeralica i u Hrvatskoj.

Na pitanje imaju li osumnjičeni od prije policijski dosje u MUP-u ZHŽ-a, potvrđeno je da je Stjepanović policiji već poznat kao počinitelj teških kaznenih djela u Hrvatskoj, a za njim već postoji raspisana tjeralica zbog teškog razbojstva počinjenog u Hrvatskoj 2006. Što se tiče Iličića, i njegovo se ime nalazi u policijskoj evidenciji, te je uvjetno osuđen za lakše kazneno djelo.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari