Za pet do deset godina nećemo imati iskusnih medicinskih sestara

ljubuski.info

Udruga medicinskih sestara i tehničara u Federaciji BiH okupilo je oko 300 kolega iz BiH i država regije na Prvom simpoziju koji se za vikend održava u Vogošći, a u dva dana skupa imaju priliku čuti oko 50 stručnih radova.

Tehnički tajnik Udruge Andrej Petrović naglašava kako je za nedjelju planiran okrugli stol nazvan 'Kuda ide bh. sestrinstvo', a bit će riječi o položaju medicinskih sestara i tehničara, kao i o odlasku zdravstvenog kadra iz BiH na rad u inozemstvo.
Rađena su neka istraživanja u vezi odlaska medicinskih sestara i tehničara iz BiH. Još nemamo točan podatak u smislu broja, ali odlaze i to u države zapadne Europe. Najprije mislim na Njemačku i Austriju - naglasio je.

Među medicinskim sestrama i tehničarima koji odu u inozemstvo, najviše je onih sa iskustvom u struci.
To znači da, ako se takav trend nastavi, za pet do deset godina nećemo imati iskusnih medicinskih sestara ali i ostalih zdravstvenih radnika koji bi bh. stanovništvu pružali kvalitetne usluge - upozorio je Petrović.

Povećan je, kaže, i trend upisa u medicinske škole i fakultete zdravstvenih studija, da bi dobili diplome a potom napustili domovinu i na putu 'trbuhom za kruhom' lakše našli posao u inozemstvu.
Tragično je što BiH obrazuje mlade kadrove zdravstvene struke, naročito srednje stručne spreme - medicinske sestre, pa tako potpuno educiran kadar potom poklanja državama poput Austrije i Njemačke - naglasio je.

Mišljenja je da bi se poboljšanjem materijalnog stanja medicinskih sestara i tehničara odnosno izjednačavanjem koeficijenta za područje cijele Federacije BiH, umnogome moglo utjecati na smanjenje odljeva stručnog medicinskog kadra prvenstveno medicinskih sestara.
To se može uraditi na način da medicinskim sestrama koje rade u FBiH izjednačimo koeficijente u svim županijama, uskladimo ih sa onima koji imaju najviše - smatra on.

Dodaje da bi se u BiH trebalo pozabaviti i upisnom politikom u srednje medicinske i visoke zdravstvene škole da bi imali onoliko kadra koliko nam je i potrebno, a ne da ga ima viška.

FENA

Glas naroda

Zašto odlaze? Trbuhom za kruhom !

Umri Muški

Nema ni rodilišta više

Sretno vam kad vas frizerke i konobari sa diplomom iz Logosa i Eduke budu liječili.

Ako ništa voltaren inekcije koga boli i diploma logos ili fabus i partijska knjižica

voltaren ne dajite bez konz. za dr Landekom a ako njega nema onda pitajte Bajtu,

ona bajto ne zna ni dobar dan reći, drska je i bezobrazna a to je odlika osoba
plitka i površna znanja.

svejedno valjalo bi je...

Jel istina da joj neda ona budal etina Barić spec. fizijatrije?Tako pričaju.

Zahtjeve za specijalizaciju daje ravnatelj, a odobrava ministarstvo. Ne vjeruj svemu sto cujes...

Za pet do deset godina nećemo imati iskusnih medicinskih sestara
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari