Rekorno visoka cijena goriva u BiH, unatoč pojeftinjenju nafte

ljubuski.info

Građane BiH već početkom novog tjedna dočekala je vijest o novom poskupljenju goriva za pet feninga. Ovo je još jedno u nizu poskupljenja od početka godine, a cijena litre dizela, ovisno o benzinskoj crpki, kreće se do 2,46 feninga, a na pojedinim crpkama i više.

Stanovnici BiH su, po tko zna koji put ove godine, doživjeli neugodno iznenađenje novim poskupljenjem goriva.

Pad cijene na svjetskom tržištu

Bh. trgovci naftom i naftnim prerađevinama su nastavili sa slobodnim formiranjem cijena unatoč podatku da cijena nafte na svjetskom tržištu drugi tjedan zaredom bilježi pad.

Iz Ministarstva trgovine FBiH kazali su da je razlog za novo poskupljenje goriva zapravo rast cijene barela nafte na svjetskom tržištu.

Trenutačno je cijena barela nafte na londonskom tržištu 76,3 dolara, dok je u SAD-u jučer, odnosno na njujorškom tržištu, cijena barela iznosila 67,83 dolara. Najveći svjetski trgovci naftom prognoziraju da cijena barela iduće godine neće pasti ispod 65 dolara, a moguće je da se probije i iznad stotinu dolara.

Na londonskoj konferenciji Oil & Money, održanoj prošle srijede, izvršni direktor kompanije Glencore Alex Beard izjavio je kako prognozira srednjoročnu cijenu nafte u rasponu između 85 i 90 dolara. Posljednje povećanje goriva u BiH možda je simbolično, pet feninga, ali zasigurno nije i beznačajno te će se sigurno odraziti na rast cijena i usluga, posebno imajući u vidu prognoze da će do kraja godine cijena litre dizela prijeći granicu od 2 i pol KM.

Lančana poskupljenja

Građani BiH od početka 2018. nekoliko puta osjetili su rast cijena goriva. Prije manje od godinu dana litra goriva na većini benzinskih crpki u BiH koštala je od 1,70 KM (na pojedinim crpkama i manje) do 1,90 KM. Rast cijena goriva u BiH počeo je izmjenom Zakona o trošarinama, kad je cijena jedne litre "skočila" i za 20 - 25 feninga po litri, zatim se pravdao cijenama na svjetskom tržištu, a nekada i bez odgovarajućih opravdanja. Cijena jedne litre benzina danas na bh. crpkama iznosi, zavisno o distributeru, od 2,31 do 2,46 KM, dok je cijena dizela od 2,36 do 2,46 KM. Bijeda u kojoj se nalaze građani BiH bit će još veća ako u vezi s cijenama goriva ne budu intervenirali UNO i vlasti.
Sigurno je da u perspektivi možemo očekivati da to povećanje cijene goriva dovede do domino-učinka poskupljenja svih proizvoda koji se prevoze, uključujući i poljoprivredu, kazao je nedavno ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

A da će neizbježno doći do poskupljenja potvrdili su nedavno i taksisti koji su najavili poskupljenje usluga prijevoza. Poskupljenje taksi prijevoza je samo jedna od stavki koje su udar na kućne proračune budući da je prijevoz stavka koja je uključena u cijenu svih proizvoda.

Ljiljana Vidačak | Večernji list

Glas naroda

proüli izbori triba troškove nadomirit i zaposlit još uhljeba glasača

Što je gorivo skuplje država ubire više novca.

Već vidim prosvjede u Mostaru s natpisima "not my fuel".

Nije nego "yok mi fuel"!

Ajme ugroženi smo,sve je to Komšić kriv

Nije mi jasno kad je barel nafte bio 80$ cijena dizela 2,36 skocila...barel se popeo na 87$ cijena skocila 2,41 KM...trenutna cijena 75$ i pada i past ce sigurno do 70$ ako ne i manje zbog velikog ugovora Rusije i Kine i cijena opet skace gore????12$ barel pojeftinio a cijena ce skocit...ma svi smo ovce glupe,nista drugo..

nek nam se rugaju kad smo im dopustili

Ljudi su dali glas za one koji su podigli ruku za povećanje akciza,tako da ako i cijena litre benzina bude iznosila i 10KM to ovim ljudima nije skupo..

Rekorno visoka cijena goriva u BiH, unatoč pojeftinjenju nafte
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari