Skuplje gorivo, skuplji život

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina ima slobodno formiranje cijena goriva, pa tako distributeri i benzinske crpke u posljednje vrijeme, slobodno, svako malo povisuju tu cijenu.

Simbolično je to povećanje od po pet feninga, ali nije i beznačajno. Tako se cijene na pojedinim pumpama u Federaciji, nakon poskupljenja od prije nekoliko dana, kreću do 2,41 KM, a negdje i više. Razlog za novo poskupljenje, tvrde iz Ministarstva trgovine FBiH, rast je cijene barela nafte na svjetskom tržištu.

Svjetska nafta

Međutim, ako pogledamo kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu posljednjih godina, vidimo da to baš i nema previše logike. Tako je 2010. godine barel nafte bio 71,21 dolar, a litar goriva u BiH je koštao 2,10 KM. 2013. godine barel je bio 89,84 dolara, a gorivo u BiH 2,40 KM. Prosječna cijena nafte je rekord dosegla 2008. godine, kada je barel nafte koštao 91,48 dolara. Tada je litar goriva u BiH koštao 2,05 KM. Postavlja se logično pitanje - zašto je danas, kada je nafta oko 74 dolara po barelu, cijena goriva u BiH skuplja za 40-ak feninga nego rekordne 2008.

A kao što to već znamo, svako poskupljenje goriva u našoj zemlji prate i brojna druga poskupljenja. Kako je kazala Murisa Marić iz Udruge za zaštitu potrošača DON iz Prijedora, kao posljedica poskupljenja goriva već je poskupjelo brašno, a samim tim i kruh će biti skuplji.
Poskupljenje goriva izravno utječe i na poskupljenje svih životnih namirnica, pogotovo u BiH, gdje uvozimo 90 posto svega i zbog toga nas očekuje lančana reakcija poskupljenja. Ovo nije dobra priča za potrošače, posebno za veliki broj onih građana koji žive na rubu egzistencije, ali, nažalost, mi ne možemo očekivati da nas neko od toga zaštiti. Sve države imaju neki socijalni dio dokle može da ide cijena goriva, kod nas se to ne događa jer je već na pojedinim pumpama cijena goriva dostigla 2,50 KM, a znamo da i u zemljama daleko bogatijim od nas imamo mnogo niže cijene. Ono što je realnost jeste da će do kraja ove godine i početkom sljedeće doći do poskupljenja brojnih namirnica, kazala je Marić.

Postupni rast

Poskupljenje brašna nedavno je najavio i Saša Urošević, direktor Žitoprodukta, koji je kazao kako će cijene postupno rasti svaki mjesec, ali od nove godine bi moglo doći do drastičnog poskupljenja.

Treba podsjetiti i kako cijene raznih pro­izvoda u našoj zemlji rastu iz godine u godinu, dok se prosječna plaća nije mnogo mijenjala. Ni do sada nismo mogli primanjima pokriti potroša­čku korpu, a kako li ćemo tek na­kon novih poskupljenja?

Glas naroda

Barel je koštao i puno više od 100 dolara zašto to ne napišete?

radnike placate kao u austriji

Skuplje gorivo, skuplji život
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari