BiH napustilo preko 1,3 milijuna ljudi

ljubuski.info

Prema novoj karti Europe, koju je izradio kartograf, češki lingvista i matematičar Jakub Marian, iz BiH je od 1991. godine iselilo 1,3 milijuna stanovnika, iz Srbije 900.000, dok se podaci za Hrvatsku još ažuriraju, jer je u tijeku ogroman val novih odlazaka.

Ova karta pokazala je katastrofalne podatke o odlasku radnog sposobnog stanovništva s prostora Balkana u inozemstvo. Kako je navedeno, iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore samo tijekom 2015. godine u potrazi za boljim životom otišla je gotovo petina stanovništva.

Prema mišljenju analitičara, uz ratove i njihove posljedice, globalizacija je učinila svoje - oduzela je balkanskim narodima i zemljama domaće tržište, a zapadna Europa, nakon što je preuzela veliki dio bogatstva tih zemalja, sada uzima i njihove najinteligentnije i radno sposobne ljude u najboljim godinama.

Točnost analize

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić kaže kako se podaci do kojih je on došao ne poklapaju u potpunosti s podacima koje objavio češki matematičar.
Uradio sam studiju o migracijama za period od 1991. do 2017. godine, a iz koje je vidljivo da je BiH u tom periodu "izgubila" 1.132.000 svojih građana. Radi se o migracijama i one su bile različitog karaktera. Tijekom rata iz BiH je otišlo oko milijun ljudi, od čega se u BiH nikada nije vratilo 527.000. Poslije rata uglavnom se odlazilo zbog ekonomskih razloga, navodi Pašalić dodajući kako je ova vrsta migracija stanovništva bila karakteristične za BiH i u ranijem vremenu, prije devedesetih godina.

Demograf Aleksandar Čavić ističe kako podaci češkog matematičara mogu biti točni, ali i da iznesene brojke mogu biti još veće ukoliko je Marian u svojim proračunima uzeo u obzir i ratno razdoblje.
Podaci koje ja imam u vezi su sa Republikom Srpskom i poratnim razdoblje. Prema tim podacima iz Srpske je od 1996. godine pa do danas otišlo oko 331.000 građana, kaže Čavić.

Izvršni direktor Udruge ekonomista Republike Srpske SNjOT Saša Grabovac naglašava kako je odlazak radnog sposobnog stanovništva u inozemstvi svakim danom sve očitiji.
To je činjenica od koje ne treba bježati i okretati glavu. Ipak, ja se nadam da će se dobar dio tog stanovništva jednog dana vratiti u BiH. Da bi do toga i došlo neophodno je da se napravi politička i ekonomska stabilnost, jer je to preduvjet svega, pa i ovog povratka, kategoričan je Grabovac.

Trend iseljavanja će biti nastavljen

Analiza Svjetske banke i Instituta za ekonomske studije u Beču, objavljena sredinom ove godine, pokazala je kako je BiH balkanska zemlja s najviše iseljenika.

U ovoj studiji je istaknuto kako će trend iseljavanja bh. građana biti nastavljen, naročito jer je Njemačka olakšala procedure za građane koji traže posao u toj zemlji.

Glas naroda

Kažu Hrvata najviše jupiiiiiii

daj ovim drugim EU iskaznicu , bilo bi hrvata naj više u BiH haha, prođi kroz Bosnu pa vidi jada

Hvala ti Dragane za sve spasitelju naš da nije bilo tebe Hercegovina bi bila PUSTINJA hvala još jednom!

pa ljudi moji,jasno je da su nam političari dobro plaćeni od nekih stranih sila da rastjeraju ovaj narod i prodaju zemlju najbogatiju izvorima pitke vode

UHLJEBLJIVANJE podobnih, de facto je postala svrha političke borbe! To je glavna kočnica društvenog i gospodarskog napretka u ovom gnjilom "uhljebistanu" !

Pozdrav domovini ali ovamo se zivi od rada

Hvala ti dragane da nebi tebe nebi nikad u Mercedesa sija a sad iman E klasu full hvala dobročinitelju pozdrav dojčland

Čepovi su puni ali glava je i dalje prazna.

Moj dedo je prije 50 godina sija u mercedesa.
Imao je m.u.d.a. tada otići.
Tebi su se tek sada razvila .
I trebas zahvaliti jer bi ti ostali klikeri.

Bolje ikad nego nikad sidnit u meču ali samo uz dragančetovu pomoć što nas je spremija za dojčland

BiH napustilo preko 1,3 milijuna ljudi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari