U punom jeku berba i prerada maslina u Ljubuškom

ljubuski.info

Iz godine u godinu bilježi se kontinuirano podizanje novih nasada maslina, kako neki vole reći - kulture budućnosti, a među dobitnicima najvećih priznanja za kvalitetu ulja su upravo Ljubušaci.

Mnogi od njih su ovih dana zasukali rukave i krenuli u berbu. Očekuju dobar urod, iako su ovu sezonu, po mišljenju magistra agronomije Branka Rogića, obilježili i ne baš tako povoljni klimatski uvjeti.

Dobar urod oblice

Zima je bila blaga pa su maslinari muku mučili s raznim štetnicima, dok u razdoblju cvatnje nije bilo vjetra što je uzrokovalo nepravilnu oplodnju. Na ruku nije išlo ni nešto duže sušno razdoblje, pogotovo za one koji nemaju reguliran sustav navodnjavanja, kazao je Rogić.

Nadalje je naglasio kako je ove godine nešto bolji urod maslina u nizinama, pogotovo sorte oblica, koja je na ovom području najzastupljenija.
Oblica se u početku pokazala nešto otpornijom u odnosu na druge sorte, no maslinari su i dalje u dvojbi koju sortu i gdje saditi. U posljednje vrijeme popularan je i talijanski leccino, sorta poprilično otporna na niske temperature, istaknuo je Rogić, uz napomenu kako svaka od njih daje vrlo kvalitetna ulja, masovno ekstra djevičanska.

Naveo je, potom, kako je povijest maslinarstva ljubuškog kraja vezana za bega Kapetanovića, koji je maslinu prvi donio u Ljubuški, dok se u novije doba s masovnom sadnjom krenulo 2005. godine. Zanimljivo je i to da su se nakon neuspjeha sa smiljem, mnogi proizvođači odlučili za sadnju maslina.

Vrhunska kvaliteta ulja

Najveći je maslinik u vlasništvu Dragana Mikulića, sa zasađenih 7.000 maslina, ali i uljara s najsuvremenijim proizvodnim pogonom te pregrštom medalja za vrhunsku kvalitetu ulja.

Kako je jučer potvrdio Mikulić, berba i prerada maslina je u punom jeku.
Uljara je startala s radom i već sada možemo reći kako radi punim kapacitetom. Radi se o dosta rodnoj godini i svatko tko je imalo uložio truda, ima se čemu nadati, rekao je Mikulić.

Među sortama koje su zastupljene u njegovom masliniku su većinom talijanske i oblica, a kod svake od njih najvažnije je kvalitetno i redovito održavanje.

Može se izvući zaključak kako je maslinarstvo iznimno profitabilna grana, a i potražnja za maslinovim uljem je sve veća. Problem ne predstavlja ni cijena od uglavnom 25 KM po jednom litru, stoga je postalo neizostavan proizvod u brojnim domaćinstvima.

Kako bi se još više pospješio razvoj ove agro-turističke grane, osobito na hercegovačkom podneblju, nužno je udružiti sudionike sektora maslinika u svrhu djelovanja kroz različite prezentacije i edukacije.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

Imas li ih za branje,da znamo trebali pomoc.

Koliko ide kg maslina za litar ulja

Od 12 do 15 kg

Kakav kvalitet,, scim ih sve prska i to zabranjenim srestvima !!

Vaki nami tribaju
Svjetal primjer uzornog poljoprivrednog proizvođača

Tebi je mozak poprskan davno dok ovako komentare dajes negativne u kuci pricaj i svoj prag meti maheru sa dva razreda osnovne.

naravno da ih hrani kroz list i kap na kap hercegovačka posla-krivotvorili bibogu nogu

samo se budale jos bave poljoprivredom,kakve masline bgti

U punom jeku berba i prerada maslina u Ljubuškom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari