Svaki drugi student treba psihološku pomoć

ljubuski.info

Prilikom otvorenja Dana studentskog savjetovališta na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru prezentirani su rezultati istraživanja o psihološkom zdravlju studenata te stavovima i informiranosti o postojanju Savjetovališta za studente na Sveučilištu.

Rezultate istraživanja predstavila je asistentica na studiju psihologije i logopedije Filozofskog fakulteta SUM-a te savjetovateljica u Savjetovalištu Nikolina Šaravanja.

Psihološko zdravlje

Prema njezinim riječima, osnovni cilj istraživanja bio je ispitati psihološko zdravlje studenata te razumjeti njihove potrebe kako bi se unaprijedio rad Savjetovališta.

Preliminarnim rezultatima obuhvaćeno je 527 studenata različitih fakulteta Sveučilišta, a rezultati pokazuju da je 48 posto ispitanih barem jednom tijekom svog studiranja pomislilo da im je potrebna stručna pomoć psihologa/psihijatra. Kao najčešće razloge tomu studenti navode probleme psihološke prirode poput stresa, anksioznosti, depresivnosti i niskog samopoštovanja. Sedam posto studenata navodi da je već ranije zatražilo pomoć, dok je njih 39 posto navelo kako nisu potražili pomoć, ali da im je bila potrebna. Kao osnovne razloge zašto nisu potražili pomoć studenti navode vjerovanja da mogu sami riješiti probleme, strah od osude društva te neinformiranost o dostupnosti stručne pomoći.

Rezultati su pokazali i to da 93 posto ispitanih studenata smatra potrebnim postojanje psihološkog savjetovališta za studente, dok 89 posto njih smatra potrebnim postojanje karijernog savjetovališta za studente.

Odziv zadovoljavajući

Vrlo sam zadovoljna odzivom studenata za sudjelovanje u istraživanju, kao i samim rezultatima. Pokazuju kako studenti smatraju potrebnim postojanje Savjetovališta za studente na SUM-u, a time pokazuju da brinu o sebi, kazala je Šaravanja.

Ivona Čarapina, viša asistentica na Filozofskom fakultetu i djelatnica Savjetovališta, kazala je kako jedan od problema koji najviše muči studente jest problem s učenjem, zatim odvajanje od roditelja, kao i problem socijalne prilagodbe.

Inače, Dani studentskog savjetovališta Sveučilišta u Mostaru održavaju se u razdoblju od 15. do 17. listopada.

V. Abramušić | Večernji list

Glas naroda

Moželi Komšić išta pomoć ovim studentima neka pozovu možda im pomogne. Prdavanje u zapečećenom predsjedništvu on je rekao da će svakom pomoći. Prva tema urušavanje identiteta na Bosanski način.

98% katolika u zapadnoj Hercegovini. 90% ih fanatično slijede DEKLARIRANOG NEVJERNIKA I JUGOSLAVENA iz Mostara to je činjenica. Ovo gore je točno da polovina studenata tražila pomoć ne bi me čudilo da svi zatraže pomoć. ALI! Nama samo može pomoći drago Bog ali on je prepustio da Sotona odradi svoje.

Nije bas tako,trećina glasača je interesno vezano za kradeze,druga trećina misli da je Franjo Tudjman još živ i da glasaju za njegov HDZ,a ne za ovaj titin HDZ,ostala trećina ne izlazi na izbore.

Na Logosu toga nema

Evo ja ću van ponuditi rješenje za te bolesti.Upišite se u HDZ (partiju) i tu vam nije nikakva škola potrebna sem političke podobnosti. A druga mogućnost da kupite diplomu ili ispit (kao oni garantiran 80% “studenata”)

Svaki drugi student treba psihološku pomoć
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari