Porazni rezultati županijske mature u Zapadnohercegovačkoj županiji

ljubuski.info

Rezultati prve županijske mature održane u Zapadnohercegovačkoj županiji pokazali su nimalo zavidne rezultate.

Najveći broj učenika završnih razreda iz Ljubuškog, Gruda i Posušja, koji su sudjelovali na ovoj provjeri znanja, da sutra izlaze na državnu maturu u Republici Hrvatskoj ili, pak, na prijemne ispite na sveučilištima u Bosni i Hercegovini, ne bi zadovoljili potrebne parametre.

Rezultati testova

Županijska matura, koju su ove godine po prvi put u Zapadnohercegovačkoj županiji organizirali i proveli Udruga za promicanje znanja i obrazovanja - Edukacijski centar Prizma, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije, pokazala je da učenici najbolje znanje imaju iz engleskog i njemačkog jezika te zatim hrvatskog jezika.

Prema riječima Josipa Bešlića, voditelja projekta probne županijske mature ispred Udruge za promicanje znanja i obrazovanja - Edukacijski centar Prizma, najlošije rezultate učenici su pokazali iz kemije.
Važno je naglasiti kako test iz hrvatskog jezika nije sadržavao esej. U tom slučaju bi rezultat vjerojatno bio slabiji, kaže Bešlić.

Dodaje kako je znanje učenika iz kemije jako loše.
Pretpostavljam da je najveći problem što se u testovima iz kemije zadaci vežu jedan za drugi pa ako učenik pogriješi prvi zadatak automatski griješi u cijelom nizu zadataka, navodi Bešlić, koji je i sam prosvjetni djelatnik.

Naglašava i kako su zadaci zadani u testovima probne županijske mature koncipirani tako da učenici svoje teorijsko znanje moraju primijeniti na životnim primjerima.
Tu je bilo puno problema jer dosta njih nije naučilo kritički razmišljati, tj. primijeniti stečeno znanje na konkretne situacije, kaže Bešlić.

Kao još jedan od razloga loših rezultata testiranja iz kemije navodi nedostatak kemijskog laboratorija. To je, smatra, jedan od najvećih problema. Naime, kemija bi sama po sebi trebala biti zanimljiv predmet koji učenici obožavaju, međutim, nažalost je po statistikama drugi na listi najomraženijih predmeta, odmah iza matematike.

Uz hrvatski jezik, kemiju i matematiku, učenici završnih razreda srednjih škola ovom prilikom provjeravali su znanje iz biologije, fizike, engleskog i njemačkog jezika.

Priprema za fakultet

Iako se kemija ističe po najlošijim rezultatima, učenici nisu pokazali znatno veće znanje ni iz matematike, fizike i biologije. Neki od njih, primjerice, iz matematike nisu zadovoljili ni jedan posto potrebnog znanja.
Mislim da je županijska matura uvelike pomogla učenicima da vide gdje su sa znanjem i prepoznaju na čemu trebaju poraditi kako bi mogli konkurirati na fakultete u Republici Hrvatskoj i BiH. Uz pogreške u zadacima, bilo je i onih učenika koji su griješili u pisanju šifri na liste, onih koji su kasnili i slično. Samo se iz toga moglo izvući iskustvo jer na državnoj maturi u Republici Hrvatskoj ne smije biti takvih propusta, upozorava Bešlić.

Iako je ove godine županijska matura u Zapadnohercegovačkoj županiji provedena po prvi put, ovaj projekt se, najavljuju iz Prizme, nastavlja i u predstojećim godinama.
U predstojećim godinama planiramo upotpuniti testove iz hrvatskog i stranih jezika esejima kako bismo učenicima mogli dati kompletan uvid u ono što ih čeka na testiranjima prilikom upisa fakulteta. Također, planiramo uvesti i još veći izbor izbornih predmeta, tako da učenici na probnoj maturi mogu provjeriti znanje iz svih predmeta koje žele, zaključio je Bešlić.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Zašto učiti kad se fakultet kod nas može završiti bez truda. Tako razmišljaju mladi. A rezultati su odraz odnosa prema obrazovanju u županiji. Svi ste vi meni jednaki, sve pet. Jedino nas "kučibabe" iz zavoda mogu spasiti od totalnog kraha, savjetima i primjerima iz prakse.

A jest ovaj mali gore sladak ljudi moji ljudski i žene ženske!

Hahahahaha ovako su se mogli i sami testirati. Skineš testove s interneta koji su dostupni svima, kasnije pogledaš rezultate i to je to. Ali onda im ne bi mogli reci dođite kod nas, mi ćemo vas naučit. Bravo za ravnatelje na Brijegu jer su prepoznali o čemu se radi. Ministarstvu veliki minus.

A sta je sa prepravljanjem ocijena i onom tužbom u Posušju, jel iko u ministarstvu podnio ostavku jel iko dobio ista.

obavezno školovanje od prvog do četvrtog razreda,naučiti čitati i pisati
a ostalo školovanje po individualnim potrebama
školstvo je postalo samo sebi svrha, rezultate vidimo po maturi

Bilo je tu izborne kradje biće nepoželjni u ameriku neće ovo stat navom. Evropa trpi pokazaće ona zube.

nimalo ne čudi kad nam u školi i to srednoj predaju takve intelektualne veličine
kao debe li Landeka od Bučina, specijalizant za upravne odbore ( i to samo plaćene ).

Štaće nama obrazovanje mi imamo vječni H.D.Z. i sposobne Političare a i Ševino veleučilište a Tata Dragan ko Tito vječni i ne zamjeniv.Pametnom dosta.Putovnicu u ruku i pravo MERKELICI.

Nemoj lagati dr landeka je kvalificirani za sve

A jaki nam i profesori ,cudo jedno!Jako motivirani i profesionalni.Nema dalje ,ruska skola i to

Pola profesora i nastavnika nepismeno ili bolje receno nespospbno za taj posao. Nekima svaka cast, ali brate da Vam je od nekih poslusat predavanje ili biti na satu pa bi vidili nasto to slici.

Mirjana kordić iz klobuka je najbolja uciteljica

Ovo je odraz sve kolikog skolstava iz god.u god. Predavaci nikakvi i gori sta bi tek bilo da nije ovih starijih profesora sto daju instrukcije. Kod nas se pojavio jedan dio nastvnickog kadra za koje nitko nije znao da sudiraju i odjenom nastavnici ravnatelji i sl. Ucenici nemaju motiv jer 90% uposlenih u tkzv javnom sektoru npr. Mup,policija,razna ministarstva i sl. nemaju nikakva skolovanog znanja neki cak ni osnovnu nemaju ucenici u sto da se ugledaju jad i bjeda od drustva.

Bitno je da učenici mogu mlatiti profesore i profesorice a to sto ne znaju sabrati 2+2 nije problem. Prošli tjedan je neki [ * neprimjereno * ] napao profesoricu stolicom i to trudnu . Uči se kuci i od kuce sve polazi

Porazni rezultati županijske mature u Zapadnohercegovačkoj županiji
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari