Izborni zakon apsolutni uvjet za uspostavu vlasti

ljubuski.info

Tjedan dana čekalo se očitovanje odlazećeg hrvatskog člana bh. Predsjedništva i čelnika HDZ-a BiH te stranaka okupljenih oko HNS-a Dragana Čovića o rezultatima izbora, ali i sljedećim potezima nakon što su bošnjačke stranke preglasale Hrvate za poziciju u državnom vrhu. Čović se prošloga vikenda susreo s državnim vrhom u Zagrebu koji je uputio jasnu poruku.

Osim fotografije i deklarativne potpore, imaju li Hrvati u BiH razloga konačno očekivati nešto konkretnija stajališta i poteze Zagreba?

Imali smo niz ozbiljnih sastanaka i čini mi se da se politika u Zagrebu vidno mijenja u posljednjih godinu i pol dana prema BiH i ovdašnjim Hrvatima. Poruka koju smo poslali i preko medija da se želi do kraja zaštititi pozicija hrvatskog naroda kao jednakopravnog u svakom dijelu BiH dovoljno govori za sebe. No, mnogo više od toga govori nekoliko sati razgovora o tome kako osnažiti gospodarsku suradnju, povezati infrastrukturne projekte... Sve to dobiva jednu novu dimenziju. Uz to, hrvatska Vlada obvezala se dodatno poduprijeti obrazovne, zdravstvene, znanstvene i kulturne projekte. S te strane veseli me da smo i nakon ovih razgovora napravili jedan značajan iskorak. Institucije RH imaju i svoje probleme i prioritete, ali čini mi se da problemi Hrvata u BiH postaju strateško pitanje i vlasti u RH.

U izbornoj noći najavili ste odgovor bošnjačkoj strani na preglasavanje Hrvata u izboru člana bh. Predsjedništva. Kakvi će biti?

U izbornoj kampanji uputili smo 30-ak različitih poruka zajedništva. Išle su dominantno prema hrvatskom narodu te je moja poruka i danas tim ljudima - jedno veliko hvala svima koji su do kraja prepoznali potrebu zajedništva. U svakome mjestu gdje smo bili u predizbornoj kampanji jasno smo rekli da to zajedništvo nije samo vezano uz Hrvate, nego za Bošnjake i Srbe - kao naše partnere i međunarodnu zajednicu. Posebna poruka, koju sam poslao u izbornoj noći, jest i da značajan broj Bošnjaka nije poslušao naš glas i da su organizirali kako izabrati dva člana bh. Predsjedništva. Ako smo u ovoj kampanji uspjeli ostvariti zajedništvo Hrvata, svojim ključnim zadatkom smatram napraviti zajedništvo s drugima dvama narodima.

Ali zar nije bošnjačka politika poslala jasnu Hrvatima poruku pa ste na svoju ispruženu ruku kao odgovor dobili šamar?

To nisu Bošnjaci. Radi se o jednome dijelu radikalnih političkih stranaka u Sarajevu koje vide BiH kao unitarnu i jednonacionalnu koja, opet ću ponoviti, nikada neće biti takva. Ja iskreno zagovaram partnerstvo i prijateljski odnos s našim bošnjačkim prijateljima. Nikada se neću umoriti od te priče jer BiH jedino tako može normalno funkcionirati. Predstojećih dana, možda će vam zvučati čudno, neću se puno brinuti o vlasti. Naravno, sačekat ćemo rezultate izbora, a do tada dogovoriti prijatelje s kojima možemo promijeniti Izborni zakon kako se više nikada ne bi dogodilo da uđemo u izbornu kampanju, bilo da se radi o Mostaru, Domu naroda ili Predsjedništvu BiH, a da se nisu provele osnove legitimnog zastupanja. Ustavni sud je utvrdio kako su konstitutivni narodi natkrovljujuće načelo Ustava i to nitko ne može ignorirati.

Gospodine Čoviću, pa to ste govorili i prije četiri godine. Hrvati su vrlo jasno rekli što misle na izborima, ali i na masovnom prosvjedu u Mostaru koji su pokrenuli studenti prije nekoliko dana. Jasno je da iskonski osjećaju ovu nepravdu i imaju velika očekivanja. Što su jamstva da će se stvari promijeniti?

Najprije, prosvjed nije organizirao HDZ, što je za nas još važnija poruka, nego hrvatska mladost. Nikada taj glas neću iznevjeriti. Ne postoji cijena ili ponuda koju netko može staviti ispred mene. Nikakva vlast moju stranku i mene ne zanima, nego ostvarenje očekivanja ovih ljudi. A to je stvaranje normalnog, ne radikalnog, ambijenta da se stvari počnu mijenjati nabolje. Da bi se to ostvarilo, moramo krenuti s izmjenom izbornog zakonodavstva i drugim suštinskim reformama da bi ova država konačno mogla funkcionirati. Ne želimo se dovesti u situaciju da, primjerice, o izborima u Mostaru razgovaramo par mjeseci prije održavanja. To moramo sada učiniti. Želimo otvoreno razgovarati sa svim prijateljima kako bi se uklonilo fenomen da jedan narod bira dva bošnjačka člana Predsjedništva. I o tome su različite hrvatske sredine poslale vrlo jasne poruke.

Iznenađuje li vas to da je kardinal Puljić, ukazujući na nepravdu prema Hrvatima, rekao da je i Hitler izabran po zakonu?!

Poruke su vrlo jasne i o njima ne treba ni raspravljati. Poruka koju sam dobio od biračkog tijela, moram reći, značajno više od praga koji smo mi postavili, tjera na jednu odgovornost prema domu, narodu, prema BiH i svim narodima, dakle, domovini. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Svima onima koji su kalkulirali da mogu trgovati rezultatima izbora, jasna poruka - nema kalkulacija ni utrke za ulazak u vlast. Da smo izabrali legitimne predstavnike na svim razinama, pa i Predsjedništvu, vlast bi se brzo uspostavila. Ovako ćemo polako, na miru, to pripremiti. Naš je put euroatlantski, a da bismo to imali, moramo riješiti pitanje unutarnjeg uređenja i stabiliziranja unutarnjih odnosa. To ćemo učiniti s onim partnerima s kojima ćemo biti u vlasti. Vrlo je jasno da se bez HDZ-a i HNS-a BiH vlast neće moći uspostaviti. To je jasan odgovor hrvatskog naroda.

Što precizno znače vaši navodi o Izbornom zakonu. Je li to uvjet za ustroj vlasti?!

Apsolutni uvjet za uspostavu vlasti. Izborni zakon mora biti prethodna faza traženja partnerstava sa strankama s kojima ćemo napraviti novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo definirati ekonomsku stabilnost, pravnu sigurnost i europski put BiH.

Što kažu vaši izračuni za Dom naroda, hoće li Hrvati moći kontrolirati ovaj dom koji je ključan za ustroj i funkcioniranje vlasti u FBiH i razini države?

Oni su, rekao bih, vrlo dobri. Iako danas pričamo o Domu naroda, a nemamo odredaba Izbornog zakona koje je izbrisao Ustavni sud, i po najgorim, koje su izbrisane, mi imamo dominantnu većinu. To znači da u FBiH imamo iznad 12 nužnih mandata za kontrolu ovoga doma, a na razini države najmanje četiri od pet hrvatskih mandata. To je kapital koji bi bilo suludo prokockati. Po mom mišljenju, vlast će u BiH doći sama po sebi. Mi ne smijemo imati nikakvu krizu, ali uvjet je dobiti partnere za izgradnju posve nove BiH i novih odnosa.

Kada to govorite, imate li nekoga tko vam je s bošnjačke strane bliži, SDP, SDA, nazovigrađanske stranke?

Jednak je odnos prema svima.

Znači, niste prekrižili SDA zbog novog fenomena Komšić?!

Niti smo koga izbrisali niti dodali. Za mene su svi na istom mjestu. Onaj tko je spreman s nama graditi europsku BiH kako bi hrvatski narod bio jednakopravan na svakom djeliću zemlje, zaštićen kroz legitimno predstavljanje, nama je partner na svakoj razini vlasti.

A Dodik i RS?

Jednako tako. Gospodinu Dodiku i ovako čestitam što je ušao u Predsjedništvo, a kao što znate, s njim imamo vrlo dobre odnose. Za mene je najvažnije da se radi o čovjeku s kojim kada nešto dogovorite, onda to funkcionira. Ne krijemo da postoje vidne razlike, a jasno je da se ne slažemo oko NATO-a, no zajedno nas vuče naprijed potreba da se osigura apsolutna jednakopravnost svih konstitutivnih naroda.

Postoje nagađanja da ćete vi ući u vlast, preuzeti određenu dužnost, pa se čak nagađalo i s pozicijom ministra vanjskih poslova. Zanima li vas to?

Svi koji me i površno poznaju, znaju da sam prošao sve što se moglo, od izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama, a na dužnosti predsjednika stranke sam već 14 godina. Mene nijedna od dužnosti sada ne zanima i teško će se naći pozicija koju bih prihvatio u odnosu na to što sam radio dosad. Svi koji su do sada o tome špekulirali, olakšat ću im - nema danas pozicije u BiH koja bi me mogla odvući od pokušaja realizacije ključnih teza koje sam iznio. A to podrazumijeva jednakopravnost Hrvata. Za mene je ogroman teret dobiveni rezultat. To znači bezrezervno služiti svom narodu bez obzira hoću li biti zadnji u koloni ili na njezinu čelu. Zato jasna poruka - nema ucjene i mene se ne može ničim kupiti. Za mene je ova potpora svetinja i krupna obveza.

Zoran Krešić | Večernji list

Glas naroda

Aje konačno ste počeli brinutii i o hrvatskom narodu.

Tvoja politika je nanijela zlo velikom dijelu hrvatskog naroda. srušila zajedništvo i sad se pozivate na zajedništvo da bi nastavili vladati. Dosta si zla nanio i rastjerao hrvatski narod po cijelom svijetu.

ko na slalomu
op op op op pa izleti

moj čova ti si politički mrtav što više šutiš bićeš korisan za hrvate a i za sebe

Čovke manga (ne obožavam ga baš) likuje nikad sretniji ,HDZ i on nikad bolji rezultat od hrvata u zadnjih 18 godina kao što netko napisa zahvaljujući Komšoglou, bit će zanimljivo kako BiH nazaduje prepirke u vlasti.....

donio si zakon po kojem te hrvat ne može pobjedit ni teorecki
zakon će se popravit no tvoji dani su odbrojani
šta si uradio od obećanja -ništa-biraju te srbi federacije bravo

beži bre draganče što pre koga uvatiše toka hjebaše -dodig

Bravo za Čovića. Ovo mora biti uvjet za uspostavu vlasti, s točno definiranim izbornim pravilima i roku za implementaciju koji ne smije biti dug.
Na kraju krajeva povijest pamti ljude po onome što su učinili za svoj narod. Vjerujem da će oko njega biti mnogo ljudi koji će željeti što prije uspostaviti vlast da se dobro uhljebe, ali to treba izdržati i insistirati na promjeni izbornog zakona.

o pameti skupa li si,
lezi doli daće ti se.

Ovo je mogao uraditi prije cetiri godine ali drage pare pa sad glumi zrtvu

Druze Covicu prebaci jedan milion pijancu Komsicu on je od tebe lopine napravio covjeka kojemu se Hrvatska divi

bla bla bla

Dragi moj prijatelju,drag si mi i sve ali ti nisi uspijo zadržati svoje radno mjesto a kako ces se onda izboriti za mene i moje dobro....

Imamo problema preko glave a mi se tu prepiremo o ovom tipu sto je jedan od krivaca nestanka hrvata s ovih podrucja-dok on hoda po zagrebu radnici aluminija se bore za opstanak te firme i za svoju egzistenciju.
proslo je 1000 dana od izjave nacelnika o kriminalu u mupu i niko nista a mi s e prepiremo sto je cova izgubio fotelju za koju se nije ni borio nego je mislio da ce vjecno biti njegova.
itd itd

Čović je najiskreniji političar... svaka čast care
Ovi što spominju da si uništio nešto, to su likovi koji nisu sami ni kokošinjac napravili.

nije ni čović napravija kokošinjac ali je zato sve srušija

Štovani gospodine Dragane Čoviću jest Komšić izabran nelegitimno i to je nepravedno i nepošteno ali možete li jedan dan razmišljati o mladim Hrvatima obrazovanim koji su zbog HDZ politike napustili BiH jer neće da budu u mladeži HDZ-a BiH evo ja sam glasovao za vas a dvoje djece mi je s fakultetom u Njemačkoj a njihova generacija se uhljebila koji su kupili diplome

pa zbog tebe i takvih ko ti nam mladi ljudi i mlade obitelji odlaze al samo u jednom smjeru,jer povratka nema do mirovine a ko zna oce i tada..dvoje djece ti u inozemstvu i ocito znas kako sve funkcionira i ponovo glasas za ovoga lopova..realno nema se za koga glasat al ili se doma ostane ili se prekrizi listic i to je najvise sto mi trebamo uciniti,sve je do banda lopovska i nikoga ne brigaju obicni mali ljudi i Crkva nam je okrenula ledja a kako onda nece Hdz i njegova politika

Jedino riješenje za ovu apsurd državu je podijela a sva ostala riješenja su i daljnje mrcvarenje,siromaštvo,beznađe i exodus..

Kad si ti rodjen ovdje se plijen dijeli 28 godina

i tebe ništa nije zapalo

jedino je riješenje da čekamo
i da se međusobno poštujemo
sve dok veće sile neodluče kome priadamo
zato zbog njihovi interesa glave negubimo
jer sve je do sada bilo uzalidno
i zašto bi se opet isto ponovilo
jel tak il ne tak veće ribe jedu manje

Ćuki kojem moreš jamit kost isprid šunjke što mu nebi jamija ako šuti. Tako isto narodu isprid nosa. Što mu nebi jamija ako je [ * neprimjereno * ].

kojem narodu? ovome što su glasali protiv njega je li, eto pribroji ih , čuli narod Titine fore , u ime naroda ovo ,ono

čemu se budala divi toga se pametan srami
sda i hadeze su sramota naroda -pljačka i raseljavanje

Možda bi bilo pametnije da je se, dok je bio na vlasti Dragan Čović više brinuo da promjeni taj zakon, a manje punio svoje džepove.

Jecam lip sta blejite pomeni aa

Dosta te je više [ * neprimjereno * ] ima 25 godina jednoisti,laž,bogaćenje i prevara hrvatskoga naroda,srbi ubili u prvom svjetskom ratu pitaj boga koliko tisuća hrvata tako i sada u ovom ratu,yugosloven i na kraju hrvat,ja mislim da bošnjaci nisu zakuhali rat nego se branili od četništva,združio se sa četnikom,zato što je plenki sa pupovcom,ista politika sve su osim domoljuba lažni domoljub kao falš novac,jadan ti je onaj tko podupire laž da bi imao korist

Dodik nije četnik to su oni iz SDS-a Radovanovi, eto te ko Zelenika "je li dosta više" pa prde baba kiseleći mliko od hrvata koliko 10% glasova

adeze je loš potez naroda a dobar potez udbe-hrvat

ko će sada uhljebit ševinuadeze mladež hadezea-ode ćaća u ćelovinu

Uvjet za vlast riješi branitelje tuse oglasi zato sam otišao vanka

Evo kadbi dobili hrvati svoj dio bili ostalo ovi lažni branitelji i kako to platit a pravi opet gdje i koji bi magitstri vrijedili iz kamenice imali teologija kupit

Hrvatima treba entitet ali da laznjake i uhljebe placa Federacija

Narod je rekao napravuti oromjene i napravio je. nakypilo se brate jada, siromastva, nereda, krada, uhljebljivanja, marginaliziranja koji nisu u hdz. i evo obilo se o glavu..sami su krivi..a sta je vise covic...jedini na svijetu ..maknite ga ..stavite drugog i mozda opet narod napravi promjenu..osluskujte glas naroda...a ne samo ja ja i evo vam sad...ali svak vam je kriv samo niste vi...neide vise tako..

ovaj hmm može da posluži za školske udžbenike kao vjerodostojan primjer virog-uza, te bi ga se moglo zaposliti u gradskoj knjižnici i iznajmljivati za školske potrebe i pokazivati na stranačkim sastancima kako treba da izgleda jedan pripadnik stranke, oli ti ga virog-uz koji se odaziva
samo na poznate melodije kao što su:

https://www.youtube.com/watch?v=GRyD1052cAM

ČOVIĆU šta si radio zadnje četiri godine.

Uzimo pare

aluminiju uzeto 200 miliona maraka-disu pare

alumini je svakako prvatna firma
hafezeovi uhljeba
zato koga hebe neka propada
da vide uhljebi kako je nama
jel tak il ne tak mungosi

Nije mu pomogao niti Veljački Hadezeovac Slaven Bebek zvani Vaso,niti Veljačka kenja...

ako crkne aluminij onda ode čovičeva elektra u [ * neprimjereno * ] kome će prodat duplo skuplju struju ako nema aluminija a struja se neda pakovat u posude za dogodine
misečno aluminiju treba 15 miliona km struje-dupla cjena je 80 ojera megavat sat

Vi svi što komentirate da je Komšić izabran nelegalno samo se upitajte što nitko nije podigao tužbu ustavnom sudu? Jer.... nemaju osnovu. Ovi izbori su po važećem izbornom zakonu Bih. To I gospoda iz adeze znaju al hodaju okolo i podrivaju ovu zemlju. Što više oni to radili , to će narodu gore biti jer država neće funkcionirati. Ovakav glasački sustav je potpisan od straneTudjmana u Daytonu on je znao da time će moći kupovati glasove kad bude hdz-u potrebno u Hrvatskoj jer ce se osjećati podredjeno i spas tražiti u hdz-u. A zato i jeste kusur za podkusurivanje. Kad se Čović približio Srbima Miletu i Aci onda je ovo bilo i za očekivati. Najcudnije je to što idemo na zapad ziviti u državama sa građanskim uređenjem a ovde kad to spomene netko onda svi reaguju da je važnije biti Hrvat vec jednak gradjanin. A logicno ako su ti prava zajamčena kao građaninu onda se podrazumijeva da su ti zajamčena kao.i Hrvatu . Doduše Komšić nema.potencijala za tako šta. Do neke bolje promjene izgleda da se I dalje lijecimo SMS porukama.

Izborni zakon apsolutni uvjet za uspostavu vlasti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari