Leptir nejednakih krila

ljubuski.info

Prije koji dan u jednoj školi razgledavala sam dječje crteže. Dobro, priznajem,u jednoj školi na dan izbora.

Nisam psiholog ni pedagog, ali ponešto primjetim kod djece u njihovom ponašanju ili djelima. Obožavam njihovu maštu i način izražavanja. Na istu temu toliko različitih crteža,toliko različitih izražaja. Toliko viđenja svojim očima!

Sramotno usporediti sa identičnim križanjem glasačkih listića, ali da se usporedi moglo bi se reći kako su djeca hrabrija i pametnija od odraslih.

Ne bih o izbornim pravilima i legitimnosti izbora, bilo bi to bacanje riječi u vjetar, a riječi su predragocjene da bismo ih bacali, pa radije riječi o dječjim crtežima.

Potaknuo me godpodin Krešo kad je primijetio tako neki crtež leptira nejednakih krila na zidu jedne učionice, lijevo od školske ploče, križa i hrvatskog grba, gdje se odvijalo glasovanje, možda o opstanku te škole.
Nekad sam crtala leptire. Nisam neki talenat za crtanje, da odmah kažem. Meni je bilo uvijek nezgodno nacrtati ista krila sa obje strane leptirova trupa.
Vjerujem da je većina tih krila na crtežima nejednaka do pomenutog leptira različitih krila.

Na crtežima koje sam promatrala prošle nedjelje bilo ih je na temu pečenja rakije. Svaki su kotli bili nešto drugačiji. Ali pomoću njih pekla se rakija. U dječjoj mašti naravno. U stvarnosti, da bi potekla rakija ipak bi kotli morali zadovoljiti neke standarde tako da proces nastajanja rakije bude uspješan. Naizgled pak ista tekućina rakija, nije ista kad dodje u čašicu i na nepce.
Naizgled ista, a različita!

Leptir različitih krila letio bi možda kao i oni sa istim. Naizgled različita krila omogućila bi mu isti let.
Upitno je samo koliko truda i muke bi leptir uložio da leti kao i drugi sa istim krilima?! Koliko bi uopće izdržao? Koji bi ga vjetar otpuhao?
A pitamo li se želi li takav leptir uopće letjeti kao i drugi?!
Da sam profesor likovnog dala bih im baš temu za crtanje leptira nejednakih krila...I rekla da im daju imena. Neka svaki bude poseban.
Ako su već isti kao gusjenice, neka bar budu jedinstveni kao leptiri.

Možda, možda bismo jednoga dana imali od te djece glasačko tijelo koje bi glasačke listiće ispunilo po svome razumu i želji, a ne kako mu netko upre prstom ili naredi.

Ispričavam se djeci zbog opaski i razmišljanja. Iskreno se nadam da bi mi se smijali što se bojim da neće tako biti, kao što se gospodin Krešo smijao misleći o nemogućnosti leta leptira nejednakih krila, jer možda nije vidio da je taj leptir samo zaustavljen u letu na crtežu dok leti baš po svome i s guštom. Možda je to neki poseban leptir, svoj leptir! Kao i njegov autor.

Ružica Zeljko

Glas naroda

A zašto nebi takav leptir letio kad već može tokar priko noći postati rektor ili ministar ili se dobije diploma iz kiseljaka autobusom ,travnika,fabusa,logos,bijakovići itd.

Kad vam je konobar postao general niste se bunili.Patnja tek predstoji.

Bas tako kupe im roditelji diplomu u kiseljaku.Onda im roditelji opet kupe radno mjesto u drzavnom uredu.I tako ti je to.Svi fini i posteni.Sirotinjo opet put Minchena...

Leptir nejednakih krila
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari