Nedaleko od centra Ljubuškog tri odlagališta otpada

ljubuski.info

Tijekom ponedjeljka volonteri Udruge mladih Agape iz Ljubuškog su kupili otpad uz prometnicu na Cernu.

Prikupljene boce, limenke i drugi otpad su sortirali u vreće za otpad i pripremali ga za recikliranje.

Prema riječima Ivana Mlinarevića, predsjednika Udruge mladih Agape, porazna je činjenica kako se u cijelom Ljubuškom mogu uočiti hrpe otpada uz rub ceste.
Ovo je naša prva akcija u sklopu octoberMESTa, u sklopu kojeg u 10. mjesecu planiramo svaki vikend očistiti jednu prometnicu u gradu, rekao je Mlinarević, dodavši kako im je cilj razviti ekološku svijest kod sugrađana.

Nakon akcije čišćenja iz Agape-a su objavili rezultate. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

Sunčan dan, nije bila planirana subota nego ovaj put ponedjeljak. Ne zbog izbora nego zbog loših vremenskih uvjeta. Naši prijatelji u skupljanju a istovremeno i odvajanja otpada su bili naši zlatni srednjoškolci. I to članovi ASU BiH (Lokalni tim Ljubuški).

Što je ASU? Asocijacija srednjoškolaca - po našoj definiciji skupina mladih ljudi koji žele promjeniti nešto na bolje, počevši od institucije u kojoj djeluju i u samom gradu. "djeluj lokalno,misli globalno".

Skupili smo se i jedni i drugi željni promjene na bolje, tako smo, ovog ponedjeljka i s ovom ekipom, prikupljali otpad na prometnici koja vodi iz Ljubuškog prema Međugorju, zvani Cerno-pravac.

Počeli smo u 14h, akcija je trajala cca 3h. Kroz akciju smo educirali jedne druge o ekologiji, razgovarali o njoj, komentirali kakav "mozak" trebaš biti da malo dalje od kuće baciš pune vreće pokošene trave, pune vreće pelena (ne novih i zapakiranih), na par mjesta po 20-ak Michelin guma - nije reklama, ureže ti se marka u glavu kad ih vidiš na hrpi. U ta 3h smo i odvajali otpad, dobro ste čuli, nije to bilo samo bezvezna najava nego je tako i bilo.

Na dionici od 1,5 km skupilo se 3.400 l otpada. (jedne strane prometnice, bez onih guma, bez krupnog otpada koji ne može u vreće). Točnije, 1.7 l po metru, znači korak i baciš bocu od dvolitre Coca Cole. U tih 3.400 l skupilo se:

  • 480 litara papira,
  • 1.500 litara mix otpada (limenke, gumeni proizvodi itd),
  • 160 litara stakla i
  • 1.260 litara plastike.

Što nam to pokazuje, da je artikla kojeg zemlja ne može razgraditi 400-500 godina - najviše. Da nedaleko od centra grada imamo 3 deponija koja zagađuju Majku Zemlju, te da mi svi sudjelujemo u njenom zagađivanju.

Zašto svi? Upozoravaš li prolaznika kad baci otpad? Nagrdiš li svog suvozača što baci opušak i kutiju kroz prozor? Govoriš li svom djetetu da to u što je pakirana čokoladica mora u otpad a ne na cestu? Mi ćemo ju pokušati čuvati, hoćeš li i ti?

Radio Ljubuški

Glas naroda

Odite šumskim putem desno tik uz parking na Kravici (vodi iznad bućica i magareceg gaza tj. prema širokoj cca.) Komotno se može četri troosovinca smeća/odpada utovariti u 200 metara...strašno za vidjeti!

tribali radnika i šta radi alba

Alba je dosad puno puta kupila otpad uz cestu. Hvala im za to, jer da nisu bili bi već zatrpani smećem

Treba kupiti otpad, hvale vrijedna akcija, hvale vrijedan rad i Albe, no kritika nesavjesnim vozačima i dr. u kojima nije usađena kultura i koji bacaju otpad - tu je problem, ne u Albi, Općini i drugima. U pojedinim neciviliziranim ljudima.

ajde bogareti ne prkeljajte čuli nedaleko od centra ljubuškog tri otpada, pa eno vam deponija u samom centru ljubuškog smeća ko u priči samo sada se ne vidi od skele,, koja je postavljena oko srca smeća naše općine.

Ufff,dobraaa!

Aaa pajdo i Ćukovina je puna otpada...što organskog a ponešto i metalnog

Zar i smeće treba kupiti,mislio sam da je bar to besplatno....

stavili su kamere da love vozače koji pretiču na jedinom pravcu od Ljubuškog do Mostara mogli su snimat i ove što bacaju smeće ali lakše je ovako ukupit pare za uhljebninu

Sto mislite zasto je njemacka cista od otpada ? Nisu svabe tako bas uvijek bile savjesne, nego ih natjerale visoke kazne na to. Dok u nas ne bude kaznjavanja za bacanje otpada, gdje ne treba, nista se nece promjeniti. Ja cu ih snimiti kako bacaju, ako ce ih neko zbog toga sankcionirati. Ali se bojim da ce jos vode proteci, dok se to uredi.

Griješiš švabe čuvaju prirodu i okoliš za sebe i buduće generacije za razliku od kradezea koji je uništio prirodu popalio plantaže i šume.stvarno su kradezeovci ograničeni i retardirani

Sta ce agape pokupit dica partizanska.

na kojim si ti drogama pa ti se pričinjaju partizani?

Na teškim drogama brate!

Da to nisu oni glasački listići što su nestali

Nedaleko od centra Ljubuškog tri odlagališta otpada
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari