Bugarski vlak tutnji kroz BiH

ljubuski.info

Do 20 sati, Koalicija "Pod lupom" zaprimila je ukupno 383 prijave o kritičnim situacijama, od čega se 75 zabilježenih slučajeva odnosi na probleme u procesu glasovanja.

Zabrinjava pojava tzv. bugarskog vlaka koji je primjećen na 14 biračkih mjesta. Građani i građanke BiH su prijavili ukupno 189 nepravilnosti koje se uglavnom odnose na kršenje izborne šutnje, te pritiske i podmićivanje birača/ica.

Svim promatračima omogućeno je da prate proces glasovanja. Na 15 posto biračkih mjesta uložene su primjedbe i prigovori od strane promatrača/ica Koalicije i drugih promatrača/ica političkih subjekata. Također, naloženo je ulaganje 80 primjedbi Koalicije "Pod lupom"u Zapisnike o radu biračkih odbora, navodi se u priopćenju.

Na ostalim biračkim mjestima, glasovanje i zatvaranje biračkih mjesta proteklo je u skladu sa izbornim zakonom i pravilima. Na oko 25% biračkih mjesta zabilježeno je od 1 do5 slučajeva da je jedna osoba više puta pomagala biračima/cama koji su pristupili glasovanju, a na 4% biračkih mjesta zabilježeno je od 1 do 5 slučajeva glasovanja bez važećih identifikacijskih dokumenata.

Praksa širokorasprostranjenog obiteljskog glasovnja nastavila se i na ovim izborima. Od 1 do 5 ovakvih slučajeva zabilježeno je na 52% biračkih mjesta, a nadodatnih 4% zabilježeni su frekventniji slučajevi, od 6 do25 puta. Na 1% biračkih mjesta takvih slučajeva je bilo više od 25.

U izoliranim slučajevima zabilježeno je da birači dolaze na biračka mjesta sa već označenim glasačkim listićima te da se jednoj osobi izdaje više glasačkih listića za isti izborni nivo. PUsporedbom vrsta nepravilnosti po biračkim mjestima uočeno je da se obično samo jedna vrsta nepravilnosti pojavljuje na jednom biračkom mjestu, priopćeno je iz Koalicije.

Kako su priopćili, 79% biračkih mjesta zatvoreno je u 19:00, 15% do 19:15, a preostalih 6% do 20:00 sati. Na 76% biračkih mjesta nije bilo glasača ispred biračkih mjesta pri zatvaranju. Na 22 % biračkih mjesta građanima/kama koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 h je omogućeno glasanje a u 2% nije omogućenoglasanje. Na većini biračkih mjesta, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora.

Promatrači Koalicije još uvijek nadgledaju brojanje glasova na biračkim mjestima dok 143 promatrača/ica istovremeno prate rad lokalnih izbornih komisija.

Informacije o procesu prebrojavanja glasačkih listića i utvrđivanju rezultata izbora za članove Predsjedništva BiH bit će predstavljene javnosti na večerašnjoj konferenciji za novinare u 23:00 sati u PSBiH, priopćili su iz Koalicije.

Glasovao svaki drugi glasač u Ljubuškom

Na području općine Ljubuški do 19 sati na izbore je izašlo 10.782 birača ili 50 posto od ukupnog broja registriranih birača.

Do sada su poznati i podaci o izlaznosti za Grad Široki Brijeg. U tom gradu od 23.231 registriranih birača glasovalo je njih 12.819 ili 55 posto.

Ukupan broj građana s pravom glasa u Zapadnohercegovačkoj županiji bio je 72.975,

Glas naroda

Slika korisnika strangelove

I šta kaže Čović?

Slika korisnika strangelove

Odheba Dodik Čovića isti moment

Hvala ti Dragane,hvala ti brate,zbog tebe i stranke ,sad mnogi pate!

Patite patite i ti i urednik sad cete opet cilu god pisat i cenzurirat ljude e sipak vam eto zivio aaaaddeeeezeeee

ooo malo se varaš na razini države vlast će biti SDA-HDZ-_Dodikovci to će biti ministri, a to tko je predstavnik nije bitno eto neka bude onaj balek malo se šta njih pita HDZ je dobro prošao na izborima skoro nikad bolje

puno je smrada bilo na prilazu biračkim mjestima a i do kasno u noć kad su se birališta zatvorila

bugarski tutnji a katolickobosnjacki pristaje.stigo turcin na vrata imotskog...zbogom moja zemljo hercegova i katolicki narode.sad nek fratri vide kako ce kad im bosanac naredi

Za koga je glasao zaboravljeni ovca Pehar?

Nije u redu uredniče da brišeš moj komentar u kojem nisam nikoga uvrijedio a prethodni gdje se čovjeka naziva ovcom ne brišeš.To za tebe nije uvreda, je li?Čudni neki kriteriji koji puno govore o tebi.

Bugarski vlak tutnji kroz BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari