Više se ni ne krije kupovina glasova, ucjenjivanje i zastrašivanje birača

ljubuski.info

Izbornu kampanju u Bosni i Hercegovini ugrozio je veliki broj nepravilnosti, manipulacija i slučajeva zastrašivanja no to bi morao biti dodatni poticaj biračima 7. listopada glasovati i na taj način kazniti sve one koji su se nezakonito ponašali, zaključak je analize provedbe priprema za izbore u BiH koju su u petak u Sarajevu objavili predstavnici koalicije nevladinih udruga naziva "Pod lupom" uspostavljene kako bi nadzirala regularnost izbornih procesa u BiH.

Koalicija "Pod lupom" koju čini šest nevladinih udruga provela je monitoring izborne kampanje te poštivanje odredbi izbornog zakona tijekom tehničkih priprema za organiziranje općih izbora zakazanih za 7. listopada.
Zabilježen je rekordan broj nepravilnosti od 2014. koliko koalicija prati izborne procese, kazao je novinarima Dario Jovanović, direktor koalicije.

Promatrači koalicije su zabilježili na stotine slučajeva izbornih nepravilnosti poput nedopuštenih pritisaka na birače, kupnje glasova, prijetnje otkazima ukoliko se bude glasovalo za neku političku stranku.

Istaknut je primjer predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je na izbornom skupu u Gacku u istočnoj Hercegovini zaprijetio kako će otkaz dobiti svi zaposleni u tamošnjem rudniku ili termoelektrani ukoliko budu glasovali za kandidate Srpske demokratske stranke (SDS).

Dodik je prednjačio i u zloporabi službenih automobila koje je koristio u 30 slučajeva kako bi vodio stranačku kampanju.

U stopu ga slijedi njegova suradnica Željka Cvijanović, predsjednica vlade RS koja želi postati predsjednicom entiteta i ona se u kampanji službenim vladinim vozilima koristila 28 puta.
Možemo ocijeniti da je predizborno razdoblje u BiH u najmanju ruku bilo kaotično, kazao je Jovanović posebice upozoravajući na enormno povećanje broja birača registriranih za glasovanje poštom.

Na predstojećim izborima na taj bi način trebalo glasovati više od 77 tisuća osoba a u koaliciji drže kako je glasovanje na ovaj način zbog manipulacija koje smatraju nedvojbenim duboko kompromitirano.

Predsjednik Strateškog odbora koalicije i bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Vehid Šehić kazao je kako je riječ o drastičnim primjerima krađe identiteta odnosno kaznenim djelima koja moraju biti zakonski sankcionirana.
Nitko više ne krije da kupuje glasove i ucjenjuje ljude te da im prijeti, upozorio je Šehić.

Na stranačkim izbornim skupovima koje su pratili promatrači koalicije bilo je 227 slučajeva nedopuštenog ponašanja uključujući poruke kojima se pozivalo na nasilje ili diskriminaciju.

Zabrinjavajućim je ocijenjeno to što su političari u kampanji izgovarali poruke kojima su poticali međuetničke podjele i strah a istodobno su nemilice koristili javne resurse u svojim kampanjama.

Sve bi to, kako je ocijenio Jovanović, ipak moralo biti samo poticajom kako bi građani u što većem broju izašli na glasovanje i tako kaznili ovakve postupke.

Najavio je kako će tijek glasovanja nadzirati veliki broj promatrača koji će na taj način jamčiti integritet izbornog procesa. "Pod lupom" je angažirala četiri tisuće promatrača koji će nadzirati glasovanje i prebrojavanje glasačkih listića na 70 posto biračkih mjesta.

Šehić je pak upozorio kako nova politička kriza prijeti BiH odmah nakon izbora jer nije riješen problem izmjena izbornog zakona pa se ne zna tko će i kako moći uspostaviti novu vlast u Federaciji BiH i na državnoj razini.
Stvara se strah što će biti sutra, ide se od vrata do vrata i sugerira kako u ovoj državi može biti rata, istaknuo je Šehić.

Njegovo je uvjerenje kako je takav ishod malo vjerojatan no samo pod uvjetom da birači pokažu građansku hrabrost i odluče tko će im voditi državu.

Glas naroda

Sinoć u Banja Luci DUGE CIJEVI a sve njihov narod. U Ljubuškom neki dan stotinu policajaca što u civilu što u uniformama čuva Čovića a sve "NJEGOV NAROD" . Zašto zašto?????

Koliko god se HDZ mobilizirao Komšić će dobiti glasove Bošnjaka i biti novi predsjednik.I to zna Ćović

Ko nebude glasa za stozernu partiju bice potran za Njemacku

Oooooooooo Njemacka odo ja veceras.poz.Ljubuskome

Vako ce nami i DRUG Dragan cirilicar da uradi.Ja mislin da Grafotisak u Grudama danima stampa glasacke listice jer mu je pajdo cedo Dodik daa matricu jer njegova stamparija u Laktasima stampa listice.Mi se nikad druga Dragana UDBASA necemo rjesiti.HDZ nam omladinu iseli,otvaraju nam kockarnice i INA crpke i na njima nam dicu zaposljavaju.A ja svaki miisec po 2000 maraka dava dok su mmi dica isla na fakultet.Ako ga sutra ne srusimo,necemo nkad,Onda nam ostaje da sve prodamo i napustimo cacevinu1193

Čuj, danima štampa, koda ih ručno pišu, pa ti si pajdo zaosta dobro ili bacaš kost, pa jedan milion se odštampa na stroj za 1 sat

Pa moj Stipe zašto bi ga rušio ako imaš 2000 maraka misečno dat djeci a i ti moraš nešto potrošit(računi,režije,svatovi ,mise,pa mora se nešto i pojesti za mjesec dana i još razno raznih troškova)znači ima se !!!¡!
Pa nije mi jasno zašto ga srušiti ??¿?

Kakva je vlast koja se nečuva oružijem jadna i nikakva. Nemožeš oteto čuvat maslinovom grančicom čemu služi pendrek suzavac oružje pa da se to sačuva sutra sve može bit okrenuto protiv tebe. Nemožeš bit humanitarac kakav narod koji čiji nema toga zakon džungle je jedinina demokratija najači preživljavaju tako je to i u ljudskom rodu ostali svi strvinari šta ostane

biH banana država a možda i ananas

naravno prirodna selekcija ,čovjek ima um , tko je ghlupast otpada , bilo u ratu ,utakmici bilo čemu....

Jesi mislio na "KATOLIČKI" UM Molim odgovor hvala.

odgovor: sve one osobine kod čovjeka koje ne valjaju naj kasnije ga pokopaju počni sa 7 smrtnih grijeha :oholost, bludnost, zavist...... e sad kakav ćeš čovjek biti izaberi, ovdje vidim ima puno zavisti

Austrijsi predsjednik ide na posao pješice bez pratnje to je činjenica.

Nije DEMOKRATIJA nego DEMOKRACIJA jasno mi je tko si i što si. Hvala na pojašnjenju da nebi tebe nebi nikad ništa naučili hvala još jednom.

Demokracija, demokratija, nije šija nego vrat, oba su termina ravnopravna u ovoj državi.

Tko god ja bio, vi ste nepismeni, i to ste, u ovom vašem kratkom izljevu, pokazali više puta. (npr. Nije nebi nego ne bi).A uvijek se takvi nađu docirati. Primitivizam.

Šta si htio reći u svom prvom komentaru objasni ovom nepismenom narodu?? Hvala ti što me opismeni . PONAVLJAM NIJE DEMOKRATIJA nego DEMOKRACIJA. Neboj se bolan tvoji će vladati više nego Osmanlije zašto si nervozan.

Nisam napisao niti jedan drugi komentar ovdje, tako da ne znam na što se referirate, iako nije ni bitno, komunikacija s vama je poput crtanja daltonistu koji još ne zna svoju dijagnozu.

Hvala vam ja jesam sve što vi kažete. Zašto pišete komentare? I zašto ste nervozni? Pobijedit će sutra tvoji moji su pod zemljom već odavno .

ovom jako pismenom iznad demokratija jesi mislio na Dragančetovu d e m o k r a t i j u

Draganova " pravda"

1995 broj branitelja 43000
a
2008 broj branitelja 196 000

pa Bože moj Bože moj šta si dopustio.

nije ni jedno ni drugo nego lopokratija

Jeli Komšić bio hrv.član predsjedništva? Je, i šta je to bilo tragično za nas? Jeli čović bio hrv.član predsjedništva? Je i nabrojat ću 100 stvari kojima je učinio zlo našem narodu. Jeli Merkelica glavna u Njemačkoj? Je, i spasila je našu sirotinju, dobro i ona je imala interes, ali je i drugima dala. Ne vidim razlog panike. Ko bio da bio u nas su ostali samo stari, neuhljebljeni ljudi i uhljebljena djubrad. Da i zapuca nebi mi bilo toliko tragično. Samo bi sad znao šta i kako radit. Pa dođite po mene.

Zašto smo se smrzavali po Crnim vrhovima iznad Prozora? Zašto izginu jedanaest Ljubušaka u Gornjem Vakufu? Da nas danas vodi i prestavlja deklarirani jugoslaven .Nezapamćeni zločin je napravljen kada je broj branitelja iz 1995 koji je tada bio 43 000 da bi 2008 iznosio 196 000. Čoviću grobovi vam neće oprosti nikada ali nikada.

zato što su nas tamo poslali isti koji su sve zakuhali i sad kad im se stolica trese opet nešto pokušavaju ali neće iči ovaj put

Popij ti malo vode i šećera....

Dr Dragan Čović ima pravo da se preobrati kao Komunista. Naša vjera to dozvoljava pa kršćani to moraju znat oprost je najveće djelo kod Boga.

"Tko voli svoj život izgubit će ga" Kaže Gospodin. Da mi je znati voli li Dragan Čović svoj život. Vjerojatno ga mrzi jer je bio mučenik i bio je proganjan i zatvaran u bivšoj državi . I nije mu nikada bilo lako i fino to se najbolje vidi gdje sada živi.Uvjeren sam da će za života biti proglašen MUČENIKOM ili BLAŽENIM.

dok se on preobrati mi ćemo svi pokrepat

Kad Halid Bešlić pijeva pijesmu Američkom prijesedniku Klintonu iznad Tešnja zora sviće dobro došo prijesedniče. On kaže da će vratiti demokratiju u našu avliju. To je hit boli glava.

Volio bi da izgubi čović, pa da vidite kako će se ponašat. Onda ga je u pržun ili će pobignit iz svoje domovine. Upamtite!

Neće Čović izgubit nema šanse pogurat će Srbi iz federacije Srbi doline Neretve su uz nas istočne Hercegovine 100% nema zime nebojte se

Volio bi da pobjedi kučibaba izinata

ti bi volio hahahaha

Uzinad
i oni njezin što je stisnija " pesnicu"
Bilo bi zanimljivije nego Draganče SKOJ-evac da pobedi

Kraj je kraj

Sutra treba glasati za nove mlade stranke za županijsku vlast, za federalnu izmješati, za predsjedništvo Čovića pa nek se on bori gore sa njima, to bi bila najveća kazna, imaš stolicu i vlast a nemaš zaleđinu kao dosada

Logističari iz Gruda Jelavić Rupčić Medić i Dragan Čović i HDZ BiH ekipa su krivi za sve što se događa

Onog dana kad su prebjezi oficiri iz Jna zauzela zapovjedna mjesta u HVO-u 93' god. I u armiji bih je počeo raspad našeg zamišljenog cilja o hrvatskom slobodnom životu, rat sa muslimanima se nije smio dogoditi ali je kosovcima bila jedina opcija da se spase. Zato je i Jelavić bio na vlasti i svi ostali poslije njega do danas, sve bivši vojni kadar jna, između ostalog cijela vlast trenutna u hrvata je iz vojne industrije bivše države, svi udbaši su bili pod njihovom kontrolom i koji od tada su se prisilno povukli, jer ovi imaju novac i moć. Pa tako prognoziram da će se i od ponedjeljka isto nastaviti

Nažalost tako je!

Zasto ovaj portal uklonio moj komentar pa zasto sto je ortodoksni komunista a jos sanja jugoslaviju i cini sve protiv Hrvatske kulture i katolicke vjere. *** je mjesto ovaj portal no ipak ima malo sljedbenika pa tandrce ovdi al zalud.

funkcioneri federacije hadezekani uzimaju od ljiljana veliku plaću i užiaaju u sarajevu ko age a nas huškaju na muslimane i mašu hrvackim zastavam a udobno žive od ljiljana
velika plaća
službeni auto
stan u sarajevu
klizno radno vrijeme-njima medi narode i huškaju narod

Dobi ja danas poruku na whatsap koga zaokruzit koju listu koje kandidate sve....dokaz kako oce da utječu na misljenje pojedinca hahhaa covik iz sela domene pa misli mozda da moze utjecat hahhaaa

aha ja dobio od SDP-a, evo sve letim zanje haha

svi na izbore kiša je i imate vremena -udri bandu olovkom-nema policije na biralištim su vaši branitelji-pomozite sebi i njima
ili zase glasat ili nećemo opstat-iseljenje naroda u ropstvo eu
glasaj te za sebe

Ako triba pomoć brojit glasove tu san ali nisam u HDZu jeli to smeta

Ne moras se mucit izbrojili su jucer kaze guzva ce danas bit

Nađeli se oni šleper sa listićima nisan glasa di mogu provjerit da moj glas nije iskorišćen

Više se ni ne krije kupovina glasova, ucjenjivanje i zastrašivanje birača
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari