Brojni izlagači iz regije na Hercegovačkim plodovima Mediterana

ljubuski.info

Tradicionalna sajamska manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana Stolac 2018." održat će se 5. i 6. listopada s ciljem promoviranja i populariziranja šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina.

Stolac će jedanaesti put biti domaćin sajma koji će ugostiti oko 120 izlagača iz Bosne i Hercegovine te susjednih Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Slovenije.
Tradicionalna sajamska manifestacija 'Hercegovački plodovi Mediterana' dočekuje nas jedanaesti put u punom sjaju zlatnih plodova mediteranske Hercegovine, ali i ostalih sadržaja koji su joj svojstveni. Sajam je poljoprivredno turističkog karaktera i fokus su mediteranske kulture šipak, smokva, maslina, med, ljekovito bilje i sl. S obzirom na izvanrednu ponudu događaja i asortiman izložbenih eksponata, te mogućnost nabavke plodova vrhunskog kvaliteta i drugih proizvoda, smatramo da će ovogodišnja manifestacija biti najbolja do sada, izjavio je organizator sajma Zoran Raič.

Istaknuo je kako im je proteklo desetljeće održavanja manifestacije donijelo značajno iskustvo, ali i određene uspjehe trajnih vrijednosti koje će mladi nastaviti te obogaćivati novim sadržajima.
Prije svega, dali smo poticaj i pokretačku snagu za sadnju mnogih malih i velikih plantaža šipka-nara, smokve i masline, što je i bio cilj na samom početku naših aktivnosti. Uz pomoć stranih donatora nabavili smo liniju za preradu maslina s našeg područja, ali i drugih lokacija Hercegovine, što korisnicima omogućava pravovremenu preradu maslina u ekstradjevičansko ulje, kazao je Raič.

Dodaje kako su izgradili i hladnjaču zapremine 110 mᶾ, nabavili univerzalnu sušnicu, električne tresače za berbu maslina.
Sva oprema je u funkciji, no malog kapaciteta, pa nam je u narednim godinama jedan od prioriteta proširenje kapaciteta, ističe Raič.

Ipak, ističe, kako je njihov najvažniji cilj u budućnosti stvaranje ambijenta za razvoj agroturizma, odnosno spajanje proizvođača s domaćim i stranim turistima.
Smatramo da imamo sve preduvjete za ovu djelatnost, te da koristeći iskustva drugih, pogotovo hrvatskih OPG-ova, ozbiljno možemo krenuti u ove aktivnosti, kazao je Raič.

Napominje kako je, kao i svake godine, sajam prilika da se vidi sva raskoš i bogatstvo Hercegovine, da se nabave neki od mnogobrojnih kvalitetnih prerađevina i plodova, ali i da se vikend provede u gradu muzeju, okupanom zlatnim hercegovačkim suncem.

Na sajmu je također zastupljen i nastavno edukacijski segment, poput stručnih radionica vrhunskih predavača.

Tako će na temu "Tehnologija podizanja plantažnih nasada maslina" izlagati profesor Ahmed Džubur sa Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemala Bijedića u Mostaru, profesorica Adrijana Filipović sa Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, govorit će na temu "Primjena makro i mikro gnojiva kod uzgoja maslina", dok će o temi "Maslinina muha - sve veći problem u hercegovačkim maslinicima" govoriti profesor Ivan Ostojić sa Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Na kraju ćemo imati i likovnu koloniju koju predvodi akademski slikar Srećko Babić iz Stoca te koncert Slavonskih Lola. U dane sajma po Stocu će prometovati i turistički vlakić pa će se svi posjetitelji moći provozati i upoznati Stolac, istaknuo je Raič i dodao kako će sajam svečano biti zatvoren dodjelom nagrada najuspješnijim izlagačima.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari