Sašenku Sadikoviću dvije srebrne medalje

ljubuski.info

Članovi Udruge izumitelja Bosne i Hercegovine (AIBiH) za sedam izuma, koje su posljednjih dana rujna predstavljene na izložbama u glavnim gradovima Makedonije i Turske, dobili su ukupno 14 priznanja što predstavlja natprosječan uspjeh članova AIBiH.

Profesor Fikret Alić, koji na Strojarskom fakultetu u Tuzli predaje "Eksperimentalne metode u prenosu topline i mase", dobio je zlatnu medalju u oba grada upravo za izum iz svoje nastavne oblasti - za "nano-feromagnetični fluidni filter", priopćeno je iz AIBiH.

Radi se o izumu koji bi mogao znatno unaprijediti i pojeftiniti sustave pročišćavanja zagađujućih plinova iz motornih vozila i gradskih toplana.

Zlatnu medalju u Skoplju, a brončanu u Istanbulu, dobio je Dragan Spaić iz Trebinja, za "termos-košnicu". Ove košnice pozdano čuvaju ambijentalnu temperaturu kako svijetom popularna termos-boca, tako i praktično nepoznata termos-košnica. Osim što osigurava dobru izolaciju, Spaićeva košnica ima i drugih prednosti, a najvažnija je da je gotovo dva puta lakša od postojećih košnica.

Dvije srebrne medalje dobio je Sašenko Sadiković iz Ljubuškog - u Skoplju za "sigurnosni grijač za vodu", a u Istanbulu za tzv. "vodilicu lanca", koju korisnici znaju kao glavni element ručnog motornog stroja za drvo. Sadiković je dobio i diplomu Balkanske udruge menadžera.

Srebro u Skoplju dobio je i Borko Babalj, iz Trebinja, za nosač naočala, koji bi se mogao slobodnije opisati kao "elastična hvataljka za držanje naočala na nosu" - ovaj izum omogućuje da stakla (okna) čvrsto stoje, a nemaju ni okvira ni krila za držanje na ušima.

Živko Gelić iz Kotor Varoši dobio je srebrnu medalju u Istanbulu, za izum koji sustavom zalijevanja kap-po-kap omogućuje optimalnu vlagu u korjenu biljke. Njegova višegodišnja ispitivanja ideje, primijenjena sadnjom istog povrća i cvijeća na njegovim stepenasto postavljenim posudama i, istovremeno, na okolnom zemljištu u istom vrtu potvrđuju osnovnu prednost - u njegovim posudama prinos buja, nezavisno od suše ili padavina.

Brončanu medalju u Istanbulu dobio je i obiteljski dvojac Izet i Ajdin Dilaver, otac i sin iz Zenice, za drvenu paletu čija tehnologija izrade omogućuje preciznost gabatirnih dimenzija od oko pola milimetra. To predstavlja desetostruko veću preciznost u odnosu na važeće "Euro-pallet" standarde. Nije teško pretpostaviti do kakvih oštećenja paleta dolazi u brodskim kontejnerima, odmaknutim po 5 mm jedne od drugih, kada se brod zaljulja.

Josip Gujić iz Kaknja dobio je diplomu Instituta za intelektualno vlasništvo Makedonije za "brzopomični graničnik za knjige" u knjižnicama.

Osim nagrada koje su dobili izumitelji, bilo je i priznanja Svjetske federacije izumiteljskih organizacija, IFIA, za pouzdan rad čelnih ljudi Udruge izumitelja BiH. Tako je glavni tajnik AIBiH Husein Hujić imao čast da, ovog puta u funkciji generalnog direktora IFIA, dodijeli priznanja IFIA na izložbi u Istanbulu, dok je član Upravnog odbora AIBiH Borko Babalj predstavljao IFIA u Skoplju.

U Skoplju je bilo 21, a u Istanbulu 30 nacionalnih organizacija inovatora.

Glas naroda

Moze li mi itko reci gdje se koriste i u sta su implementirani ti Šašenkovi "izumi" ?
To je sve nesto ima ovo ima ono ali nije primjenjeno nogdje. Koja korist od toga. 0 auplje prazno i magla

Pa [ * neprimjereno * ]e jedan Tesla ima više neupotrebljivih od upotrebljivih izuma,ali je i to dovoljno da bude svjetski velikan. Ne možeš samo pametovati i kritzirati tuđi rad i napor,učini nešto sam a onda pametuj. Sašenko,ti kao i dosada nastavi sa radom uz puno lijepih želja,a karavani neka prolaze!

Poguraj ga novčano pametnjakoviću naklakše je podtžabati tuđim parama

Ja, inovator i neko ko predstavlja radove inovatora BiH po internacionalnim sajmovima inovacija, sebi dajem za pravo da ocjenim ukupan rad Sašenka Sadikovića.
Najnagrađivaniji inovatora u Bosni i Hercegovini, vlasnik velikog broja primjenjivih inovacija. Nije problem u kvaliteti njegovih inovacija, problem je u sistemu koji ne podržava, kako njega tako i veći broj uspješnih inovatora.
Lično izražavam svoje poštovanje prema svemu što je uradio g. Sadiković a onome , koji mu se obratio i negativnom kontekstu predlažem da pokuša da uradi najjednostavniju inovacija, pa onda da sebi dozvoli da iznese svoju frustraciju i komentariše tako velikog inovatora.

Tesline izume su takoder smatrali besmislenim i neupotrebivim. Na zalost, poslje njegove smrti svrstan je u najvece genijalce koji su hodali na Zemlji. Svaka cast Sasenku. Mislim da su ovi negativni komentari zapravo odraz njegovog zaista velikog uspijeha.

Sašenku Sadikoviću dvije srebrne medalje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari