Ovakav odnos cijena i plaća nema nigdje

ljubuski.info

Maloprodajne cijene nafte porasle su do 10 feninga po litru na bezinskim pumpama u BiH. Ovo je četvrto poskupljenje u ovoj godini zbog kojeg se kao posljedica, a prema mišljenju analitičara kao izgovor, povećavaju cijene životnih namirnica i drugih usluga. Potrošačka košarica sada iznosi 2.000 KM.

Prema podacima Agencije za statistiku, do "blagih" poskupljenja pojedinih proizvoda je došlo u srpnju. Poskupjeli su riža, svinjetina s kostima, tvrdi sir, maslac te margarin, ali su pojeftinila jaja, ulje, banane, crni luk. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u kolovozu su cijene niže za 0,1 posto u odjelu hrane i bezalkoholnih pića. Gledajući sve odjeljke zajedno, potrošačke su cijene niže za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, ali u odnosu na isti mjesec prošle godine više su za 2 posto.

S obzirom na to da je u rujnu uslijedilo novo povećanje cijena goriva, očekuje se kako će se to ponovo odraziti na potrošačke cijene. Kako je kazao Marin Bago iz Udruge za unapređenje kvaliteta življenja Futura, tijekom posljednjih 10 godina, otkako prate ovu problematiku, na djelu je "puzajuće" poskupljenje.
Teško ćete naći istu cijenu nekog proizvoda ili usluge koja se nije mijenjala u posljednjih godinu dana. Ključna stvar je da je u velikoj većini slučajeva poskupljenje apsolutno bezrazložno. Ta poskupljenja ne možemo vezati za cijene goriva, jer kada gorivo pojeftini na berzi, cijene proizvoda koji su poskupjeli ostanu iste. Ovdje moram upozoriti da i cijene goriva na pumpama ne prate cijene goriva na berzama, kad tamo poskupi, kod nas poskupi momentalno, kad gorivo pojeftini, na pumpama ne pada cijena. Važno je istaknuti da otprilike pola cijene tog goriva plaćamo državi u ime trošarina za pravljenje autocesta i cesta kojih nemamo. Dakle, sve skupa je jedno namjerno kaotično stanje kako bi se izbjegla odgovornost za kvalitet življenja i razvoja društva, kazao je Bago.

Ističe kako je druga važna stvar iznos prosječne potrošačke košarice koji je sada blizu 2.000 KM za četveročlanu obitelj.
Prošle godine u ovo vrijeme je taj iznos bio 1.800 KM, dakle, u ovoj godini nam je potrebno 200 KM više za iste stvari, za iste potrebe. Iznos prosječne plaće je 860 KM, što govori da dvije prosječne plaće ne mogu izmiriti prosječne potrebe za jednu obitelj i to je ono što je zaista alarmantno i o tome niko ne vodi računa, niti vuče bilo kakve poteze. Ovakav odnos plaće i potreba nemamo nigdje, ni u zemljama okruženja niti šire i smatramo da je to jedan od najvećih razloga za napuštanje ovog ekonomskog prostora i nastavljanje života u nekom drugom, naglasio je Bago.

Iz Ministarstva trgovine FBiH kazali su kako za sada nemaju nikakvih mjera kada je riječ o poskupljenjima, već da ih donose nakon što se poskupljenja dogode. U obzir su uzimali podatke iz mjeseca kolovoza.

U Republici Srpskoj povećane su cijene brašna i to dva puta u 15 dana, a očekuje se da će samim tim poskupjeti i hljeb i pekarski proizvodi za 10 posto. U FBiH su kazali da zbog loše kakvoće pšenice neće podizati cijene, ali ne mogu jamčiti kako do toga neće doći zbog povećanja cijene goriva. Samim tim povećavaju se i troškovi proizvodnje.

Prosječna plaća u BiH je 891 KM, ali većina građana ima znatno nižu plaću i primanja, o čemu govore podaci socijalnih službi i brojnih nevladinih organizacija koje dodjeljuju pomoć najugroženijima.

Glas naroda

na gorivu je marža 310% kad izračunate od nabavne cijene , a jadni trgovci rade na 5-10 posto i opet guraju nekako, pljačka je to

Zato nasa politicka elita koja voli hrvatski narod i kunu se u sve hrvatsko imaju 5000-10000 km placu i j.be im se za narod!
Narod/ovca je bitan samo kad se glasa/sisa a vi koji to jos niste shvatili neka vas tu,kukajte,ckumite i molite..

Cijene sv3ga su ma razini zemala eu ili više a primanja u realnom sektoru duplo manja od socijalmog minimuma u eu i onda kažu meće niko da radi za 700_800 maraka radit mjesečno 200 i više sati koja je razlika između tog i filma korjeni ako se neko sjeća kunta kinte a poslodavci doniraju za kampanje i nitko ih ne dira pola prijave na minimum a druga polovica radi na crno a za prijavljene uzimaju poticaje joś kažu da treba radit nek im ćaće i obitelji rade pa da im ostane sve sad je jasno zašto je dolazilo do revolucija kad više se nema kud a treba jesti tad više nema priče to nitko ne može kontrolirat

Blago nama kad živimo u blagostanju.. Svi rade sve cvijeta živi se spokojno... Nego moji LJUBUŠACI ajmo stat ne vozit auta blokirat sve. Dosta više ovoga izivljavanja na sirotinji... AJMOOOOOOOOOO SVI NA ULICEEEEEE

LJubusacima je ocito dobro dok se nitko ne buni,ne organiziraju se nikakvi prosvjedi..LJubusaci ocito uzivaju i lopo zive za vrime vladavine najveceg ljubuskog kriminalca Barbe..mi smo najjadniji narod i ovako nam i treba a nismo ni svjesni da ce nam bit jos gore,al nek bude kad se neznamo pokrenuti..ZIVILA EU I NJEMACKA

triba g.amad neradničku uhljebsku parazitsku nažderat

Pišaj po sirotinji

Ako barba bude kandidat na sljedećim op. izborima dobiva od 75-80% glasova

Može dobit i 130% glasova na izborima ko milošević i sadam husein

A šta će ovi di samo jedan radi mala plata a četvero u kući

Ovakav odnos cijena i plaća nema nigdje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari