Po razini korupcije BiH na samom europskom dnu

ljubuski.info

Ukoliko je suditi prema dokumentu Centra civilnih inicijativa "Stanje nacije" stanje u Bosni i Hercegovini je na rubu katastrofe - životni standard i kupovna moć stanovništva među najgorima su u Europi, siromaštvo, beznadežnost, korupcija i socijalno raslojavanje rastu kao i zaduženost i enormna javna potrošnja.

Ukoliko pratimo samo pokazatelje po pojedinim oblastima običnim smrtnicima koji ostaju živjeti u ovoj zemlju mogu samo poteći suze. Tako ukupan javni dug zemlje iznosi 36 posto BDP-a, ali dug RS-a je i dalje blizu EU limita od 60 posto BDP-a, čime se podriva fiskalna održivost entiteta, ali i cijele države.
Dug prema komercijalnim bankama, kojeg prave entitetske vlade, na kraju 2017. iznosio je dvije milijarde i 225 milijuna maraka, što je rast zaduženosti od 70 milijuna maraka od donošenja Reformske agende. Ukupna zaduženost po stanovniku iznosi 3.214 maraka, pri čemu je zaduženost per capita u RS-u viša za oko 50 posto u odnosu na FBiH - zaduženost u RS po glavi stanovnika iznosi 4.319, a u FBiH 2.674 maraka, kazao je Ismar Hota, projekt menadžer CCI-a.

Plaće i mirovine

Naglašeno je kako provedba Reformske agende nije ispunjena jer je do kraja kolovoza 2018. na državnoj razini realizirano 73 posto mjera, FBiH 48 posto, a u RS-u 80 posto.

"Siva ekonomija" i dalje predstavlja ogroman problem u BiH i prema najnovijim relevantnim procjenama iznosi oko 25 posto BDP-a ili 7,5 milijardi maraka, pa su, pored drugih društvenih gubitaka, samo poreski gubici zbog "sive ekonomije" su između 1,1 i tri milijarde maraka.

Bh. vlasti na sva zvona se hvale kako su zaposlili desetine tisuća ljudi u ovom mandatu. Prema dokumentu "Stanje nacije" od donošenja agende zaustavljen je negativni trend na tržištu rada, a stopa nezaposlenosti je umanjena za šest posto. Dodaju kako brojke pokazuju da je registriranih zaposlenih u cijeloj BiH više za 93.678, a na evidencijama nezaposlenih manje je oko 77.151 ljudi. Međutim ovakav značajan rast zaposlenosti je refleksija promjene metodologije praćenja tržišta rada pa je tako u siječnju 2018. zbog metodološke promjene kod agencija za statistiku, broj zaposlenih rastao sa 753.302 na 790.943.
Od donošenja Reformske agende, zaustavljen je negativni trend na tržištu rada, ali opterećenja na rad i poslovanje nisu umanjena. Za tri godine, neto plaće su porasle za 3,93 posto, dok su mirovine u 2018. bilježile rast nakon višedesetljetne stagnacije, ali je socijalna slika društva loša jer iznos potrošačke korpe treba da pokriju gotovo dvije prosječne plaće ili četiri prosječne mirovine, navodi Hota.
Naime, prosječna potrošačka korpa je oko 1.600 maraka dok je prosječna plaća 872 marke, a prosječna penzija 384 marke. To da živimo u "uhljebistanu" jasno je svima, ali se ispostavilo kako je laž vlasti da su u značajnoj mjeri smanjili javnu upravu.

Iz CCI priznaju kako je postotak zaposlenih u javnoj upravi umanjen - u FBiH za 2,85 posto, a u RS za 1,05 posto, što je u oba slučaja beznačajno. Tome svjedoče i činjenice da je više od četvrtine uposlenih su na proračunu, a više od četvrtine svih proračuna troši se na njihove plaće te da je postotak uposlenih u javnoj upravi najviši je u Europi, pri čemu je ovaj udio u FBiH 23,66 posto, a u RS 24,49 posto.

Korupcija i poslovno okruženje

Vrijednost poreskog duga u BiH iznosi nevjerojatnih 3,96 milijardi maraka, a najveći dužnici po osnovu neizmirenih javnih prihoda su javna poduzeća ili kompanije s državnim (su)vlasništvom, te javne institucije.
Borbe protiv korupcije gotovo da uopće nije ni bilo iako je najavljeno da je vladavina prava trebala da bude jedna od važnijih oblasti iz Reformske agende. Rang BiH u Indeksu percepcije korupcije Transparency International tijekom posljednje godine dodatno se pogoršao za osam pozicija (sa 83. na 91. mjesto), pa je sada BiH uvjerljivo najlošije rangirana država regije, rekao je Hota.

Ništa bolje nismo prošli niti prema posljednjem globalnom rangiranju Svjetskog ekonomskog foruma (Indeks konkurentnosti) i Svjetske banke (Lakoća poslovanja), jer unazad dvije godine nema značajnih promjena u pogledu poslovnog okruženja u BiH. Zemlja se nalazi na 103. (Svjetski ekonomski forum) odnosno 86. (Svjetska banka) poziciji od 150 rangiranih država svijeta, pri čemu je to najlošija pozicija neke europske zemlje. Iako je jedno od glavnih obećanja entitetskih premijera bilo upravo poboljšanje po ovim skalama, jasno je da je protekli mandat imao pogrešan pristup, a sami Akcijski planovi nisu imali dovoljno mjera koje bi ubrzale pokretanje biznisa, ni jačanje prava vlasništva. U prilog čega govore podaci o izravnim inozemnim investicijama koje su se u posljednje tri godine kretale između 537 i 780 milijuna maraka, što je vrlo skroman rezultat u odnosu na zemlje regije.
Prošle godine su prvi put rasle izravne inozemne investicije u BiH dostigavši 777 milijuna maraka ili 2,58 posto BDP-a, ali su i pored toga najniža među zemljama u regiji, naveo je Hota.

Zbog svega navedenog, iz CCI-a poručuju da se reformama mora pristupiti mnogo odgovornije, transparentnije, obuhvatnije, i ciljano na životni standard građana, a ne na selektivno ispunjavanje uvjeta. Reforme moraju bit usmjerene ka suzbijanju sive ekonomije, enormne javne potrošnje i zaduživanja, uspostavljanju nezavisnog i efikasnog pravosuđa, te konačna reforma javne uprave. Fokus reformi mora biti prebačen na jačanje institucija, jednakost pred zakonom i depolitizaciju javnog sektora.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Glas naroda

nema kod nas korupcije ovde su goli [ * neprimjereno * ]

Dragan čović je u Širokom Brijegu izjavio citiram: "Vrijedi živijeti na ovim prostorima". Vjerojatno je mislio na sebe . Njemu je i u onom sistemu bilo lijepo a sada da ne govorim. Samo umrijet će!! Jedina PRAVDA na ovome svijetu AMEN.

Evo još malo pa će 1000 dana proć otkad je Barbarić reka triba kriminal iil take stvari rešit šta se je desilo ništa još gore

Šta ovi CCi lupaju gluposti da je BiH na dnu sto se tiče korupcije. Ona je u samom vrhu, nemaju oni pojma.

Tačno mi smo prvi na svitu u korupciji

Po razini korupcije BiH na samom europskom dnu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari