Tijekom ove godine nestalo 10.387 osobnih dokumenata

ljubuski.info

Za sedam mjeseci ove godine bh. građani su izgubili ili im je ukradeno 10.387 osobnih dokumenata na prostoru BiH i 596 putovnica u inozemstvu, informacije su IDDEEA i Ministarstva vanjskih poslova BiH (MSP BiH).
U RS građani su od početka 2018. godine podnijeli 4.001 prijavu o gubitku ili krađi osobnih dokumenata, u FBiH 6.072, a u Brčko distriktu 314, anveli su u IDDEEA.

Dodaju da su građani 2017. godine ostali bez 14.341 osobnog dokumenta, od toga 5.468 u RS, 8.404 u FBiH i 469 u distriktu Brčko.
Državljani BiH su prošle godine podnijeli 9.172 prijave za izgubljenu osobnu iskaznicu, 3.314 za izgubljen putovnicu i 1.855 prijava za izgubljenu ili ukradenu vozačku dozvolu, kazao je Goran Rakić, šef Kabineta direktora IDDEEA.

Rakić dodaje da su za sedam mjeseci 2018. godine podnesene 6.592 prijave za osobnu iskaznicu, 2.381 prijava za izgubljenu ili ukradenu putovnicu i 1.414 prijava za vozačku dozvolu.

U entitetskim ministarstvima unutarnjih poslova kažu da ako je neko izgubio osobni dokument, mora u što kraćem roku o gubitku ili krađi dokumenta obavijestiti najbližu policijsku stanicu.

Ističu da, ako netko izgubi putnu ispravu ili mu je ukradena u inozemstvu, dužan je gubitak prijaviti u najbližu policijsku stanicu, a zatim s potvrdom policijske stanice o gubitku obavijestiti diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH (DKP BiH).
DKP BiH, ako je izdao izgubljenu putovnicu, evidentira nestanak istog u centralnoj evidenciji izdatih putnih isprava i izdaje duplikat putovnice ili, ako je putnu ispravu izdao drugi DKP ili je ista izdata u BiH, hitno šalje prijavu nestanka nadležnim organima koji su izdali ispravu. Nakon evidentiranja nestanka putovnice stranka podnosi zahtjev za izdavanje nove putovnice ili putnog lista, rekli su u MSP BiH.

Dodaju da se putni list izdaje državljanima BiH koji borave u inozemstvo bez putovnice, da bi se u što kraćem roku mogli vratiti nazad u BiH, a cijena putne isprave je 27 eura.

Vađenje novih dokumenata u BiH, nakon gubitka starih, plaća se 15 KM više nego kada se vade prvi put.
Petnaest KM se plaća taksa da se dokument proglasi nevažećim, nakon togaosobna iskaznica se plaća uobičajenih 15 KM, putovnica 50 KM, a vozačka dozvola 60 KM, rekli su u MUP-u RS.

Cijena vađenja putovnice u DKP BiH je 129 eura.
Taksa za izdavanje nove putovnice u inostranstvu iznosi 129 eura i ista je u svim DKP-ima BiH. Ako se putovnica dostavlja poštom, posebno se plaćaju troškovi preporučene pošte, rekli su u MVP BiH.

Glas naroda

Hoće li mi netko objasniti šta je taksa i čemu služi? Zar to sve ne plaćamo kroz stotine raznih poreza?

Tijekom ove godine nestalo 10.387 osobnih dokumenata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari