Minimalac dostatan samo za režije, gorivo i po dva kruha na dan

ljubuski.info

Preživljavanje, kao nova ekonomska kategorija, godinama je prisutno i predstavlja pravo umijeće u našoj zemlji. Započinje onog trenutka kada mizerni iznos legne na račun i treba ga rasporediti na mjesečne troškove.

Osim umirovljenika, kojih većina prima minimalnu mirovinu, u najtežu kategoriju spadaju radnici na minimalcu koji iznosi svega 406 KM.

Rast cijena

Aktualna poskupljenja osnovnih životnih namirnica i goriva dodatno su opteretila standard ove kategorije građana koji ionako nisu mogli sastavljati kraj s krajem od prvog do prvog u mjesecu. Tako će, samo zbog posljednjeg skoka cijene brašna i kruha, te nekoliko uzastopnih poskupljenja goriva, obitelji mjesečno morati osigurati dodatnih više od 30 KM.

Kruh je prije nekoliko dana poskupio za čak 20 feninga, što znači da će trošak jedne obitelji, pod pretpostavkom da dnevno kupuje dva kruha, mjesečno biti veći za 12 KM. Također, od kada je krenuo val poskupljenja goriva, pa do danas, vozači na razlici u cijeni za spremnik od 50 litara goriva moraju izdvojiti čak 20 KM više, s obzirom na to da spremnik goriva od 50 litara po trenutačnim cijenama košta 118 KM. Najjeftiniji kruh košta 1,40 KM, dva 2,80 KM, što mjesečno iznosi 84 marke.

Znači, samo za ove dvije stavke potrebne su 202 KM. Kad na ovo dodamo troškove režija, koji za četveročlanu obitelj iznose oko 200 KM, znači da od minimalne plaće ne ostane ništa.
I najmanje poskupljenje osnovnih životnih namirnica ili goriva predstavlja udar na džep. Tko može bez brašna ili kruha?! Za mnoge je automobil izvor egzistencije, tako da nemaju izbora nego kupovati gorivo. Bojim se da će nam biti još gore jer svako malo nešto poskupi - riječi su jednog od ogorčenih građana.

Najgori u Europi

Još značajniji skok cijene pšenice, samim tim i brašna i kruha, mogao bi se dogoditi u siječnju jer je samo 30% ovogodišnjeg uroda pšenice za ljudsku uporabu.

Najveći broj građana BiH teško osigurava golu egzistenciju i, prema svim relevantnim podacima, pripadamo samom europskom dnu. Ovo su potvrdili i podaci Eurostata iz lipnja 2018., a koji se odnose na prošlu godinu. Prema toj statistici, kupovna moć bh. stanovništva iznosi 32% europskog prosjeka i nalazimo se na pretposljednjem mjestu najsiromašnijih zemalja Europe.

Večernji list

Glas naroda

Vidim nema komentara na ovu temu,ne smeta to nasim ljubusacima

Sta vridi komentirat?!isto ce svi pognute glave ic glasat za iste lopove koji su na vlasti,razlozi su mnogi neobjašnjivi...ono ovo ali kad bi izlaznost na izbore bila 0%mozda bise napokon zapitali zasto?SAM PROTIV VJETRENJACA NEMORES

Sto bi nam smetalo imamo za gorivo i kruh sta bi vi tili da imate placu 3000km budite sretni da radite ja sam spreman da radim i za 500km pametnom dosta.

Vi koji radite vani svaku ste vecer negdje na večeri.Ili na koncertu.Ili na tekmama.Ili u galeriji i muzeju.Nosite markiranu robu.Djeca vam uce svirati ili su na baletu.Itd.I opet vam ostane ?

Mi koji radimo vani,a glasat ćemo tu?!
To te boli g..teolog?!
:-)

da dok su ovdje 15-20 dana izidu koji put opet ce dogodine

šta tek treba da kažu umirovljenici, nego mladi svi put pod noge i van da znate zašta radite

Minimalac dostatan samo za režije, gorivo i po dva kruha na dan
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari