Sve upućuje na svjesne manipulacije izbornim procesom

ljubuski.info

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", koja provodi građansko, nestranačko promatranje izbora u BiH, objavila je izvanredno priopćenje za medije povodom većeg broja zabilježenih prijava građana i građanki o zlouporabi osobnih podataka u svrhu glasovanja putem pošte na predstojećim Općim izborima 7. listopada 2018. godine, bez njihovog znanja.

Predmetna aktivnost je kazneno djelo prema kaznenom zakonodavstvu BiH i Koalicija apelira na nadležna tijela da reagiraju, provedu opsežnu istragu i kazne počinitelje i nalogodavce.
Pozivamo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) da javno objavi birački popis građana/ki registriranih za glasovanje putem pošte u što kraćem roku, uz zaštitu osobnih podataka građana/ki ali uz navođenje imena i prezimena, mjesta glasovanja i države za koju su građani/ke prijavljeni za glasanje putem pošte, naglasio je Dario Jovanović, direktor projekta Koalicija "Pod lupom".

Koalicija "Pod lupom" poziva sve državljane/ke BiH, bez obzira na to imaju li prebivalište u BiH ili u nekoj drugoj državi, na internet stranici SIP-a provjeriti gdje su registrirani za glasovanje.

Sve moguće zlouporabe osobnih podataka u svrhu izborne prijevare građani/ke BiH mogu prijaviti SIP-u i Koaliciji "Pod lupom".

Za predstojeće Opće izbore više od 77.000 birača registrirano je za glasovanje putem pošte što je najveći broj do sada na izborima u BiH.

Iz Koalicije navode da zloupotreba podataka u svrhu glasovanja poštom nije jedina nepravilnost koju su zabilježili, a koja se odnosi na glasovanje putem pošte. Još u svibnju i lipnju mjesecu zabilježen je veći broj slučajeva lažnih profila i lažnih nagradnih igara vodećih trgovačkih lanaca u BiH a gdje je uvjet za sudjelovanje u nagradnoj igri bio da građani/ke pošalju slike osobne iskaznice s obje strane. Sumnja se kako su upravo ovi profili bili korišteni za navedene zlouporabe.

Također, zabilježeni su slučajevi pritisaka stranačkih aktivista/ca u Republici Srbiji na državljane BiH da se prijave za glasovanje putem pošte, pritisci na studente iz BiH u Novom Sadu kojima se nudio novac u zamjenu za osobne podatke i prijave za glasovanje putem pošte u njihovo ime, te masovne stranačke kampanje za glasovanje putem pošte u drugim državama.

Pored navedenog, SIPje odbio više od 9.000 prijava za glasovanje putem pošte po raznim osnovama. Pojedinim građanima/kama su ranije isporučeni i pogrešni glasački listići za pojedine razine vlasti za glasanje putem pošte.
Sve navedeno upućuje na svjesne manipulacije izbornim procesom u cilju utjecaja na izborni rezultat. Jedini koji imaju interes za takvo nešto jesu politički subjekti koji su registrirani za učešće na izborima te među njima treba tražiti nalogodavce i izvršitelje ovih kaznenih djela, kazao je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom".

Iz Koalicije "Pod lupom" podsjećaju sve građane i građanke Bosne i Hercegovine kako sve uočene nepravilnosti u izbornom procesu prije izbornog dana i na izborni dan mogu prijaviti na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice podlupom.org.

Poveznica za provjeru registracije birača.

Glas naroda

jedan političar reče nije bitno ko glasa bitno je ko broji glasove

Staljin reče a Rosić radi.Svaka mu čast.

Evo dobrovoljno se prijavljujen za brojit glasove nisam u HDZ u jeli može unaprid hvala

Napiši broj telefona zoven te odma

Vec cupaju i zovu a drugi pitaju osobnu to je sramota od svake vlasti njima je samo da sjednu na stolicu pa obecavaju jeli sija od toga nema nista neka ih je sram i stid

ma daće oni i gu..ce samo da budu u vlasti šta oni drugo znaju osim trošit toalet papir

treba pripazit na rosića tamo je klub HDZ 305 vjećnika HDZa i puno nevažećih
tamo idu promatrači obavezno

Okle moja baba Drina na spisku da more glasat umra ima 10 god pokoj joj dusi

Sve upućuje na svjesne manipulacije izbornim procesom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari