U Mostaru se operacije ponovno odgađaju zbog nedostatka krvi

ljubuski.info

Još jednom se u SKB-u Mostar odgađaju operacije zbog nedostatka doza krvi.

Kako je kazala dr. Jadranka Knežević, voditeljica Centra za transfuziologiju mostarske bolnice, ovaj put pojavio se nedostatak krvnih grupa B i nulte, što je dovelo do toga da su pojedini zahvati morali biti odgođeni.
Ja sam upravo odgodila jednu operaciju zbog nedostatnih zaliha krvi. Bojimo se kako će biti još takvih slučajeva. Već tri dana smo konstantno na terenu i ne možemo podmiriti sve potrebe krvi za bolnicu, kazala je u srijedu Jadranka Knežević.

Velike potrebe

Na pitanje što je uzrok nove nestašice zaliha krvi, sugovornica je objasnila kako ovaj put nisu u pitanju hitne operacije nego kronični bolesnici na koje se troše velike količine krvi iz zaliha.

Ovaj put pojavio se nedostatak krvnih grupa B i nulte.
Određen broj doza svaki dan šaljemo u Kliniku za unutarnje bolesti. Riječ je okroničnim bolesnicima kojima je potrebna transfuzija. Također, kardiokirurgija je imala veći broj operacija, a svaka od njih na samom početku zahtijeva veći broj doza krvi. Potrebe bolnice su se znatno povećale i to se uvelike odražava na stanje sa zalihama krvi, objasnila je jučer Knežević.

Ona je još jednom pozvala sve darovatelje krvi odazvati se pozivu za pomoć jer svojim darivanjem krvi čine izniman humani čin koji nekome može spasiti život.

Humanost na djelu

Teško se možemo sjetiti koji to čin može biti humaniji od ovoga. Iako imamo rast broja darovatelja krvi posljednjih godina, mnogo je onih koji krv daruju dva do četiri puta godišnje. Voljeli bismo da je taj broj veći i još jednom ih pozivam da ne odustaju od darivanja krvi. S rastom obujma posla u bolnici rastu i naše potrebe za zalihama krvi. Bez novih darovatelja koji redovito daju krv nećemo moći odgovoriti izazovima koji su postavljeni pred nas, poručila je Knežević.

Dodala je da ona i njezini suradnici gotovo svakodnevno organiziraju akcije darivanja krvi, ali kako nije cilj na takav način prikupiti dovoljne zalihe krvi, nego one moraju doći od redovitih darovatelja.

Samo na taj način mogu se izbjeći nova odgađanja operacija u SKB-u Mostar i osigurati dovoljno doza krvi i za akutne i kronične pacijente, kazala je Knežević te izrazila nadu kako će novi apel još jednom uroditi plodom i riješiti probleme sa zalihama krvi.

Večernji list

Glas naroda

ljudi moji nema više ko dat krv
hadezekani imaju plemenitu krv i neka odu na davanje
ajmo plemeniti dobri i ponizni domovini odani hrvati
UDBA= HDZ

Kako nema?
Covic je dao krv neki dan.
Pije narodu krv svaki dan,a dadne jednom i to pred izbore.
Nedaj Boze da mene ili koga moga zaboli,pa dobije njegovu krv,ćud,narav!
Boze oslobodi nas udbasa i svih dijela njihovih.
Amen

Neka se organizira davanje krvi, a fratre, časne sestre i hdz kani da predvode narod u nečem pozitivnom, malo ih se viđati ili nikako kad treba nešto dati!
Vratite sjaj....

Legendo ----- najbolji i najpošteniji komentar.

Ideja-kad budu izbori nek ujedno narod i da krv hahahhaha isto nam se pise izgubili krv prije il' poslje hahhahaa

U Mostaru se operacije ponovno odgađaju zbog nedostatka krvi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari