Suočiti se s prošlošću, ma kakva bila

ljubuski.info

Tijekom Drugog svjetskog rata i u poraću na području bivše Jugoslavije ubijeno je više od 600 katoličkih svećenika, uglavnom Hrvata. Među žrtvama je i 66 hercegovačkih franjevaca. Njihova subraća već 25 godina traže ostatke i mjesta gdje su ubijeni, a pokrenut je i postupak mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" nakon kojeg bi žrtve trebale biti proglašene mučenicima, blaženima ili svecima.

Tijekom Drugog svjetskog rata i u poraću na području bivše Jugoslavije ubijeno je više od 600 katoličkih svećenika, uglavnom Hrvata. Među žrtvama je i 66 hercegovačkih franjevaca. Za te zločine niko, nikada nije odgovarao, piše Deutsche Welle u svom prilogu o žrtvama totalitarizma, hercegovačkim franjevcima ubijenim od ruke komunista.

Skoro pola stoljeća nisu se smjeli spomenuti zločini komunista u Hercegovini, pa tako ni mučka ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca. Od dolaska demokracije u zemlje bivše Jugoslavije, njihova subraća već 25 godina traže ostatke i mjesta gdje su ubijeni, a pokrenut je i postupak mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" nakon kojeg bi žrtve trebale biti proglašene mučenicima, blaženima ili svecima.

O zločinima se nije smjelo ni misliti

Ne samo da se u komunističkoj Jugoslaviji nije smjelo govoriti o ubijenim, nije se smjelo niti misliti na njih. U prvim danima nakon zločina, tko bi god nešto kazao bio je odvođen. Žene su palile svijeće i molile, a vojska je dolazila i odvodila ih. Ratno sklonište koje je izgrađeno da bi se đaci Franjevačke klasične gimnazije (na Širokom Brijegu) mogli skloniti od pucanja i gdje su fratri ubijeni, jednostavno je zatrpano. Ubijeni se nisu smjeli iskapati, govori fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" o sumornim danima straha u Širokom Brijegu 1945. godine.

Fra Miljenko objašnjava da su se najmasovniji zločini dogodili tijekom povlačenja njemačke vojske s Balkana, preko Posušja, Širokog Brijega, Mostara i Trebinja. Ali, ovaj vicepostulator demantira i laži kojima je, kako kaže, komunistički totalitarizam desetljećima pravdao smaknuća hercegovačkih franjevaca.
Fratri su optuživani da su prilikom napada komuniste polijevali vrelim uljem i pucali na njih što je velika laž jer se vidi da je to potpuno nemoguće i po samostanskoj arhitekturi. Ali, možda i što je najvažnije, njihovi planovi za napad pokazuju da svega toga nije bilo. Do tih planova, dokaza, 1971. godine uspio je doći fra Andrija Nikić u Vojnom arhivu u Beogradu", kaže fra Miljenko o događajima o kojima je službena jugoslavenska vlast imala znatno drukčiju verziju.

BiH i Hrvatska zakazale: Nitko nije suđen

Dug je slijed žrtava diljem Hercegovine za koje još nitko i nikada nije odgovarao: od Međugorja, Čapljine, Mostarskog Gradca, Širokog Brijega, Čitluka, Ljubuškog, Zagvozda, Mostara, Kočerina, Izbičnog. Za 34 ubijena franjevca pronađeni su ostaci, dok se za ostalih 32 još uvijek traga. Među njima i za sedam svećenika Hercegovačke franjevačke provincije u Mostaru koji su svezani žicom i bačeni u Neretvu.
Fra Miljenko Stojić u skloništu-spilji u kojoj su partizani 1945. ubili širokobriješke fratre. Spilju su nakon toga zatrpali i 45 godina tijela ubijenih nisu smjela biti pokopana.

No, još uvijek nema pravne zadovoljštine, pronalaska odgovornih i suđenja za zločine.
Ovaj dio je na državi, ili na državama s obje strane granice, jer naši fratri su ubijani i u BiH i u Hrvatskoj i na njima je da urade ono što trebaju uraditi. To se treba temeljiti i na europskom Danu sjećanja na žrtve totalitarizama, komunizma, fašizma i nacional-socijalizma. Na žalost, države s obje strane granice nisu napravile svoj dio posla, razočaran je vicepostulator fra Miljenko.

Bez pravde nema mira

Sead Đulić, predsjednik Udruge antifašista i boraca Narodno-oslobolilačkog rata (NOR) Mostara odlučan je da se događaji iz veljače 1945. godine u kojima su stradali franjevci moraju istražiti i pravno kazniti, ali i da je to civilizacijska obveza svih, kod koje protok godina ne igra nikakvu ulogu.

Ova udruga već je u veljači 2018. najavila podnošenje prijave nadležnom tužiteljstvu protiv nepoznatih počinitelja, a za DW predsjednik mostarskih boraca NOR-a tvrdi da će ona biti podnesena već ove godine.
Jasno je zašto to nije istraženo do 1990., ali zaista je nejasno zašto niti jedno tužiteljstvo, a bavili su se mnogi ratnim zločinima, nije bar malo vremena posvetilo ovom događaju. Minulih 28 godina nisu imali nikakve političke zapreke da to urade. Također, niti jedan političar ili stranka ovo pitanje u pravnom smislu nije tretiralo. U političkom jest, pa se onda nameće logičan zaključak: ne koriste li političari i ovu situaciju za vlastite političke poene, te im odgovara držati ga što duže otvorenim, kaže Đulić.

Po njemu, sudski proces, presuda i njezino poštivanje jedini je put do konačne istine i pomirenja, ali i kraj bilo kakvim političkim manipulacijama, no i početak da se prošlost konačno počne gledati kao zajednička.

Suočiti se s prošlošću, ma kakva bila

Svi moramo imati snage suočiti se s prošlošću kakva god ona bila. Neke činjenice svi moramo prestati glorificirati i raditi zamjene teza. Kad za to smognemo snage, onda ćemo imati snage i vlastitoj djeci reći istinu o našim očevima i djedovima. I tada će doći katarza, a s njom i oprost, pomirenje i izgradnja budućnosti. Ne treba zaboraviti da se današnja mlada generacija nije svađala, a mi stalno govorimo o njihovom pomirenju. Mi stariji smo im nametnuli tu priču. S njima treba graditi i učiti ih kulturi mira, a onda će oni znati osloboditi se nas, koji još živimo u kulturi rata, naglašava Đulić.

Slično razmišlja i vicepostulator fra Miljenko Stojić koji također traži istinu.
Mi ne želimo tražiti krivce i suditi već pronaći žrtve i istinu jer se sveci ne smiju temeljiti na lažima. Na nama je da pokažemo da se zločin nikada ne isplati i da će istina kad-tad izaći na vidjelo, zaključuje Fra Miljenko Stojić i danas tražeći svjedoke pogubljenja ili bilo kakvu informaciju o tajnom mjestu gdje su zakopana tijela žrtava, možda budućih hercegovačkih svetaca.

V. Herceg | Dnevni list

Glas naroda

Sci prozivaju na medijima da oni koji skrivaju tajne iz rata devedesetih godina da progovore o stradanjima a ti isti kada su u pitanju ta ista stradanja u drugpm svjetskom ratu ubijanja slave kao najsvetije tekovine

Istina je otišla sa praljcima.

Ako su bili ko ovi današnji nije ni cudo sto su ih u jame bacali. Kud vas djava u pulitiku nosa

Fra Miljenko mi živimo s franjevcima ali nije samo drugi svjetski rat prošlost i devedesete naovamo su prošlost a nas živih svjedoka ima a vi šutite

Tako je.treba rasčistiti sa prošlošću ali mi živimo sadašnjost a Gdjeste vi tu gospodo Franjevci.pozdravljate Čovića i Čovićevce a stado vam odlazi u Bili svit ni Turci nam ovo ne uradiše ko ovi tobošnji Turbo katolici.A diste u potpori ZBORAVLJENIM Braniteljima nisu vas trebali na prvim crtama da sa njima krvarite ali ste sami mogli doći k njima i zahvaliti im na datom i dati im podršku.

Ovo nema smisla tražite političku podršku od crkve da bi vi podržali istinu o ubijenima strava što je previše previše je pa vi promovirate ja tebi ti meni znači ako nema tog za pisca komentara ubijeni su opravdano likvidirani al može i drukčije uz interese

da nije bilo vas sektaša
bilo bi nas više nego kineza
fratrikosi vi ste njveće zlo
što je naš narod pogodilo
mnogi zbog vašeg nereda vijeru promjenili
mnogi zbog vaši ideala život izgubili
slušajuć vas misleći da ste sveti
a vi ste namazane rogonje
presvučene u svete haljine
jel takvil ne tak hercegovački fratrikosi

Zato si izbjeglica dezorijentirani zaborav je tvoja sudbina tvoja mržnja [ * neprimjereno * ]i na sumpor i mućak kad na mrtvim kostima rigaš svoju nečist a da imaš imalo savjesti i morala ne bi u ovoj temi pisao kako pišeš

Nek kaže ime i prezime pa da vidimo ko je i šta su mu je nesreće nanijeto od fratara u suprotnom ovo liči na nekog ko je dosad živio od fratara ne radeći ništa dobivajući bogate dotacije od fratara pa neko prekinuo to jer je to novac za potrebite

hahahahahaha dobro ti me ti nasmija
pa tko je to od pratrina živija
a da nije njihova rodbina
volija bi ga viditi izbjeglica
jel tak il ne tak naše drage rogonje
presvučene u u svete haljine

Do prije dvije godine ovaj nije napadao fratre kad su promjenili rukovodstvo fratara u ljubuškom ovo kreće dakle presušila česma

I ukaza se izbjeglica

Vi s njima jedete i pijete. Pitajte ih. Pola djece onih koji su se pitali u onoj državi s vama provodi dane i s vama se druži. Kao da su manje vrijedni ostali pobijeni, pa kao i u Ljubuškom, čim pronađete fratre dalje se i ne istražuje i ne rade DNK analize. Šta je s nama koji nemamo nikakve informacije ni podatke, ni otkud bi počeli tražiti?

Pamtim onaj sustav nitko mi nije bio u partiji slažem se s fra Miljenkom ali od devedesete naovamo pobijeni mnogi Hrvati počinitelji neotkriveni a svo to vrijeme vi fratri Šutite

pa nisu fratri pravosuđe aloooo ejj

Šutnja je znak čega aloooooooo

nije se problem suočiti sa prošlošću već kako ćete se vi suočiti sa sadašnjošću uz podršku našeg dragog dobročinitelja.
nema više pjesme "Zovi samo zovi"
sad je nova masonska...
pa kaže:

Škropi samo škropi
pičite ka evropi.
nama para bit će kažu naši popi.

Oj Njemačka mati,stižu ti hrvati,
zovi samo zovi, stalno stižu novi.
stižu, samo stižu da ti standard dižu.

Srijem, Banat i Bačka, tri srca junačka!
Herceg-Bosna, Lika, to je naša dika!
Dalma, Kvarner, Istra imocki i cista.
od Hrvatske napučene osta samo pista.

za 5-6 godina nosit će te žutu traku na rukavu u njemačkoj. ujadili su stranci Njemcima svi eno pogledajte u Cheminzu , za 5-6 godina poslje ove komunjare Angele dolazi novi Adolf popamtite to, bio sam ja i moji tamo, početna euforije, kasnije obolit na živce , čudaci samo lajte isto je hrvat ili Pakistanac stranac je stranac a stranci su u Njemačkoj poatali bezobrazni, još malo triba im netko radit naj teže i naj prljavije poslove a poslje toga žuta traka ili išššš

ahahaha da si ti radnik i sada bi ti bio tamo, bija si ti u gu*ici a ne u njemačkoj evo u mene u komšiluku otišlo za stalno 70% obitelji otišli su i moji no što ćeš bolje u tuđini živiti nego ovdje služiti kao sto-ka za iživljavanje.
ne idu ljudi samo u njemačku već švedsku, irsku,nizozemsku,island nudi mladim obiteljima sa djecom kuće i 50.000 oera da tamo žive i rade 10 god.
zato HD-Zekane ne pr-di u vodu bubuljci ti skaču.
svi ste vi isti eno i u hrvackoj vam plengovnić izdrečija oči ko ljenjvac maj-mun i dere se ko diktator.
doduše sve vam je to omogućeno uz podršku onakvih ko fra ševac i fra škropan ali ničija do zore pa ni vaša.

Nosili smo mi traku i tu. Nosili i metu na čelu.
Neke pogodilo,neke promašilo.
Ako nas potjeraju ići ćemo dalje,a i vratiti se kad nam ćikne. Oduvijek su postojale migracije naroda,samo su razlozi drugačiji kroz razna vremena.

Žrtva je žrtva i svaku treba poštovati.
Poštujem veliku žrtvu tih svećenika i časnih sestara iz i nakon Ili svj.rata do danas.
Nema razlike prošlost i sadašnjost kad su žrtve u pitanju!
Ovaj svećenik kopa po prošlosti tražeći istinu,a na istinu kako su mu suvremenici protjerani i raseljeni i nestaju,kao i nakon onih prije ratova,na propovijedi kaže kako su ovi koji danas odlaze "moderni dezerteri". Još i vrijeđa današnje žrtve!
Po toj logici zaključivanja,meni je onda jasno zašto on kopa po prošlosti,a ignorira današnje nepravde. Boji se otkriti nešto oko onih koji su doveli do ovog stanja naš narod,da ne bi završio slično ko braća iz prošlosti ili sunarodnjaci koji "nestaju". Stoga zaključujem kako je on "svećenički dezerter".
Ne da ga uvrijedim,nego da se ako je moguće osvijestii.

Suočiti se s prošlošću, ma kakva bila
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari