Unatoč monolitnosti, porazni rezultati Vlade i Skupštine ZHŽ

ljubuski.info

Vlast u Županiji Zapadnohercegovačkoj imala je sve preduvjete za odlične rezultate a završili među najlošijim, prezentirali su Centri civilnih inicijativa izvješće o monitoringu rada Vlade i Skupštine ŽZH u ponedjeljak u hotelu "Park" u Širokom Brijeg.

U izvješću se navodi kako je ova vlast posebna u bh. okvirima, s obzirom da su to jedina skupština u kojoj većinu ima samo jedna stranka i jedina vlada u kojoj su svi članovi vlade iz jedne stranke.

Pri formiranju vlasti i vršenju preuzetih obveza nisu imali mađustranačkih i međunacionalnih problema, kojima domaći političari, u pravilu, pravdaju svoja kašnjenja i loše rezultate. No, bez obzira na to kasnili su, a rezultati su im daleko od dobrih. Snažna skupštinska većina i monolitna vlada, idealni za provođenje reformi, u cilju poboljšanja kvalitete života građana, ostali su neiskorišteni. Statistički podatci govore da se naprosto nije radilo dovoljno. Sve ostalo, uključujući i sve intenzivniji odlazak mladog i radnosposobnog stanovništva iz svog rodnog kraja, prema uređenim, razvijenim, zaista demokratskim zemljama, logična je posljedica, navodi CCI.

U izvješću stoji kako je po skoro svim parametrima aktualni saziv Skupštine ZHŽ, u mandatu 2014-2018., ostvario znatno lošije rezultate, od svojih prethodnika, u mandatu 2010.-2014. intenzitet rada Skupštine ZHŽ, koji ni u prethodnom mandatu nije bio zadovoljavajući, u aktualnom je pao za skoro trećinu.

U 3 godine 43 sata na sjednicama

Za (nepune) 4 godine mandata (do 30.6.2018.), pored konstitutivne, održano je svega 28 redovnih sjednica, te, 3 izvanredne. Pri tomu, sve ove sjednice zajedno, trajale su svega 43 sata, odnosno vremenski ekvivalent 5 i pol osmosatnih radnih dana.

Produktivnost je, u odnosu na prethodni mandat, pala za 17%. Broj zakona je također značajno pao - za 13% - ali je zbog izuzetno loše realizacije zakona većine drugih županijskih skupština, Skupština ZHŽ, po ovom parametru, treća na županijskoj listi. Od 48 zakona, koliko je, tijekom aktualnog mandata usvojila Skupština ZHŽ, više su, u ovom razdoblju, ostvarile jedino Skupštine TK (91) i KS (82).

Za razliku od prethodnog mandata u kome je usvojena vrlo značajna strategija razvoja ZHŽ, u aktualnom mandatu, Skupština ZHŽ nije usvojila niti jednu strategiju. Navodi se kako je 4 godine zaredom, svojim programima rada, planirala usvajanje Strategije proizvodnje hrane i mogućnosti proizvodnje zdrave hrane u ZHŽ, ali do realizacije nije došlo.

Kršenje konstitutivnosti

Skupština ZHŽ, u aktualnom mandatu, nije održala niti jednu tematsku sjednicu, dok ih je u prethodnom održala dvije, stoji u izvješću i dodaje se kako Skupština ima problem s gotovo svakim aspektom planiranja svog rada. Aktualni mandat u ZHŽ obilježilo je, između ostalog, kršenje ustavnih prava konstitutivnih naroda na ravnopravnost, unutar Skupštine ove županije, navodi CCI.

Vlada ZHŽ, u aktualnom je mandatu imala uvjerljivo najniži intenzitet rada, od svih županijskih vlada. Održano je svega 115 sjednica, što je skoro dvostruko manje od propisanog Poslovnikom, koji predviđa održavanje jedne sjednice tjedno. Vlada ZHŽ je, u aktualnom četverogodišnjem mandatu donijela svega 1 strategiju. a u realizaciji zakona primjetan je najznačajniji pad u odnosu na prethodni mandat.

Loša realizacija planiranih obveza, rezultirala je neusvajanjem čitavog niza mjera koje su dobro kreirane i pravilno implementirane mogle pozitivno utjecati na kvalitetu života građana ZHŽ, navodi CCI i dodaje kako su ipak za 4 godine mandata, realizirane su i neke značajne mjere.

Napor za zaustavljanje iseljavanja

Vlada je, u drugoj polovini aktualnoga mandata uložila određen napor na iznalaženju mjera za zaustavljanje iseljavanja stanovnika ove županije, te za borbu protiv "bijele kuge", koji su poprimili krajnje zabrinjavajuće razmjere. Polovinom 2016. Vlada i Skupština ZHŽ su usvojile vrlo važan Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom, kojim je poboljšan položaj žena-majki koje su u radnom odnosu, U veljači 2018., Vlada ZHŽ je donijela Odluku o izmjenama i dopuni odluke o utvrđivanju osnovice i visine za naknade iz Zakona o socijalnoj skrbi, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom, kojom su povećana visina novčane pomoći za majke koje nisu u radnom odnosu.

U radu Vlade ZHŽ, i pored potencijala koji je imala (s obzirom na monolitnost i snagu skupštinske većine koja je stajala iza nje), nismo vidjeli skoro ništa od očekivanih reformskih zahvata. realizacija obveza iz reformske agende je, recimo, prilično skromna. u institucijama vlasti u ZHŽ, niska je razina rodne osjetljivosti. Vlada, naime, svojim sastavom, u komu su tek dvije žene, krši zakon o ravnopravnosti spolova u BiH, dodaje se.

Nema odgovornosti

CCI navodi kako u ZHŽ ne postoji mogućnost relativiziranja svoje odgovornosti za loše rezultate, optuživanjem nekog drugog, što je uobičajeni manir u bh. politici, zbog čega se s približavanjem izbora i raspadaju koalicije.

U ZHŽ se točno zna tko je zaslužan za pozitivne stvari koje se dogode, ali i tko je odgovoran za većinu negativnih stvari s kojim se suočavaju građani ove županije. Recimo za to što politička stabilnost nije iskorištena ni za pokušaj da se napravi neki ozbiljan pomak u rezultatima, potaknu reformski procesi i uradi nešto značajno za građane, u cilju rješavanja njihovih nagomilanih problema i poboljšanja kvalitete njihovog života. A što bi, na kraju, opravdalo stupanj povjerenja koji je, od strane tih građana, vladajućoj stranci dat na posljednjim izborima. I još više - koji bi opravdao ponovno davanje tog povjerenja na sljedećim izborima, stoji u izvješću CCI-a.

Glas naroda

Drage moje dame pa vi ne znate da je Zdenko [ * neprimjereno * ] ko [ * neprimjereno * ].
Ali Toni Kralj on je naš iznevjerio. Ovamo kaže rasturamo a tamo rašireno smo. L.p.povi
Sramote se

ajmo,cevapaaaa piveeeeee.svi sutra udemo gore u lipno.cevapaaaa piveeee.vas adz

aj nek nedođu odma minus,hahaha

Sve je u kadrovskoj politici

Najgori u BiH e to je teško ostvariti zato kapa do poda Ćosiću ministrima Sovi i savjetnicima imate moj glas

Treba isprintati spisak skupstinara i vlade skupa s vozacima tajnicama savjetnicima i u svaku kucu u ZZH nek se zna

Ma samo lazu u nas tece med i mlijeko.svi sto ste otišli u Njemačku pakujte se i kuci

Sova je kralj a vi pricajte sta hocete cuj bit najgori u BiH

Pozdrav svima koji su ostali

rezultati su fantastični hrvacki udbaši adezea iselili pola stanovnika čiste hrvacke županije a za to su krivi drugi naravno muslimani

Sovi opet mandat

Rezultati su izvanredni Ivan Ivic Brkic je s visom skolom nakon tupanije bio direktor Agencije za osiguranje pa direktor ek.poslova zeljeznica FBiH Rade Luburic ide istim putem itd itd

Unatoč monolitnosti, porazni rezultati Vlade i Skupštine ZHŽ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari