Na tržnicu stigli prvi šipci

ljubuski.info

Na veletržnicu voća i povrća u Tasovčićima pokraj Čapljine, stigli su i prvi plodovi nara.

Prve šipke dopremili su proizvođači iz mostarske Jasenice, a cijenili su se 2 do 2,5 KM. Od upućenijih u sortiment ovoga voća doznali smo da je riječ o sorti dubrovački rani, najranijoj u Hercegovini.

Izgleda da spremanje zimnice još nije na vidiku o čemu svjedoče cijena patlidžana samo 0,3 do 0,5 KM i paprika roga 0,7 do 1,0 KM. Da je ovo kako su je povrtlari nazvali "krumpirova godina" upućuje njihova cijena 0,5 do 0,7 KM. Krumpira ima čak šest vrsta - južnohercegovački - crveni i bijeli, nevesinjski, glamočki, banjalučki i fojnički, međutim bez obzira na obilnu i raznovrsnu ponudu, cijena im ne pada ispod pola marke.

Izgleda da su ovdašnji i proizvođači i prodavači nakon što smo skoro pola godine u BiH jeli isključivo njemačke krumpire počeli više cijeniti to povrće. Zanimljiva je i cijena mrkve, nema je dovoljno pa se nudi za 1,5 do 1,8 KM. Ni uvoz iz Srbije, pa ni prolaz manjih količina "iz Neretve" do čapljinske veletržnice, ne može očito, zadovoljiti potrebe. Može se reći da je za ovo doba godine na cijeni 0,8 do 1,2 KM, crveni luk. Bijeli luk nakon što je potukao kinesku konkurenciju, ugodno se baškari po cijeni od 3 u rinfuzi, pa do 6 vijenci.

Najzastupljenije povrće - rajčice i paprike još uvijek teško prelazi marku za kg. Rajčice su trenutačno od 0,8 do 1,0 KM, dok ovo povrće iz okolice Konjica - Buturović Polje, dostiže do 1,3 KM. Nakon dugo vremena cijena paprika je rasla i trenutačno su 0,8 do 1,5 KM. Krastavci su 0,7 do 1,0 KM. Mahune su 1,5 do 2,5 KM za kilogram. Zadovoljni mogu biti i proizvođači kupusa čija se cijena trenutačno drži na 0,4 do 0,5 KM, što je za ovo povrće u odnosu na ranije godine dobra cijena.

S prvim kišama raste cijena smokava trenutačno su 1,5 do 2,5 KM, stolno grožđe je 1 do 1,4 KM, a domaće vinsko 1 do 1,2 KM. Obilna je ponuda krušaka uglavnom iz Bosne, okolica Gradačca i Gračanice, a cijena je od 0,7 do 1,5 KM. Ponuda jabuka je još bogatija, a cijena od 0,9 do 1,7 KM itd.

Dušan Musa | Večernji list

Glas naroda

Zriliji sa vanjske strane nego iznutra to se zove crkavica

Prerano

Na tržnicu stigli prvi šipci
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari