Crkvi u Hrvata treba šamar kakav je dobio papa Franjo

ljubuski.info

Papa Franjo je nedavno posjetio Irsku, što je ujedno bio prvi posjet jednog rimokatoličkog poglavara toj zemlji od 1979. Ivan Pavao II. je te godine bio prvi papa koji je posjetio "zeleni otok". Tada 59-godišnji poljski papa bio je pun elana i predstavljao je jednu novu energičnu i euforičnu Crkvu. Irska je tada bila država po vatikanskoj mjeri, u kojoj su razvod, kontracepcija i homoseksualnost bili protuzakoniti, a Crkva vedrila i oblačila.

Četrdeset godina kasnije nekad "najkatoličkiju zemlju na svijetu" posjetio je jedan drugi papa. Dok je Ivan Pavao II. bio dočekan poput rock zvijezde, Franju je dočekala malo hladnija atmosfera. Jer Irska je danas znatno drugačija nego što je to bila za vrijeme posjeta Ivana Pavla II. Posjet ovom nekadašnjem bastionu europskog katolicizma, koji se odvio u sjeni (novih) pedofilskih skandala, definitivno neće ostati Franji u dobrom sjećanju.

Njegov pokušaj popravljanja već desetljećima ozbiljno narušenog rejtinga Katoličke crkve u Irskoj nije uspio. Zanimljivo je da se ova europska tvrđava najtradicionalnijeg katolicizma, kakvom je Irska smatrana desetljećima, srušila kao kula od karata u samo od nekoliko godina. Katolička crkva u Irskoj je dokaz da to što nešto na trenutak djeluje moćno i impozantno, ne znači da je i nepromjenjivo.

Pad Katoličke crkve u Irskoj započeo je sredinom devedesetih godina kad je javnost prvi put saznala za slučajeve zlostavljanja djece od strane katoličkih svećenika i redovnica. Lavina se zakotrljala posve bezazleno: u medijima je naime procurila vijest da tada jako utjecajan biskup Eamonn Casey ima 17-godišnjeg sina, što samo po sebi ne mora biti ništa loše, ali ovo kao da je omogućilo otvoren govor o nesavršenostima onih koji su se predstavljali kao savršeni.

Seksualno zlostavljanje u katoličkim školama, domovima, župama i drugim ustanovama više nije bila tabu tema u Irskoj. Lišeni društvene odgovornosti i bez straha pred zakonom, irski klerici su institucionalizirali grijeh sebi u korist, a drugima na sramotu.

Kad je objavljeno jedno izvješće iz kojeg je bilo jasno da su crkveni velikodostojnici štitili zločince i zataškavali njihove zločine, brojni su okrenuli leđa Crkvi, a sama Crkva je počela gubiti kredibilitet i utjecaj ne samo kao moralna nego i kao dominantna politička instanca koja je utjecala na sve državne odluke i zakone. Irska kao da više nije htjela biti katolička.

Tako je ova zemlja bila prva država na svijetu koja je 2015., unatoč snažnom otporu Crkve, na referendumu s uvjerljivom većinom legalizirala istospolni brak te kasnije i pobačaj. Zabrana pobačaja je bila posljednji katolički bastion u Irskoj i nitko nije očekivao da će i to tako lako pasti, no dogodilo se i to. Bilo kako bilo, serija tragičnih crkvenih skandala dovela je u ovoj nekad klerikalno dominantnoj katoličkoj republici do kulturološke revolucije i transformacije države u jednu liberalnu i multikulturalnu europsku državu.

Iako je Katolička crkva desetljećima tretirala Irsku kao "domaći teren" i željeni primjer mnogim europskim državama, Irska više nije domovina "uvjerenih katolika" nego tek "kulturoloških katolika", kako se deklarira i aktualni premijer i politički vođe ove Hrvatima sve atraktivnije europske države.

Premijer Leo Varadkar, koji je, između ostalog, predvodio i kampanju za legalizaciju istospolnih brakova u Irskoj, u svom je govoru pred papom Franjom naglasio da je Irska danas drugačija u odnosu na onu Irsku iz 1979., te da ga suočio s činjenicom koja je svima jasna, ali je mnogi još odbijaju prihvatiti: Crkva više nije dominantna u društvu te da ona Crkva iz 1979. više nema budućnosti.

Varadkar je u svom govoru, koji je naišao na odobravanje brojnih korisnika društvenih mreža iz cijelog svijeta, vrlo oštro i jasno kritizirao Katoličku crkvu u Irskoj zbog skandaloznih zločina te pozvao Papu i katolike na "izgradnju novijeg i zrelijeg odnosa Crkve i države u Irskoj". Ovaj posjet Irskoj je za papu Franju jedan zidarski šamar otrežnjenja. No koliko god on možda bio neugodan, ovo je šamar koji bi mogao pomoći Crkvi da se digne iz blata u koje su je gurnuli ne komunisti i masoni nego upravo njezini najistaknutiji i najvjerniji sinovi.

Irska kao vatikanski model države s katoličkom većinom već godinama leži u sanduku dok Crkva u Irskoj danas predstavlja ruševinu koja je zloupotrijebila, obeščastila i iskoristila irski narod. Pedofilski skandali u Irskoj nisu bili tek izolirani slučajevi nego sustavno zlostavljanje koje je sve do sredine devedesetih godina predstavljalo tabu. Papa Franjo je u Dublinu iskreno zavapio i zatražio oprost u ime cijele Crkve, ali dobar dio Irske misli: "Zašto? Godinama ste šutjeli i skrivali kriminalce. Zašto bismo vam oprostili?"

Za razliku od mnogih, ovo suočavanje Katoličke crkve sa stvarnošću ne smatram padom ili porazom. Možda je upravo ovo put ozdravljenja i uskrsnuća Katoličke crkve ne samo u Irskoj nego u cijeloj Europi.

Smatram da autentična kršćanska zajednica ne može i ne smije biti dio dominantnog i vladajućeg mainstreama nego da se mora neprestano preispitivati i pozicionirati tamo gdje se nalaze odbačeni i najugroženiji. Društvena margina je njena sudbina, njeno prokletstvo, ali isto tako i njezino spasenje i smisao njenog postojanja. Kad bi predstavnici crkvene hijerarhije u Hrvatskoj bili spremni učiti, onda bi irski primjer trebali shvatiti vrlo ozbiljno, jer razlike su u nijansama.

teolog Dalibor Milas | express.hr

Glas naroda

Tipična naklapanja lijevoliberalne sekte koja je u Crkvi i dovela do svih problema i afera.
Na koncu, oni su produžena ruka masonerije i cilj im je Crlvi što više oduzeti moći i strpati ke privremeno u trećerazredne humanitarce, a onda je posve uništiti.
Tada će uslihediti gori teror nego u Staljinovo vrijeme.

ovo ce trebati sve pretresti - korak po korak .... ocistiti Katolicke Crkvenjake od grijeha ...
... a to ce ipak trebati NAROD provesti ... SAD ZA SAD je dio svecenstva katolicke crkve debelo konfrotirano sa ZAKONOM ... tako da i ovi "cisti" svecenici ne uzivaju bas kod naroda ugled kao nekada ...

Kao što je teror u zemljama u kojima religija igra minornu ulogu, kao što su skandinavske, Švicarska ili Australija. Ići vrvi nonomo.
Društva u kojima se pedofilija i slične opačine na bilo koji način toleriraju ili opravdavaju ne zaslužuju ni postojati.

Kad citam info imam osjecaj da sam otvorio 'Slobodnu Dalmaciju' i da citam clanke gos.Antu Tomica i Ivicu Ivanisevica, odmah neka mi milina prozima tijelo

Nadam se da je komentar napisan u ironičnom tonu. Crkvi su ubacivati petokolonasi, s ciljem razbijanja i umanjivanja vjerodostojnosti iste, a zakon pri ređenju nije tako rigorozan u crkvi da može otkriti takve osobe i namjere. I danas se isto radi i tu kod nas, s istom namjerom.

Predsjednica komunističke partije SAD-a tijekom Hladnoga rata priznala je da je uvjerila 1000 najmilitantnijih mladih komunista koji su svoj život htjeli dati za Partiju da ulaze u Katoličku Crkvu i iznutra je razaraju.

Da ulaze u bogoslovije kao svećenički kandidati.

Ko o čemu *****o poštenju tako i naš DALIBOR

Kako to da unazad 39 godina Hrvati nisu isli raditi u Irsku,a danas idu masovno.E liberalni svjete.Kad kod Hrvata dodje do liberizacije drustva nece se ici raditi u Irsku i slicno.Dalibor je u pravu kad kaze da ckva u Hrvata treba bit slobodnija,ne drzati se stare linije.Dolaskom pape Franje vidi se promjena.No sloboda ima svoje mane koje kazu manje djece,ja samo ja zabava i slicno.Uskoro ce doci i do promjene nasih biskupa vidicete tada te promjene.To Dalibor vidi.....

Zasto na zapadu fali radne snage? Dosli na naplatu abortusi, kucni ljubimci, gejevi, lezbe itd.Sad im fali ko ce babe I dede uzdrzavat I ko ce radit.Njima je draze drzat dva kera I dvi macke nego imat dite a vise ih to kosta nego dite,a cini mi se da I kod nas dolaze takvo vrime

Zapadu ne fali radne snage, nego JEFTINE radne snage. Neće švabo i englez lopatat 8 sati za 10-15 eura po satu.A proces automatizacije ionako uzima radna mjesta.

Prvu stvar koju u Hrvatskoj crkvi treba napraviti jest lustracija svih svećenika koji su bili suradnici udbe, a njih je poveći broj. Zatim dobro pazit tko i kako ulazi u redove i u škole za svećenike, javlje se svega i svačega, tu ima i ubačenih od raznih službi kandidata, tu ima onih koji neznaju što bi sa sobom, onih koji su nastrani pa se tamo misle sakriti, oni koji misele da su Bogom dati, kao kolumnista.

Ni vrata paklena neće je nadvladati.Dado teolože to reče Isus Krist.Barem ti pustipratre znaš iz povijesti crkve kroz šta je crkva sve prolazila.Od papa Borgia, križarskih ratova u ime Isusa koje On nikada nebi želio itd.
Zasto ne napises da danas u Kini ima 40 miliona krsćana i da će ih biti u skoro vrijeme 400 miliona.
Za ove pedofile i slične kao sto je irski premijer ima ona koja kaže da je bolje da objese mlinski kamen nego da se sablazne itd. Ostalo možeš i sam nastaviti.

Dado teolože.Bivša predsjednica Irske je studirala na Gregorijani a bila je jedna od glavnih aktivista za legalizaciju abortusa.Dado vjerojatno i ti pripadaš istoj kliki ili sličnoj.
A vjerojatno i urednik ovog značajnog portala.

šest dana jedu i piju đžabana
narod ih hrani odvajajuć od svoga zalogaja
a kada pripividaju pripovid čitaju
kao papagaji novi zavjet ponavljaju
zaziđali se u zidine kao vlastodršci prije
i glume narodu nekakve svece
a oni oni umisto vode piju vina iz svoji podruma
od grožđa što im je narod donija
žderu teletinu žderu janjetinu
od žrtve seljaka poklonjenu
a uvik sa vlastima u prvim redovima
na svim njihovim gozbama i prdizbirnim skupovima
sa tobože nekakvim bagoslovom u rukama
jel tak il ne tak "sektaši kraj vam se bliži"

Presao na globalne probleme teologus pustipratrus...... U biti njegova crkva ce se zvati dadanska crkva. Ako ne to pisati ce kolumne i imatu dadansku republiku. I njegova republika neceeee imati ugovor s Vatikanom. Odnekud poznato :-)

tako je, Dalibor ima pravo. Vrijednosti su se pobrkale, sto je cestito i moralno to vise nije IN i kleru su draži likovi koji se po potrebi transformiraju. Kakvi pastiri takvo stado, nego ne gledajmo ih kao uzor jer cemo zastraniti nego bolje molimo za njih

hm...''šamar Papi''...autor zvuči kao ona Sinead O Connor, ništa duševno, duhovno, ništa konstruktivno, ne bih nikad rekao da je bio posvećen Bogu, žao mi je.

Crkvi u Hrvata treba šamar kakav je dobio papa Franjo
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari