Oni koji su posjetili Koćušu, kažu, ljepša je od razvikane Kravice

ljubuski.info

Nije slučajno veliki herceg Stjepan Vukčić Kosača uz Blagaj odabrao Ljubuški kao mjesto gdje će sagraditi svoju utvrdu.

Jer, u Ljubuškom, rijeka koja se skriva pod devet imena, a među kojima je najpoznatije Trebižat, u prirodi čini čuda i ovaj grad čini, zasigurno, jednim od najprivlačnijih mjesta u našoj zemlji i sve popularnijim na turističkoj mapi svijeta.

Kamena oaza

Ljubomorni Hercegovci iz susjednih mjesta reći će da je to zbog vodopada Kravica, znanog kao oaza u kamenu. I, istina, tim čarobnim slapovima koje tvori Trebižat, jedina ponornica u Europi, koja devet puta nestaje i ponovo izvire, dolaze se diviti turisti sa svih meridijana. Na ovom izletištu je i tokom naše jučerašnje posjete vrvjelo kao u košnici. Arapi, Indijci, Slovenci, Česi, Poljaci, Italijani... uživali su u ljepoti ovog vodenog amfiteatra. Dok su se jedni osvježavali pićem u ugodnoj hladovini brojnih ugostiteljskih objekata, drugi su se sunčali i kupali u ovom rezervatu čiste i bistre vode. Bilo je i onih umornih, koje noge nisu poslužile vraćati se uzbrdo na ulaz, pa su jedva čekali da sjednu u popularni turistički voz.

Ali, dok je Kravica nadaleko poznata, mnogi, zasigurno, nisu čuli za vodopad Koćuša, istinski prirodni dragulj. Oni koji su ga posjetili, kažu, ljepši je od razvikane Kravice. To je istinski Prirodni vodeni park, kako piše na tabli, a mir i hladan, ugodan zrak koji donosi sedreni slap sa svojom širinom koja prelazi 50 metara nikako vas ne može ostaviti ravnodušnim.
Kravica se dvadesetak godina reklamira, a o Koćuši se počelo pričati tek prije tri godine. Koćuši nismo, u smislu marketinga, dali na važnosti, jer želimo pripremiti sve turističko-ugostiteljske kapacitete i sadržaje, ali, jasno, u skladu s prirodom - priča nam Zdenko Džajić, vlasnik restorana "Vodopad", tik uz Koćušu.

On je započeo gradnju drvenih kućica, svojevrsnih apartmana, a namjerava sagraditi i koju kamenu, s autohtonim štihom, suvenirnicu, igraonicu za djecu. Jer, kako nam pojašnjava, namjerava u skorijoj budućnosti ponuditi gostima cjelodnevni boravak, ali i prenoćište.
Baš je ovdje nedavno boravilo nekoliko obitelji iz Sarajeva. Ljudi su uživali. Unajmili su kuću s bazenom i obilazili sve naše ljepote. A skoknuli su i do mora, jer je Makarska svega 40 kilometara udaljena. Ma, ko god ovdje dođe, ponovo je naš gost - objašnjava nam Džajić.

Njegov prijatelj Miroslav Koroman ponosno nam govori da nam treba najmanje pet dana da obiđemo sve ljepote ljubuškog kraja.
Ma kakvo more?! Nema potrebe, pored ovakve ljepote. Evo, ovaj dio poznat je i po mlinicama, jedna je ispod Zdenkovog restorana i obnavlja je, tako da će to biti prava atrakcija. Zamislite, melje se kukuruz, a onda pojedete pastrmku iz Trebižata s purom. Ne trebam vam pričati o našim vinima, maslinovom ulju, smokvama koje su, zasigurno, najljepše u Hercegovini. Nema ljepšeg doručka od smokava - hvali se Koroman, koji, inače, ima velike maslinike s više od stotinu stabala.

Vjerovatno je Koroman u pravu, jer sve prirodne, povijesne i kulturne znamenitosti Ljubuškog ne mogu se obići za nekoliko sati. Stari grad Ljubuški, s početka naše priče, jednako zadivljuje turiste kao onaj u Blagaju.

Libuša i Mlečanka

Legenda kaže da je Stjepan Kosača sagradio grad za svoju ženu Ljubušu - Libušu, kako bi nesmetano u svojim drugim utvrdama uživao s jednom Mlečankom, te da je tako Ljubuški i dobio ime. No, prema pisanim izvorima, nijednoj njegovoj ženi nije bilo ime Ljubuša.

Predaja sačuvana među ljubuškim Bošnjacima kaže da je grad dobio ime po vrelu Ljubi, inače nerazjašnjenom nazivu vrela Gožulj. I u toj legendi spominje se herceg Stjepan, koji je, eto, po savjetu vile sagradio grad iznad Ljubuškog, a koja mu je rekla: "Nemoj grada ti u Tihaljini, idi dole Ljubi vodi hladnoj."

Malo je poznato i da ovaj kraj krije brojne stećke, koji su zabilježeni na čak 45 lokacija, a nekropola Dilić-Bijača pod zaštitom je UNESCO-a.

Mladi krumpir i škija

Ljubuški kraj, pogotovo selo Gradska, nekad je bio nadaleko poznat i po velikim plantažama duhana.

Iako je to sada rijetkost, ipak je još čuvena ljubuška škija na cijeni. Kao najsunčaniji grad u BiH, ovaj hercegovački gradić može se pohvaliti kvalitetnim ranim voćem i povrćem, pogotovo krumpirom.

Nacionalni spomenici

U podgrađu tvrđave hercega Stjepana smještena je džamija Nesuh-age Vučjakovića, sagrađena 1558. godine. To je najstarija džamija u tom dijelu Hercegovine.

Džamiju Ali-bega Kapetanovića u Vitini sagradio je sin posljednjeg ljubuškog kapetana Sulejman-bega 1858. godine. Obje ove džamije uvrštene su na listu nacionalnih spomenika BiH.

Humačka ploča iz 12. stoljeća

U Ljubuškom se nalazi i najstariji muzej u BiH, osnovan 1884. godine. Smješten je u franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu i dio njegove impresivne zbirke je Humačka ploča iz 12. stoljeća, najstariji očuvani spomenik pisan na bosančici.

avaz.ba

Glas naroda

vidi nasa dva bisera na slici

zdena uspješni ugostitelju zašto ti se kuća na pik.ba prodaje i jesi li platio dugove što si nakupio zanjih 15 godina preko avangarda

Uvalio se u dugove pa ga vadi politika nula poduzetnik zena medicinska sestra kandidat za parlament a nek je piva 5 km mozda otkupis od banke kucu!!

Pivopijo,njegova žena nije medicinska sestra i nije kandidatkinja za Parlament,narasti će ti nos od laži i objede!

Još im fali Ivanić da sve bude na okupu
kažu da Ivanić prodaje po jeftinoj cijeni ciglu isprid mucićeve zgrade

Ma kakva Makarska!Ovako ste se osunčali na Koćuši ha ha ?

Kocusa nije vrijedna spomena u odnosu na Kravicu prije privatizacije iste.... a ovaj tekst gore je fuuuuj, ni jedne istine u njemu nema!

skoči sa koćuše ploske
a skoči ploske sa kravice
kakav su to vodopadi
kad možeš sa njega ploske skočiti
a neće ti se trbuh zacrveniti
i kada može uz njega riba isplivati
jel tak il ne tak koćuša gnjezdo budbaša

Jerbo da nije ne bi se udbašija tu kotila i sastančila svako malo.

Šta baljezgate specijaliteti su vam Travnički ćevap Sarajevski somun i Leskovački roštilj ,uveli ste i nekakvu halal kuhinju a sve to kao domaće sramota.Ovaj potonji malo proćelav dok je išao u školu Hipo mu dao nadimak. Luftiguuz.Od pića uspješno reklamirate Benediktaner rifuzno Španjolsko pivo.Ko voli nek izvoli BUJRUM.

Ma šta će bit ljepša, kako more bit ljepši slap koji je minimalno 15 puta manji od slapova na Kravicama, tako da znamo svi da je Kravica najljepši vodopad nadaleko ne samo u Hercegovini već i u regiji, ALI DRUGI JE PROBLEM U STVARI ! - Ove godine na Kravici među tisućama posjetitelja NIJE SE mogo vidjeti NITI JEDAN HERCEGOVAC ! ZAŠTO: Pa zato ŠTO JE ULAZNICA OD 10KM ČISTA PLJAČKA! Ja da s 4oročlanom obitelji, dvoje dice, DAJEM 40 MARAKA samo da se spustim mrvicu dolje i pendžam se opet gore, eeej 40 maraka, a zamislite 5 i više osoba ...--NEMA BOLAN NAŠ NAROD LOVE DA PLAĆA KRAVICU ..i onaj ko vodi jp Parkove i ko je odredio tu cjenu mora bi malo razmisliti o njoj, da bar lokalnom i domaćem stanovništvu spusti na 5 maraka mada je i to skupo.

Tako je Scepo Sirotini Kravica skupa rad ulaza.Kocusa namjenjena HDZ sirotinji vose to je to bjeda uvjek bjeda u kanal .

Parkovi i Džajić ne smiju zatvoriti moraju cijelu godinu raditi a ne tri mjeseca ili im oduzeti dozvolu za rad

Odakle im pravo Javno dobro da naplacuju

samo ali samo velika *** može reći da je kocusa u bilo kojem smislu iznad Kravice. i ovaj portal je postao marketinška tabla za ove hdz ***.stranka napravila sebi restoran za hedonisticke rituale i evo napravit će i moderne etno apartmane da imaju di dovoditi ljubavnice. brate moj šta postade ljubuski.

Kocusa je ok.najljepse misto u Herceg bosni,a hrana im nevaIj nista i kava 2.50. Km itd.pa di to ima narode moj,a Kravica jos gora idite na Bililo i Ceveljusa pa ce te vidit sve.

Je li ovaj na slici vlasnik restorana?

Sto posto si uprave hrana cista nula.!!

Na kravici treba stavit cijenu 20KM ulaz i podignuti cijene hrane i pića, nek dolaze stranci. kad ćete shvatiti da je to dobra stvar i da samo tako dolaze pare iz vana i ostaju u ljubuškom. mi iz ljubuškog imamo džaba ulaz neznam u čemu je problem. vi koji niste bili vani neznate o čemu pričam ali bilo gdje u europi platiš da vidiš bilo kakvu glupost i svugdje se plaća ulaz u sve, prema tome ovo na kravici je super.

Ja pokriva Famose Sokolove Duvanjski Vinariju Platnaru Automatsku Hljebaru itd itd a vi HDZekani otkrili Kocusu i Kravicu i zadržali ovdje Narod e svaka vam čast

Ma di je se tko rodio ima pravo doc na svoj vodopad,platio bi im ulaz malo sutra

hodite kod done pa vidite sto je rostilj fresko domace i lijepo na ceveljusu

Uspoređivat koćušu sa kravicom jest= uspoređivat kravicu sa nijagarom.P.ljuc za naslov.

Za novinara,
Ja bi radije uspoređiva koćušu s plitvičkim jezerima jer bi to donekle imalo smisla, jerbo, nivo vode uviše-pa uniže, ....ajede nekako. Ali uspoređivati s Kravicam..... to je.... nezamislivo...
Ima jedna stara izreka, kako došlo - tako i otišlo. Vidit će mo di će koćuša biti za koju godinu.

Oni koji su ubili cuvenog Đana sjede zdere piju na Koćuši kao da je njihova!

Hahaha di spominjete mrtve+ im dusi,a i njima isto sto su ucinili tooo.Vodopad je svacijiiiiiii

Za ovoga gore ako ne platis neces ni uci siguran budi

A tko ce mi to zabranit da mi ga je samo vidit,ja sam se tu odgojio

prosle godine je bio moj zadnji odlazak na Kocusu,bgti kava 3km pa koda sam na Stradunu..dok god ovi lop.ovi to drze noga normalnog covika koji nije uhljeb nece krocit tamo

zdena kako te stid nije. Isplati placu radnicima iz veljaka kao sto placas one SRBE za rostiljon.

Kakve pare , taj uzima od svakoga sto moze i nikome nevraca....a taj drugi to je posebna prica..kakav on ima maslinik mozda u njemackoj..

On placa al kome

bila je dok je niste devastirali

Tito nastavi s istima proizvodit nije za tebe tržišna ekonomija prodaji kome si prodava a na ovim mjestima tvoji su nevine ljude ubijali i bacali u vodu zato imaš fobiju od ovih mjesta

Ako vam je stalo da znate ko troši državne pare na kravici i koćuši i dtugdje pošaljite upit onima koji troše samo napišite ko ih pita da znaju komu odgovorit

Zdena izdrži

Skloni se daj bratu Igoru da sve vodi

koćušom i kravicom plivaju kakice a HDZ kupi peneze i krade državu a narod je u njemačkoj [ * neprimjereno * ] mu se za hercegovinu vodopade i koćušu

Ovo je Sevo preko Radoncica sredio tekst,PROVJERENO

da da divno krasno ja ipak idem na more plivat prema skojim

Ma kakve plitvice, slapovi krke, to ce sve biti maciji kasalj sto ce nas poduzetnik zdena napravit od kucuse...svi mozemo baciti motike i poceti se bavit turizmom...napokon ce veljaci procvitat.

bog sa njma gloginje mlatija
čime se fali ova današnja vladajuća bagra
kao da je ona kravicu i koćušu stvorila
i hercegovačke stećke klesala
nego recite koliko ste radni mista stvorili
a koliko srušili samo da ni se vi obogatili
jel tak il ne tak politig uzani i sektaši

Nadaleko poznati vodopad Kocusa.
Učili smo i u školi nekad. Ali to je nekad bilo dok nije postao nečiji bankomat kao i kravnica.
Oboje u rukama stranke na vlasti.
Čim se počelo devastirati, nazire se i kraj.
Kakvi reflekori, kakvi restorani bez kanalizacija.
Besplatna reklama za Vuksice, Dzajice, Bandure.
Malo mi je se ovo napuhavanje zadnjih godina pomalo i gadi .
Pustimo prirodu i njene ljepote da teku svojim tokovima.
Jer mi po običaju "sve sje-bemo"

Aferim drug i kapa do poda,sasma zorno.

Čuli i u Makarskoj za ova dva vodopada i prirodne ljepote, svi stranci nagrnuli ovamo, nema danas cuke u Makarskoj!

Koja laž i podvala od ovih iz avaza plantaže duhana iz sela Gratska,o Bože moj, što nam rade

Šta [ * neprimjereno * ] svi ja danas dosa na nijagaru ulaznica 20 dollara gocori onaj na ulazu ma kakva nijagara stas pare bacat idji na kocusu ziva istina eo me sad u dolin nemogu nac put za kocusu

Najbolji komentar je izbjegličin

Kako to se zove ugostiteljski objekt Vodopad i na kome je Pepi čist a ne daju mu carinski broj

Ima li kladionica u blizini

Oni koji su posjetili Koćušu, kažu, ljepša je od razvikane Kravice
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari