Humanitarci sagradili četiri kuće, općina dala zemlju

Tri socijalno ugrožene ljubuške obitelji jučerašnji će dan zasigurno pamtiti kao jedan od najsretnijih. Naime, jučer su im uručeni ključevi novosagrađenih obiteljskih kuća na području Mostarskih vrata.

Dvije kuće, i to za četveročlanu obitelj Jurić i sedmeročlanu obitelj Žerebni, sagradila je belgijska humanitarna organizacija Hemel Veerdegem, dok je treću kuću namijenjenu obitelji samohrane majke Rose Bilić sagradila austrijska organizacija Fonds für kinderreiche Familien, smještena u Međugorja.

Kompletnu infrastrukturu, zemljište i građevinsku dozvolu za izgradnju kuća osigurala je Općina Ljubuški čiji je načelnik Nevenko Barbarić i uručio ključeve novim vlasnicima. Nakon blagoslova novih kuća, kojega je obavio fra Vladimir Kozina, načelnik Barbarić je, uručivši ključeve novih kuća budućim vlasnicima, istaknuo kako je lijepo činiti dobro.

Općina pomogla gradnju

“Zahvaljujem se svima koji su svojim prilozima pomogli rješavanje statusa ovih obitelji, a posebno humanitarnim organizacijama koje su veliki donatori, ne samo kroz izgradnju ovih kuća, nego i kroz različite potrepštine. Upravo na taj način ublažavaju socijalnu sliku općine Ljubuški”, kazao je načelnik Barbarić dodavši kako je i sama općina svojim doprinosom olakšala rad humanitarnih organizacija u zbrinjavanju ove tri obitelji.

U ime austrijsko-međugorske humanitarne organizacije obiteljima je čestitala njena voditeljica Schwanhild Heintschel-Heinegg, kazavši kako joj je bilo zadovoljstvo pomoći ovim, ali i brojnim drugim obiteljima s ovog područja. Jedna od onih koju je jučerašnje useljenje u novu kuću posebno razveselilo je i Milenka Jurić, te je, zahvalivši svima, kazala kako osjećaju neizmjernu radost i veselje.

Četvrta kuća u izgradnji

“Useljenjem u novu kuću moja se obitelj spasila od života u ruševini. Imam dvoje djece, od kojih kćer s teškom mentalnom retardacijom, a ovaj novi dom je i novi početak u našem životu”, kazala je Jurić.

Osim ove tri jučer useljene kuće, u tijeku su i pripremne faze za izgradnju i četvrte kuće za samohranu majku Milicu Biško, koju će graditi humanitarna organizacija iz Belgije. Iako je samo jedna kuća kompletno završena i opremljena, kako je kazao ravnatelj ljubuškog Centra za socijalni rad Jozo Barišić, i kuće obitelji Jurić i Žerebni do Uskrsa bi mogle biti ožbukane i sa sređenom okućnicom. Što se tiče unutarnjeg opremanja kuća, u tome su sudjelovali dijelom donatori, a dijelom međugorski Caritas te američka humanitarna radnica Janett Leff.

Dar sestre Pauline

Čin useljenja i primopredaje ključeva uveličala je i ravnateljica ljubuškog Staračkog doma “Josip Radnik” sestra Paulina, poklonivši svakoj obitelji po jednu umjetničku sliku. Inače, obitelj Žerebni do jučer je stanovala u izbjegličkom kampu u Grudama, u koji je stigla progonstvom iz Vareša, a budući da im je u Varešu kuća zapaljena, svoju novu adresu dobili su na Mostarskim vratima u Ljubuškom.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari