Ovjerom kompenzacijskih listi otklonjenje sve dvojbe oko izbornih kandidata

ljubuski.info

Još prije nego što je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) u tiskovinama i javnim glasilima objavilo sve stranačke liste s imenima kandidata za predstojeće izbore, njihova imena bila su dostupna javnosti na internetskoj stranici SIP-a.

Teško bi se moglo naći neko veće iznenađenje kada su u pitanju nositelji i raspored kandidata na listama.

Vodeće stranke su čelna mjesta u svim izbornim jedinicama povjerile iskusnim te, po njima, dokazanim kadrovima, dok su pozicije na kompenzacijskim listama rezervirane uglavnom za predsjednike i dopredsjednike stranaka.

Iznimka je SDA, čiji lider Bakir Izetbegović nije ni na jednoj listi na ovogodišnjim izborima. Što se tiče SDA, u određenoj mjeri iznenađenje je što je utjecajni Šemsudin Mehmedović, koji predvodi snažnu frakciju u toj stranci, tek na trećem mjestu u svojoj izbornoj jedinici za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, kao i loša pozicija aktualnog ministra unutarnjih poslova FBiH Aljoše Čampare na stranačkoj listi za županijski parlament u Sarajevu. S druge strane, na kompenzacijskim listama nema većih iznenađenja, pa onu SDA za državni Parlament iz FBiH predvodi Halid Genjac, a iz RS-a Adil Osmanović, dok Salko Bukvarević ima gotovo siguran kompenzacijski mandat za Parlament FBiH.

Koalicija oko HDZ-a BiH je na prvo mjesto kompenzacijske liste za državni Parlament stavila Borjanu Krišto, dok će onu za federalni Parlament predvoditi čelnik HKDU-a Ivan Musa.

Prvi na kompenzacijskoj listi za državni Parlament koalicije oko HDZ-a 1990. je predsjednik te stranke Ilija Cvitanović, a za federalni Parlament koalicijski partner Nikola Raguž.

Na kompenzacijskim listama SBB-a vodeća mjesta zauzimaju Damir Arnaut za državni i Munib Jusufović za federalni Parlament.

Na kompenzacijskim listama stranaka iz RS-a također su poznata imena, poput Aleksandre Pandurević, Nenada Stevandića i Branislava Borenovića. Teško je prognozirati rezultate izbora, ali, prema položaju na listama, barem trećina zastupnika u državnom i federalnom Parlamentu ne bi se trebala promijeniti.

U međuvremenu, stranke i koalicije biraju slogane i planiraju završnicu predizborne kampanje. Stigle su već i prve optužbe za plagiranje predizbornih poruka i slogana, kao i tvrdnje kako se nekim strankama opstruira organiziranje skupova na određenim lokacijama.

Javne tribine

Zanimljivom se čini informacija kako će mnoge stranke ovaj put, umjesto velikih stranačkih mitinga, forsirati javne tribine u manjim mjestima te obilazak birača "od kuće do kuće". Cilj je, očito, osigurati što više provjerenih glasača, a onda zadnje dane kampanje usmjeriti na "prazna" područja i još uvijek neodlučno biračko tijelo.

Glas naroda

Musa sa strankom koja ima brat bratu 20 clanova smijurija samo naprijed devedesetka i partneri

Samo gdz bih, to je najčišća stranka!

Znali iko dije zaglavila šleper sa glasačkin listovin

Javna tajna je dije sleper a listici za zamjenu pravih se polako tovare u gepekte clanova odbora,moj glas zaokružen PREDPOSTVAVLJAM za Dodiga je u jednom gepeku...e neces DRAGANE vidit me tamo

Musa je najbolji trgovac, ne vrijedi pišljive bobe a dobiva sigurnu i visoku poziciju...

Ovjerom kompenzacijskih listi otklonjenje sve dvojbe oko izbornih kandidata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari