Otvorena izložba "Stećci - UNESCO svjetska baština"

ljubuski.info

Kako je i najavljeno, jučer je u 13 sati u lapidariju humačkog muzeja otvorena putujuća izložba pod nazivom: "Stećci - UNESCO svjetska baština".

Sami povod dolaska ove izložbe u Ljubuški je taj što je nekropola stećaka Dilić na Bijači uvrštena među 28 najznačajnijih lokaliteta ove vrste u regiji, od toga 20 lokaliteta u BiH, po 3 iz Srbije i Crne Gore, te 2 lokaliteta iz Hrvarske.

Na početku otvaranja pozdravni govor je uputio magistar arheologije Mirko Rašić, Aida Šabanović, ispred Ministarstva civivlih poslova, te domaćin izložbe fra Dario Dodig, koji je na kraju pozdravnog govora proglasio izložbu otvorenom.

Podsjetimo, stručni rad nadležnih službi kroz niz godina, u spomenute 4 države regije, rezultirale su popisom i prepoznavanjem važnosti stećaka kao dijela kulturne baštine iznimne univerzalne vrijednosti.
Na temelju te incijative stećci su 2011. godine upisani na Pristupni popis UNESCO-a. Riječ je o preko 70.000 stećaka na 3.300 različitih lokaliteta u sve četiri države, a odlukom Odbora za svjetsku baštinu, od toga je, na popis svjetske baštine, uvršteno 28 nekropola.

Stećci su jedinstveni spomenici i predstavljaju dio zajedničke tradicije i kulture naroda koji žive u ove četiri države regije, te pružaju neizmjeran doprinos sveukupnoj svjetskoj kulturnoj baštini.

Veliki je značaj postignute intenzivne regionalne suradnje tijekom ovoga projekta, koji zauzima značajno mjesto u kulturnim politikama 4 države regije.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena od 10-19 sati do 22 kolovoza.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Krešo Vujević

Glas naroda

koji paradoks, stećci su ostavština bogumila i ima ih 7 različitih vrsta a sad fratri zarađuju na njima, a fratri su osnovani poslije 2 lateranskog sabora baš sa ciljem uništenja bogumila i katara

Zar nije fratre osnovao sveti franjo a ne lateranski sabor?

provjeri malo, osnovani su po uzoru na sv franju i njegovo djelovanje kao red male braće, poslije lateranskih sabora dobivaju zadaću pokrštavanja naroda prvo bogumila i katara u francuskoj koji su jako slični, a poslije toga dobivaju zadaću po kolonijama pokrštavati, od tih sabora i papinih uredbi dolazi i do sukoba dominikanaca i franjevaca u hercegovini 90tih godina jer je tamo dogovoreno da franjevci pokrštavaju a kad završe posao preuzimaju dominikanci i padom komunizma kod nas je završila zadaća franjevaca u hercegovini i na osnovu toga dominikanci traže župe koje ovi ne daju, pa su im sad uzeli i međugorje ovi drugi kao i cijelu ameriku i većinu afrike

Ovo su klesali HDZ ekani ima hiljadu godina a potomci im se sad dive uoči Oktobarski izbora

i niko da spomene pok.Radu koji je sebe uložio u projekt čišćenja oko već zatrpanih stećaka na bijači, sada odjedenom nekakav HDZ-RAŠIĆ i fra ŠKROPAN i ova bula ajde ona nije ni bitna ali bitno mje da ne spomenete čovika koji je sve dao za promociju ovga o čemu pišete a vi spominjete samo nekakva "jami knjižicu i imaš posa u općini" i fra ŠKROPANA,
dno dna ste!

Pokoj duši Radi, ali nije se baš proslavio sa svojim djelima, u njegovom selu je što uništeno šo razrovano desetak antičkih gomila.
Sve to u pisljednih dvadesetak gomila, nije lako pidat prijavu onim koji grade ceste, imaju veze sa vlastima a i on s njima.

Rade se spomenut i to dosta puta u izlaganju , samo ti vjerojatno nisi ni slusao i jos si zloban !!

ajde ne prkeljaj ko priča o izlaganju koje je pratilo kako slika kaže svih 17 znatiželjnika bitno je da ste vi spomenuli fra škropana i neke druge priđi amo priđi tamo za škudice sve prodamo.
kitite se tuđim perjem a o zlobi bi se dalo pričati, pobro moj...

Jedno je sigurno pobro moj HDZ RAŠIĆ zamjeno osnivača HDZa RADU.!

a fra Milan Jukić potjerali ga kao psa što se protivio davanju samostanskog muzeja parkovima a čovjek 15-20 godina dok je bio na humcu održavao muzej i izlazio na teren gdje se god kopalo

Jeli ovo onaj Rašić prebjeglo iz HSPa

Sta fali HSP u.

Kad si kradeze arheolog onda si pravi stručnjak ko kvesko u fakultet dođe ti diploma autobusom

Ove stare komunjare naucile krast i must di got mogu i sad im svak smeta a pogotovu kad se nesto u LJubuskom desava pozitivno .

ZAŠTO u ovom tekstu niti igdje u medijima i portalima di se objavljuje ova vijest - Rade nije spomenut ?! - Očito da nekima, u prvom redu njegovim ''nasljednicima'' koji mu ne mogu ni prašinu s nogu skinut, i samo spominjanje Rade u tekstu o nekropoli stećaka kod Ljubuškog, baš smeta, iako svi znamo da dotični mladi ljubuški ''arheolog'' uh pardon političar, ne bi ima o čemu progovorit da mu pok.Rade nije pripremija teren. No stanje i odnos prema najvećoj ljubuškoj veličini, a i ne samo ljubuškoj već regionalnoj u pogledu arheologije i znanja, ne treba čuditi, kad je odnos već i ranije prema Radi od strane uhljebljenih političara pardon ''arheologa'' oko njega bio ne baš bajan a što je dobro opisao njegov prijatelj D.Periša koji je i ovo napisao bio: ''...U Ljubuškom, kojeg je Rade obožavao i nije ga htio napustiti, a koji se također ponosi Radom, nalazi se Muzej franjevačkog samostana na Humcu, najstarija institucija te vrste u Bosni i Hercegovini. Rade je taj muzej obogatio s nekoliko lijepih rimskih kamenih spomenika koje je našao ili spasio, a uoči rata je bio oporan na povratu arheoloških nalaza s iskopavanja vojnog logora i kanaba Bigeste na Gračinama, koja je vodio Ivo Bojanovski. Nalazi su bili deponirani u zgradi Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa u Sarajevu, koja je u ratu uništena, a nalazi su pripali Muzeju na Humcu. Usprkos tome i činjenici da stanuje svega nekoliko stotina metara od Muzeja na Humcu, Rade nije bio pozvan da sudjeluje u postavljanju nove stalne arheološke izložbe nego je taj zadatak povjeren zadarskim arheolozima. '' https://arheohercegovina.com/2016/06/23/nekrolog-r-dodig/

Eee, moj roko, ti se zapitaj zašto.....?
Kad netko hoće da sve zna i misli da zna, ne poštuje ničije mišljenje samo forsira svoje.
Ima ona stara poslovica koja kaže da više zna čovik i kenjac nego sam čovik?
Radi pokoj duši iz mojih drugih osobnih razloga!

...Da se samo još malo nadovežem...
Eee, moj roko, sad ću ti reći iskreno pa ti prosudi koloko imam znanja i sposobnosti da iznosim to što iznosim.
Evo kladim se da si ti ovaj roko na slici njemu s desna, ma mislio sam se s tobom kladit o piće ali nemam volja s tobom ništa piti.

U Ljubuškom turizam procvjetao kad je propala turistička, arheologija procvjetala kad je otišo Rade.nek me neko uvjeri drugacije

Evo bas gledam kako se nas Rade druzio sa Lucicima a svi znamo koliko su oni doprinjeli za LJubuski !! Otimalo di je god moglo !!

pero nisi u pravu, nije se Rade s njima družio, Rade je bio na desetoj razini iznad takvih plićaka i mafijaša košto su Lučići i slični, već je obrnuto, s Radom su se ''htjeli'' družiti svi oni, Rade je ima karizmu iako je nakon pokušaja njegovog ubojstva izaša iz politike, čovik je osta skroman i samozatajan, ali sve ono što je napisa u kolumnama na poskoku stoji i ono su strašni tekstovi koji naravno su obrisani jer ne pašu danas mnogima koje je Rade s pravom kritizira ...od političara do duhovnih vođa ...puno je se svakojakih likova htilo Radi prikačit a Rade nije nikog odbija ko mu je dolazio i naslikava se snjim. Tako da ne mišajte kruške i jabuke ...Rade je bio i osta veličina, a svi ovi su mali miševi bili i ostali

Nema opravdanja za sve ono sto se zna !!

Kakav bi tek bio čovik da nije sve gledo kroz pare! Bezbeli ih svi volimo on je bio mazohist

Otvorena izložba "Stećci - UNESCO svjetska baština"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari