U slučaju Međugorja, potrebno je otkriti činjenice koje su za Crkvu neugodne

ljubuski.info

Njemački katolički tjednik Tagespost objavio je intervju s teologom Manfredom Haukeom, koji se osvrnuo na fenomen Međugorja i pojasnio stajališta visokih crkvenih krugova.

Prof. Hauke, rođen 1956., svećenik od 1983., član Papinske međunarodne marijanske akademije od 1992., predaje dogmatsku teologiju i mariologiju u Luganu, od 2005. predsjednik je Njemačke radne zajednice za mariologiju. On tvrdi da se najprije treba rastumačiti pitanje istinitosti pojava, a tek onda dati pastoralne odgovore s obzirom na međugorska zbivanja. Razgovor je odmah izazvao pozornost u njemačkom, talijanskom, engleskom i hrvatskom govornom području. Portal Vjera i djela donosi cjeloviti prijevod toga razgovora.

Profesore Hauke, novi apostolski pohoditelj za Međugorje nadbiskup Hoser nedavno je ustvrdio da hodočašćenje u to bosansko-hercegovačko mjesto udovoljava smjernicima Drugoga vatikanskog sabora. Što Vi zaključujete iz te izjave? Kako je klasificirate?

U svojoj prvoj propovijedi, kao apostolski pohoditelj u Međugorju, nadbiskup je Hoser 22. srpnja 2018. spomenuo da se u toj župi, u sklopu marijanske pobožnosti koja se ondje obavlja, u središtu nalazi Krist i da je zato sukladna Drugomu vatikanskomu saboru. Naravno, u mandat Papina izaslanika ne ulazi izjašnjavanje o vjerodostojnosti navodnih Marijinih ukazanja. Tako je u svom intervjuu od 18. kolovoza 2017. istaknuo da se on ne će baviti sadržajem "ukazanja", jer to nije njegova zadaća. Takvo razlučivanje istine porukâ od dušobrižništva ne može zadovoljiti: najprije se mora postaviti pitanje vjerodostojnosti, a tek onda može se dati pastoralan odgovor - što također uključuje i pažnju prema onima koji posjećuju Međugorje.

Zašto se prvo mora postaviti pitanje istinitosti?

Prema Saboru treba promicati one oblike Marijina čašćenja koje je "preporučilo Učiteljstvo" (Lumen gentium, 67). To svakako ne uključuje ponovno održavanje Festivala mladih sljedećega 5. kolovoza, koji se poziva na poruku da je Majka Božja proslavila svoj 2000. rođendan 5. kolovoza 1984. (te bi se u skladu s tim Gospa rodila 16. godine prije Krista, odnosno bilo bi joj devet godina u povijesnoj godini Isusova rođenja, tj. oko 7. godine pr. Kr.). Ovu besmislenu poruku proširio je otac Tomislav Vlašić OFM, koji je 2009. godine sveden na laički stalež, a kojega je Kongregacija za nauk vjere prethodno optužila, između ostaloga, zbog sumnjiva misticizma i kršenja Šeste zapovijedi. Smiješno je da prava Majka Božja na taj način predlaže promjenu liturgijskoga nadnevka blagdana svoga rođenja - 8. rujna, a time i promjenu datuma svetkovine Bezgrješnoga začeća - 8. prosinca. Osim toga, Drugi vatikanski sabor vrlo jasno ističe odgovornost biskupa za njegovu biskupiju i poslušnost njegovih vjernika prema njemu (Lumen Gentium, III. glava). U ovom slučaju, naprotiv, mjesni biskup negoduje zbog osnivanja raznih vjerničkih udruga u Međugorju bez njegova pisana ovlaštenja.

Već više od trideset godina ljudi dolaze u Međugorje. Nadbiskup Hoser ukazuje na to da je traženje Krista glavni motiv hodočasnika. Je li s time povezano pitanje istinitosti ukazanja? Komu još koristi objavljivanje svojedobnih komisijskih nalaza ako Crkva de facto za to daje jamstvo hodočašću?

Sadašnje rješavanje problema trebalo bi s naglavačke osoviti na noge: najprije bi Sveta Stolica trebala dati priopćenje u kojem bi - na temelju povijesnih činjenica i teoloških razjašnjenja - progovorila o fenomenu navodnih ukazanja; mjerodavna bi za to bila Kongregacija za nauk vjere. Tek bi se tada trebala uređivati pastoralna pitanja, koja bi se vjerojatno sama postupno rješavala nakon otkrivanja temeljnih činjenica i skandala.

Prema Papinoj želji, apostolski bi pohoditelj trebao dati hodočasnicima i njihovim dušobrižnicima stabilnost i vodstvo. Zašto to ako je vjerska praksa - što se tiče molitve i primanja sakramenata - u Međugorju znatno intenzivnija, nego u većini župa?

Možda je jedan od razloga potrebe za vodstvom i problem pet franjevačkih župa u Bosni i Hercegovini, koje je i sam nadbiskup Hoser spomenuo u kolovozu 2017. godine. Neposluh franjevaca mjesnomu biskupu oslanja se na samu "Gospu" koja se, prema iskazima vidjelaca, više puta izjasnila protiv premještaja dvaju franjevačkih kapelana, kritizirajući pri tome biskupa.

Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić smatra da su ukazanja potpuno nevjerodostojna - uključujući i ona iz lipnja 1981., koja je vatikansko Povjerenstvo 2015. godine pozitivno prosudilo. Kako vrjednujete tu procjenu? Što govori "za" ili "protiv" toga stajališta mostarskoga biskupa?

Biskup Perić poznaje događaje povezane s "ukazanjima", od početka sve do mnogih pojedinosti koje su javnosti nepoznate. Nakon što Vatikan nije negirao novinska izvješća, prema kojima je Ruinijevo Povjerenstvo prosudilo da bi prvih sedam ukazanja u prvih deset dana bila istinita, biskup je objavio svoje istraživanje o tome (2017.). Rezultat odgovara istrazi na temelju franjevačkih audiovizualnih intervjua samih vidjelaca od 27. do 30. lipnja 1981., objavljen u više znanstvenih studija. Ono što je očito jest da Ruinijevo Povjerenstvo nije uopće proučavalo navedene intervjue, koji su do tada bili napismeno dostupni samo u engleskom i u francuskom prijevodu. Čak i razgraničenje "sedam ukazanja" u prvih "deset" dana, o kojima je jedan član Povjerenstva govorio, proturječi povijesnim događajima.

Ovisno o tome kako ih se broji, u prvih deset dana bilo je 17-18 "ukazanja" s vrlo čudnim postupcima. "Previdjeti" ove činjenice u korist hodočasničke industrije, nije manje mučno nego li plašt šutnje nad moralnim skandalima koji su povezani s "ukazanjima". Ove su skandalozne činjenice posve usporedive sa zloporabama u Čileu: Sveta je Stolica intervenirala (2018.) tek kada se istina više nije mogla sakriti, jer su necrkveni mediji na svjetskoj razini pokazali zanimanje. Da bi se nešto slično spriječilo u slučaju Međugorja, potrebno je više hrabrosti da se otkriju mnoge činjenice koje su za Crkvu neugodne.

Jesu li ukazanja iz lipnja 1981. službeno priznata u navedenoj procjeni Povjerenstva?

Ruinijevo Povjerenstvo predstavilo je svoje izvješće na zahtjev Kongregacije za nauk vjere, koja je za to mjerodavna, a koja je, prema Papinim riječima u intervjuu od 13. svibnja 2017., zatražila dodatna vještačenja i ne dijeli ocjenu Povjerenstva. Kako je znano, sam je papa Franjo na povratnom letu iz Fatime u svibnju 2017. izrazio osobnu, vrlo negativnu procjenu o Marijinim "ukazanjima" u Međugorju i istodobno od Kongregacije za nauk vjere preuzeo dossier. Čini se da je ovaj izabrani "pastoralni" put na štetu istinitosti, pun dubokih protuslovlja. Takav pristup uvelike škodi vjerodostojnosti Crkve i marijanskim ukazanjima koja su nedvojbeno istinita (Guadalupe, Lourdes, Fatima).

Regina Einig

Glas naroda

Ukazao se novac a ne Gospa. Obična manipulacija vjernicima od strane franjevaca i “vidioca”.

Franjevci Hercegovacke provincije (izuzevsi odredjene duhovnjake - mozete ih prebrojati na prste jedne ruke) u PAKTU sa HDZ BiH su ostavili jedinu mogucnost Hrvatskoj naciji i katolicima u BiH koja se nalaze u povjesnom procesu nestanka s ovih prostora - a to je molitva i uvijek iznova samo molitva Bogu za spas njihovih dusa, njihova lopovluka, nemorala i prevare ... Riskirali su cijelu naciju i katolicku religiju u BiH - i sad ce im se to odbiti o glavu ...

hocemo istinu ... svaka cast ... katolicka crka ne oprasta koristenje njenih privilegija za osobne frustracije i bogacenje ...

Unatoč neoborivim dokazima, s nevjericom promatramo kako jedan čudan fanatizam zahvaća mase, odnosno da je sve više onih koji se toliko oduševe međugorskim plodovima da jednostavno ignoriraju zdravi razum, a da bi potom i sami iznosili besmislene i potpuno neuvjerljive argumente u obranu Međugorja.

Kad na pljački,utaji porreza i svim drugim nezakonitostima zaradis velike novce,onda najednom u sebi otkrijes vjeru! Zoveš Boga upomoć da sačuvaš oteto. PROKLETO!

Stranci sve znaju i imaju sve činjenice,još dok iznesu dokaze o učešću fratara u ovom cirkusu,stidit ćemo se samih sebe koje smo ovce!

Biskup Peric govori opasne rijeci ako je tako onda je ovo najveca prevara u povijesti ili biskupa treba zatvoriti nema trece

i kardinalos zna šta je istina
ali kardinalos služi dvojici gospodara
jel tak il ne tak kardinalos vrhobosanski

Imali iko u Međugorju da priča sa komšijon plaćan obojici ručak

Ostaće ti pare

Trebaš znat da se u Međugorju biznisom bavi cca. 30% Međugorčana ostatak je stigao kada su se počela naplaćivat noćenja.

Sve nas to gore rečeno uvodi u razmišljanje o tzv. međugorskim plodovima, odnosno u činjenicu kako mnogi pobornici međugorske “Gospe” naglašavaju vrijednost plodova, koji su, po njima, neizmjerni, ali pri tome prilično ignoriraju doktrinarnu stranu i uopće se ne osvrću na mnogobrojne primjedbe koje se iznose na račun autentičnosti Međugorja, pa čak do mjere da češće za njih uopće više nije ni bitno je li se Gospa ukazala ili nije. Stoga, prije no što iznesemo problematične točke, želimo ponoviti po treći puta da bi, hipotetički govoreno, kršćanstvo bilo potpuno besmisleno kada bi npr. netko uspio s apsolutnom sigurnošću dokazati da Krist nije uskrsnuo, jer je njegova bit utemeljena na toj Istini, a sva dobra socijalna i duhovna djela koja su učinjena kroz proteklih dvije tisuće godina izgubila bi na svojoj objektivnoj vrijednosti, jer su usko vezana uz tu Istinu. Bez obzira koliko su u sebi vrijedna. Isto tako, ma koliko možda međugorski plodovi bili veliki, oni su objektivno bezvrijedni ukoliko se Gospa nije ukazala i sve leži na lažnim temeljima. A da sve leži na lažnim temeljima, jasno i argumentirano su dokazali mostarsko-duvanjski biskupi Žanić i Perić i njihovi suradnici.

Ovaj svećenik je sve fino ispričao, sve zna samo ne kaže koliko tisuća ima kad on govori misu i da nam on pokaže šta su istinski plodovi vjere.

Svitli li još oni kip u vicke

Samo kad se ugasi svitlo u sobi ali čudo je da ga niko nemože uslikati mobitelom ili fotoaparatom...a kad se upali svitlo onda ne svitli više u mraku...čudo

Ljudi zalutali smo u svojoj euforiji.
Za medjugorje nismo uopće sigurni, a znamo da je ono leglo korupcije, kriminala, bogaćenja na račun vjerovatno lažnih ukazanja.
Povrjedjujemo svakim danom majku Božju. Okrenimo se vjeru u Mariju i Isusa Krista. Budimo Pametni.

Vi možete pisati šta hoćete negativno o Međugorju a ja ću baš suprotno,kad tamo odem na ispovjed,na Misu,brdo Ukazanja ili Križevac osjećam se savršeno ispunjeno i presretno!

Potpisujem

Bravo Julija,potpisujem svaku rič!

ako si istnski vjernik u Isusa Krista trebala bi se osjecati poslije svake mise svugje u svijetu ispunjeno, sretno, savrseno ... Tebi ipak trebaju cudesna zbivanja da te "upali" ... sto je dokaz manje vjerodostojnosti ... znaci u svakoj MUCI pravednika se osjecati sretno, savrseno i ispunjeno je visi dokaz i stupanj vjere

Zalosno ali istinito-Medjugorcani neidu na svetu misu,al isto tako kakvo pitanje vjerodostojnosti ukazivanja?Svi mi koji dolazimo tamo,dolazimo jer vjerujemo 30i nesto godina,odkuda sad kad su se milioni vjernika izmjenili pitanje VJERODOSTOJNOSTI?Ja vjerujem i nemore me tamo neka znanost i dokazivanje uvjerit u drugacije,zar Isus nije rekao-VJERA TE JE TVOJA SPASILA?

Vjera te tvoja od nepismenosti,očito nije u mogućnosti spasiti.

Ako smo vjernici a više manje jesmo ne moramo biti naivci

To je dar Božiji,jer kad to partizani nisu mogli zaustavit onda nam to dovoljno govori.
A što se tiče samih mještana ljudi ko ljudi pohlepni i uvik malo.
Moja kuća mora bit za pola metra viša od njegove i slično ali kakve veze ima ljudska slabost sa ukazanjem majke Božije.
Zar to neko more tolike godine lažirat?

Vidi, kako su se međugorski protivnici propeli na zadnje noge i kako su aktivni u komentarima.

Žalosno je moj hrvatski narode, "moji vjernici", kako je većina komentara usmjerena na materijalno. Novac, novac i samo novac. Da li je to vjera hrvatskog čovjeka? Jadan smo mi narod, ako je tako. (kod ovih upita, uopće ne komentiram istinitost ukazanja, ali većine komentara se ja, kao čovjek i vijernik, stidim).

sve je Imis tak kak ste rekli
vijernici su u materijalizmu zaglibili
a nevide primjere međubrtski vračarica
i primjere međubrtski fratrikosa
njih materijalizam nezanima
niti prave privatne hotele
niti im švicarske banke čuvaju novce
sve sirotinj razdiliše
žedne napojiše gladne nahraniše
puteve staračke i studenske domove izgradiše
žrtvu za svoj narod prinesoše
jel tak il ne tak drage naše sektice i vračarice

Medjugorska Crkva je Sveto Tlo Vjerodostojnosti i istina i život vječni Sa Stvoriteljem Bogom Našim budite pametni tvrdo Vjerujete i Molite

Ako ikad bude znak ikakav u Medugorju ovi sto negiraju sve tamo, neces od njih moc ni sa Tromede skrenut do tamo.A sad otidite tamo I pomolite se ne gledaj u gradevine I hotele.Zbog cega ides tamo da vidis kolika je cija kuca ili je li bila kumina kuma na misi

Ne treba mi ni upitno Medjugorje, ni Lurd niti jedno svetište dase pomolim i približim Bogu. Mogu se pomoliti u kući, na livadi, u polju, na mjesecu ili bilo gdje na svijetu. Bog je svugdje , a sve ostalo je euforija, materijalno moralno lutanje, za osobnu korist a na račun svih religija.
Bog može bez svih svetišta i bio je prije njih i biti će. A bogaćenje i materijalizam na račun Medjugorja, Meke i ostalih sličnih svetišta su daleko i pravog vjerovanja. Možda samo uteg religiji , ali šta se može. Ipak od svega procenat ima bogata crkva i džamija na račun bolesnih, bogalja, izgubljenih, pravovjernih i čistih.
Pozdrav IZBJEGLICI.

jedina vjerodostojnost kada je u pitanju ukazanje u međugorju je biskup Perić.....da je biskup Perić papa očistio bi on crkvu od crkvenih farizeja, pedofila, nemoralnih karikatura .....i to bi onda konačno bila crkva kakvu je ustoličio Petar...

to je to ... potpisujem

mene samo zanima u što vrhobosanski viruje
dali u međubrdsko ukazanje ili u eure i dolare
jel ral il ne tak vrhobosanska nečista dušo

Točno sa se možeš moliti gdje hoćeš nije ništa sporno ali to ne treba biti uvod u tvoju ljudsku zavist prema keitiziranju drugih. Ističući da si veći bolji i autentičniji vjernik od ostalih ostavi sud o tome onom ko je za to nadležan onaj gore a ne Ti bojim se da si u dobroj namjeri zaglibio u nešto za što nisi kopententan. Tvoja vjera će biti nagrađena ako je iskrena ne sudi drugom da je njegov način grijeh

U Međugorju je euro bog i gospa

U slučaju Međugorja, potrebno je otkriti činjenice koje su za Crkvu neugodne
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari