Tužiteljstvo će dokazivati više od 200 krađa automobila

ljubuski.info

Dvadeset i sedam optuženih za kaznena djela organiziranog kriminala u vezi s teškim krađama, u četvrtak bi se trebalo naći na optuženičkim klupama u sudnici Suda BiH na ročištu na kojem će se izjasniti o krivnji.

Riječ je o predmetu 'Volan' što je bila do sada najopsežnija istraga Tužiteljstva BiH koja se vodila dvije godine, a rezultat svega je optužnica koja je podignuta i potvrđena krajem lipnja ove godine.

Srećko Trifković, Srećko Mandić i Puniša Purković, nalaze se u kućnom pritvoru, dok se ostatak grupe brani sa slobode prema odluci Suda BiH. Iako je Tužiteljstvo BiH uložilo prijedloge da se odrede mjere zabrane putovanja i sastajanja, Sud je nakon svih provedenih dokaza odbio prijedlog Tužiteljstva. Sud nije mogao izvesti zaključak da u ovoj fazi postupka postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega ili pak skrivanja. Osim toga, Sud je imao u vidu da se radi o optuženima koji su bez ikakvih sudskih ograničenja do sada poštovali odluke Suda, bili dostupni tijelima gonjenja te se po urednim dostavama odazivali na pozive Suda. Sama činjenica potvrđene optužnice i zapriječene kazne za kaznena djela sama po sebi nije dostatna da Sud zaključi da će se optuženi dati u bijeg.

Podsjećamo, Tužiteljstvo BiH je nakon najopsežnije istrage koju je dvije godine vodilo protiv 'automafijaša' sa područja Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te Hercegovine podiglo optužnicu protiv Danila Cicovića (41), Vladimira Krsmanovića Krša (40), Marka Trifkovića Žižana (40), Srećka Trifkovića (33), Srećka Mandića (35), Slavena Dakića Žuće (30), Tomislava Petrovića Tome (30), Njegoslava Milinkovića Ljutana (35), Bojana Košarca (27), Enisa Mandala, Miroslava Pajića (30), Srete Pajića, Davora Ninkovića (38), Joze Markića, Puniše Purkovića, Dalibora Vaskovića (38), Miroslava Škobe, Mirsada Brkića (54), Zorana Mirjanića (37), Bojana Staševića (36), Milorada Mirkovića (31), Zorana Čobovića (39), Nikole Radića (30), Branislava Gordića (52), Miroslava Ćepe (54), Gorana Nižića (40) i Ferde Vukoje (44), a koja je potvrđena krajem lipnja ove godine.

Obranu optuženih zastupaju odvjetnici Adna Dobojlić Ucoglan, Nada Dalipagić, Tatjana Savić, Lejla Čović, Senad Dupovac i Zlatko Ibrišimović.

Svi optuženi su otprije poznati policiji i ranije su zbog istih djela privođeni u operativnim akcijama "Kamen", "Trebević" i "Kum".

Prema navodima iz optužnice, osobe obuhvaćene najobimnijom optužnicom do sada, luksuzne automobile su krali u periodu od 2011. do 2017. godine i to na području Sarajevske, Hercegovačko-neretvanske i Tuzlanske županije, kao i na području Istočnog Sarajeva.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe, prema točno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama takozvane automafije, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalni alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radiostanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanje policije, krali skupocjena vozila, najčešće na području Sarajevske županije, Istočnog Sarajeva, Tuzlanske županije i zapadne Hercegovine.

Vozila su skrivana na pripremljenim lokacijama u Sarajevu, Lukavici, Palama i Sokocu, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila, od kojih je iznuđivan otkup. Ukoliko se otkup ne bi realizirao, krivotvorila bi se dokumentacija te bi se vozila krijumčarila i prodavala u BiH ili zemljama regije ili bi se rastavljala i prodavala u dijelovima. Ukradeni automobili su uglavnom završavali na području susjedne Srbije, a ruta krijumčarenja vozila išla je uglavnom od Sarajeva prema Sokocu i Višegradu da bi se dalje u susjednu državu prebacivala na širem lokalitetu općine Rudo.

Prema ranijim najavama, navode optužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Dnevni list

Glas naroda

Miroslav cepo je posten covik ukrade auto onda ti ga prodaje za odreden iznos a sve posten se pravi ali nek se bar zna ko je kakav

ima ono čepa puna ercegovina pa kodasuti drukčiji ovi političari ili policajci što surađuju sa mafijom ta jesuli to sve jedna hovna

Cepo nekada bio frajer i mangup za sve a zadnji 6 godina samo izdaje i izmislja na ljude zadnji druker,pijanac prava fukara na kraju ce se i obisit a to je i zasluzio

političari isto rade samo što ti ništa ne ostave

Tužiteljstvo će dokazivati više od 200 krađa automobila
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari