Skrivanje sramote koju naplaćuju tufekčići

ljubuski.info

Kao što su migranti protjerani kad je Erdogan iznajmio Sarajevo za svoju predstavu, tako je Sarajevo u Mostar protjeralo i povjerenstvo koje je trebalo usuglasiti dva papira novog zakona o braniteljima. Potjeralo je time i borce i branitelje, koji oblijeću oko povjerenstva.

Prvo, Erdogan nije smio vidjeti bijedu koja se vucarala po sarajevskim parkovima a s kojima država nije znala što će i kako će. Kao što ne zna i sada. Potom su protjerani povjerenstvo i prosvjednici da ne bi filmski svijet uoči Sarajevo Film Festivala vidio na što je spao svijet u nas. I na što spada.

Mazanje je to, jadno i nespretno, očiju domaćoj i svjetskoj javnosti. Skrivanje je to nedoraslosti aparata svih razina da se bori s bilo kakvim izazovom osim ako je izazov prikrivanje krađe proračunskog novca i nevino treptanje okicama pred Međunarodnim monetarnim fondom od kojeg zavisi sav život u zemlji bez života.

Mazači očima, koji, osim skrivanja problema pred (normalnim) svijetom na koje nemaju rješenje ili ga ne žele naći, i pred nama samima guraju stvari pod tepih dobro znajući da se, osim što se izbori bliže, stado do gole kože ošišanih ovaca uvijek pretvori u zvijeri kad ga se preplaši drugim, jednako ošišanim stadima.

Nevjerojatno je da je itko normalan vidio ikakav razlog premještanja sjednice povjerenstva u Mostar i bespotrebnih novih stavki službenih putovanja, osim bijega od filmske elite i namjere da se desetine bijesnih prosvjednika, koji prijete smrtima i bombama, odmaknu s filmskih sarajevskih ulica. Glumi tako glavni grad, po tko zna koji put, metropolu u kojoj sve sja i u kojoj su ustoličeni likovi koji znaju što i kako sa svojim stadima.

Nevjerojanto je isto tako da bilo tko normalan povjeruje da će Jasenko Tufekčić izaći pred ljude i reći pošteno da je nešto učinjeno. Nevjerojatno je to iz jednog jednostavnog razloga - Tufekčiću se ne može i ne bi trebalo vjerovati jer je sam prevario državu u ime koje izlazi pred ljude u čijim očima se vidi kraj, rub i besmisao življenja pod vladavinom Jasenka i sličnih njemu.

Naime, valjda postoje oni koji nisu zaboravili, a ne bi trebalo da postoje oni koji jesu, da je Tufekčić pravdajući putne naloge varao državu kako bi joj, čini se vječno gladan, uzeo još više novca. On, naime, kako je otkrio Centar za istraživačko novinarstvo BiH, kao izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH dva puta tjedno putuje iz Livna u Sarajevo i natrag. Zbog toga naplaćuje dnevnice i putne troškove. I to mu je malo pa je u Sarajevo dolazio autom Stranke demokratske akcije (SDA), dok je u putne naloge upisivao da koristi osobni automobil. Od Doma naroda je dobivao novac za gorivo i dnevnice za putovanje u Sarajevo, ali neki dokumenti pokazuju da je istovremeno bio i u Tomislavgradu, pokazalo je istraživanje CIN-a.

Službeno, posla je u 2015. i 2016. godini imao 89 dana, ali je podnio dvostruko više putnih naloga za isplatu. I tako, svaki put kada putuje do Doma naroda u Sarajevo dobije između 146 KM i 193 KM naknade u koju je uračunat trošak goriva i dnevnica. Visina naknade za gorivo ovisi o cijeni litre goriva, dok dnevnica iznosi 25 KM.

Isti taj čovjek ima srca izaći pred ljude koji godinama galame za svoja prava i žele ugasiti 1600 udruga na kojima počiva dobar dio glasova na izborima. Isti taj čovjek, koji je varao državu bez da je trepnuo i odgovarao ima srca izaći pred ljude i reći da neće biti prevareni, a država, ova nakaradna neman što jede svoje građane, ima pameti poslati takvog čovjeka da riješi jedan od najusijanihih predizbornih problema i očekivati da će sve proći glatko.

A onda Tufekčić, znajući da ošišani i bezubi dobivaju zvjersko krzno i očnjake poteže pitanje kao zadnji as iz rukava kako u njegovu Livnu, u kojem se normalni sramote jer ih predstavlja i priziva, nije riješeno pitanje bošnjačkih branitelja. I kaže to Tufekčić pet do dvanaest, u trenutku kad svi čekaju konačan odgovor on potegne nacionalnu priču, priču kako u njegovu Livnu rat za te ljude nije gotov i mirno odlazi sa sjednice s koje su mu nekoliko trenutaka ranije poručivali da nikada neće otići. Ode i naplati još jednu dnevnicu i putne troškove s pečatom najskuplje benzinske crpke koju je mogao naći.

A stado, ošišanije nego prije, ostane blejati u čudu daleko od očiju filmskog svijeta postajući tek sporedna uloga u zemlji, koju svatko može iznajmiti po potrebi. A zemlja se pred drugima pretvara da je sve u redu a pred sobom kopa raku koju naplaćuju Tufekčić i tufekčići. I uz to nas gledaju u oči i kažu da su na strani jadnika i da će biti sve u redu.

Berislav Jurič | bljesak.info

Glas naroda

je preko Borjane Krišto, Mate Franjičevića i Davorke Boban za 2000 muslimana u Livnu isposlovao da dobiju papire da su bili u logoru iako svi znamo da to nije istina. hvala dobročiniteljima.

Budala je al ima muda HVO HB i Hrvatski narod nazva zlocincima .A vi se medjusobno poubijaje i to je to.

Bice letiiiiiii Meha

Ovo je posljedica uzrok je Dayton i projekat Herceg Bosna biće još gore za Hrvate u BiH sreća pa ima Njemačka

Kao prvo mi nismo stado bez obzira šta ko mislio o nama.Kao drugo neće se Tufekčić vječno smješkat i kao treće neće vječno biti na vlasti.

Dok je HDZ BiH bit će.

sva ova [ * neprimjereno * ] su posljedica banovine rvacke a jasmina koferčića neću komentirat ta primitivac u odlasku je problem muslimana i oni će ga rešit-velika budaletina

naš draganče je gori od ovog jasenka--bezobrazan i bahat

Tufekčić nebi bio tufekčić da mi nismo ghovna. On sve ovo radi jer može i vidi da ima posla s ograničenim ljudima koji vide samo svoje interese, a ne interese sviju pravih branitelja. Umjesto da se ovi naši zalažu za sve koji su bili stvarno na bojišnici, dozvolili su da se diskriminiraju oni koji imaju i nešto staža. novinar je u pravu što se tiče šišanja ovaca i nije to loše od Tufekčiča što nas ošiša ljeti ,ali dolazi zima i neće bit dobro. Naši ovnovi su ograničeni i gledaju šta će povalit i pojest oni sami, a za stado koga boli khurac. Naši ovnovi su ovnovi , a dali smo mi ovce vidit ćemo. Grbavac i ostali mogu biti kod branitelja i pukovnici, a bogme i pokojnici, čak gori i od lažnjaka , ako ne se ne budu borili za svakog istinskog branitelja imao on milione ili ne imao ništa

Slika korisnika strangelove

Šupljak ti je priča. Uzb se bori za 6 km dodatka po mjesecu rata bez obzira na staž i sve ostalo i od toga neće odustati, jedinu uvjet je da nisi ostvario nikakva braniteljska prava u vidu ratne invalidnine ili mirovine, a zna se zašto, zbog lažnih. I zašto se onda svi istinski, pravi branitelji ne pridruže u borbi za ova prava? I nemoj sad opet početi s izgovorima kako se nema vremena, treba raditi i živjeti. Gdje ste vi, svi pravi i istinski borci, branitelji, ratnici?

Ajde mi reci di to piše o kapa ti do poda. Jedno je boriti se nešto, a drugo pristati na nešto već napisano

Slika korisnika strangelove

Samo ti ratniče sjedi, čitaj i komentiraj. I čekaj donošenje zakona na pladnju, skrojenog baš po tvojoj mjeri.

Što će mi zakon po mojoj mjeri, da sam htio takav zakon primao bi mirovinu 20 godina. Zakon treba biti zakon o braniteljima, a ne o pojedinim braniteljima i zato sjedim kod kuće jer bi doli ba bijači bio dernek. Ja ih doli malo vidim što su baš bili stalno na terenu. Zato postrojit, izbacit kukolj, pa onda sa svojima dokle god hoćeš i di god triba ići. A ovako bolje ležat kući i komentirat. Isti učinak

Slika korisnika strangelove

Što se tiče članova UZB, naravno da nisu svi bili sve terene i svi u borbenom sektoru, zar trebaju biti? Zahtjev je da svatko dobije spram onim sta je bio i koliko je bio. I ti uporno govoriš o ovom Tufekčićevom zakonu koji podržava Begić, tj. Ministarstvo (HDZ). UZB ne podržava ovaj zakon i to će i pokazati. A ti možeš ležati i komentirati ili doći na Bijaču i napravit dernek. Nije isti učinak.

20% invalid ranjen ima 30 KM invalidnine i to je to jeli? aje ne mantaj to su samo želje nečije

I još da su dobro razgraničili onoga ko je bio 3-4-6- 8, miseci i veterane, a jo dve je to u 20 maraka. Pa di je to pošteno. Jedino u Isusa koji bi platio i onome ko je doša u vinograd radit rano ujutro i u podne i popodne, ali ja u ovom slučaju ne viđe Isusa nego farizeje i ine

Ispravak; a to je sve u 20 maraka

svaki zaboravljeni zna zašto se zalažemo a tvoja prićća je za bukvarovićev zakon koji je pravljen za lažnjake i koji se podmeće-zaboravljeni traže sva prava ista za sve branitelje jedino lažni odpadaju

Znam i ja zašto se zalažu, pitanje je šta če potpisat. I opet ajmo se postrjit, pa kom opanci kom obojci. Ja znam da će se svak odazvat ko nema šta skrivat, pa dobili nešto ili ništa dobili, samo da se vidimo, oči u oči i netrba nam ništa. Potpisujemo većina.

Slika korisnika strangelove

Postrojavanje je svako malo, na Bijači

E je brate mili, ali i doli ima svašta. Postrojavanje najmanje po satniji. Tu se vidi svak i svak zna di će stat, minobacači jedni, drugi, izviđači jedni, drugi, tenkisti, veza, kuhari, intedati, pješadija, zapovjednici jednii, drugi,treći, ajde se sakrij ako možeš. Ne kažem tebi nego ostalim koji su kao bili

Slika korisnika strangelove

Prijatelju to ti je znanstvena fantastika, i bespotrebno, valjda postoje originalni spiskovi u uredu za obranu. Nego samo sustavni pritisak na vlast, ne može se preko noći ništa dobiti, vidiš koja je to borba i protiv kakvih ljudi.

A koju vlast , konkretno gdje kada kako

Slika korisnika strangelove

Koju vlast: za koju si/nisi glasovao.
Kako i gdje: svim dostupnim demokratskim metodama i sredstvima gdje god ćeš privući pažnju domaće i međunarodne javnosti i politike.
Kada: najbolje da se obratiš vodstvu UZB, mislim da nije teško doći do njih.

Moj prijatelju možda to sve jeste SF, ali po " orginalnim" spiskovima mi imamo zapovjednika koliko imamo i imamo branitelja koliko imamo. Sve je po "zakonu", jer da nije puno bi ih završilo u zatvoru. Slika vrijedi tisuću riječi. Jesmo đuturumi ali ne znam nikoga ko se nebi odazvao na postrojavanje kad bi nas pozvali ako ništa drugo da se vidimo, da popričamo, evo ne bi ni pričali o mirovinama, o invalidninama, ali ima li iko da to postrojavanje pripremi. Nemora to bit sutra, može za godinu dana ali ajmo jednom. Viruj mi sve bi bilo puno jasnije. Ne razumim što je to problem, izgleda svima

Slika korisnika strangelove

Ti pričaš o "originalnim" spiskovima a ja o ORIGINALNIM spiskovima, koje su potpisivali zapovjednici koji su preuzimali smjene i zone odgovornosti, tipa zapovjednik pješadijske satnije ili zapovjednik minobacača ili šta već... Nemam ništa protiv postrojavanja, naprotiv, ali ne vidim da bi dobili neki legitimitet samim postrojavanjem, tj da bi lažni izgubili legitimitet, bez podrške vlasti ili institucija.

Bolan,dali su zapovjednicima sve da nas ne postroje,treba se i protiv dojučerašnjih zap. boriti .

U jednom od proslih komentara sam napisao nesto slicno kao i novinar Bljeska info i u njegovom clanku ima dosta istinitog.Slucajno sjednica u Mostaru i slucajna prica o muslimanima Livna ,sada Bosnjacima Ma nemoj mi rec Tufekcicu,no ima jedan nas problem Zasto Hrvatska sutnja na ocite provokacije SDA.Ili je tal da bude maskembal SDA i HDZ i onda 4 godine drzati stolice,pa opet Jovo nanovo,a narodi ???

Šta se sad čeka nije mi jasno. Kažu ovaj zakon što bi trebao u parlament nije prihvatljiv braniteljima. Ovaj tufekčić ga šalje kao gotov zakon. I opet u vladu, vlada kaže prolazi, branitelji kažu nij to tako, onda komisija opet zasjeda, opet prosvjedi, onda ovi kažu vidit ćemo u neki četvrtak, pa će vlada raspravljat u neki utorak, pa će vratit zakon jer nije usaglašen na komisiju, komisija opet u neki četvrtak, prosvjed u neki petak, vlada će opet u neku srijedu, vratit će komisiji,...................

E moj Jasenko,gledam te neki dan i baš mi te bi žao.Šta čovjek sam sebi uradi da ga policija mora čuvati od branitelja.Koji moralni pad i koji poraz.Još kad računi dođu na naplatu biće još žalosnije.Jadan nebio,šta je bilo bilo je,počnite se mijenjati dok nije prekasno.Pokušajte mijenjati stvari na bolje.Je li moguće da ne poznajete povijest ni malo pa ne vidite kako ćete završiti.Bezbroj je razloga da vam želim zlo ali puno bi mi bilo draže da se promijenite,bili biste sretniji i mirniji.Ne bi se morali bojati nikoga,ali sve je još uvijek do vas samih.

Željko iz Jablanice ajde ruku na srce je li nam ovaj kriv za sve

Ne.

E sad Željko šta bi Čović rekao da je na njegovom mjestu a obećao je Ministarstvo branitelja prije prošlih izbora

Čova nije dorastao poslu koji obavlja,možda bi bio dobar u svojoj struci.Baviti se državništvom je preodgovorno zanimanje i nije za svakoga jer su posljedice svakog državničkog poteza nesagledive i ako neko nije za toga bolje mu je da bježi od takve odgovornosti jer svaka greška neminovno dolazi na naplatu.Problem je u tome što mi i nemamo državnika već samo političare koje stranci postavljaju da bi služili njihovim interesima i ostvarili neke svoje osobne kratkoročne interese što je opet pogrešno i naj štetnije za njih.Stranci ne vole servilne osobe i kad ih više ne trebaju,riješe ih se kao Sanadera.Aopet ovi naši političari nisu ni svjesni da svaki njihov postupak neko snima i time ih drži na uzdi kad zatreba.Sve izađe na vidjelo i svakome dođe kraj.Veliku odgovornost za stanje u kojem se nalazimo snosimo i mi sami jer smo se udaljili od Boga i Njegovih zapovijedi.Da nismo,bili bismo svi hrabriji i ovi braniteljski zahtjevi bi bili brzo riješeni.Velika je sebičnost u mnogim srcima i dok ne počnemo brinuti jedni za druge nema dobra nikome.

Pa policija čuva i čovića i mnogo drugih i šta im fali. Ako je đon obraz to je za njih plus

Policija ne treba nikoga čuvati tko se ne može sam odbraniti

Ovaj zakon sto hoce usvojit to je zakon Sda Hdz lazni branitelja i ovi udruga.To ako se usvoji branitelje se vodi na dno dna. Tu samo profitiraju lažni i ovi 1650 udrga sto god dob trista miliona km . Tu lipo pise kad navršiš 65 tad imaš stoju dvi za sahranu il djenazu.al u jednom clanku se ogradjuju tako ispada ako nema para nema ni djenaze. Ovo je Marušica i HDz i sda zakon. Pročitajte pa vidite izbacili su 6km nece javni registar nece prestat financirat udruge.I što bi uplate udrugi 50 000 km kad legnu pare vrate im u kešu 30 000 a ovi 20 000 pod pojedinci i eto nebi nija.Dok god se branitelji ne slože hebace vas i u guzu domalo .

ako ima Boga, 'a ima!
svi pokvareni, (političari 'pratri, lažnjaci...) koji su uzeli ono što im ne pripada tj. zasluge za prolivenu krv, dane živote za slobodu završiti će poradi izdaje u ...

U Petak u 2 zakazana sjednica u Mostaru..Svi branitelji doli ne dozvolit Tufekčicu da usvoje ovi zakon ako prodje taj zakon branitelji su na dnu.

Pokažite prijedlog koji bi se po vama tribao usvojit i eto nas. Međutim muljate i vi i ovaj tufahija. Pokažite tekst prijedloga, jer šta ću u Mostaru ako ne znam zašto ću prosvjedovat. Tako misli i večina

Prjedlog .Pa bija ti je prije tjedan dana objavljen.1 .dodatak od 6 km od mjeseca provedenog u ratu da bude neovisno radiš il neradiš imaš il nemas nit je bitno 65 god. Pod 2 . Ukidanje financiranja 1650 udruga kojima se daje 300 mil godišnje.Pod 3. Javna objava registra branitelja al javna imenom i prezimenom da se skinu lažni.

Ma bi podrža samo šta će usvajat, a kažu da hoće, onaj njihov. Jesu li se naši čuli i sa kime i šta će usvajat ako nema dogovora između stranaka u sukobu. Ništa mi više nije jasno. Postoji li ikakva komunikacija između tufahije, vlade, parlamenta i zaboravljenih. Nešto svak šuti. Kad bi bilo više informacija bilo bi puno bolje.Pa onda kad točno sve znaš i niko ti ništa ne mulja, onda se ide di god triba, a kamo li ne u Mostar. Samo jasno reći i objasnit svima sve

A nije ni problem pustit texst zakona koji je prije 10 dana proša al ga ovaj Tufekcic poništija i sad oce svoj .ostaviš meil oba cemo ti poslat pa citaj

Pročita sam ja oba ali šta će usvajat kad ništa nije dogovoreno. Šta će bit u Mostaru, vlada ili ovaj tufahija

Pa ljudi koji prate i podržavaju botu , ilku i onake daju doznanje u mnogo čemu o sebi ali nebitno, pitanje jedno? Pošto se zakon planira financirati sa tri nivoa da li su se dobile potrebne suglasnosti za isto ? Ako nisu znate li šta to znaci? Hajdete u tetka pehareca on je ipak akademik i neka vam napise na papirnoj bureka ..

Ovaj Tufekcic oce svoj ovi drugi a mi nedamo zato bi dobro bilo skupit se i nedozvolit mu

A ne znam, znam samo da komunikacije mora bit. Ne može se čekat iz tjedna u tjedan šta će nekom past na pamet i onda će ovaj drugi reć da se nisu tako dogovirili. Dakle, nemam namjeru vas učit, ali pošalje se jedan dopis svim stranama od čega se ne odustaje, emailom, pismom s povratnicom ima načina i onda imaš dokaz da si nešto rekao i dao do znanja njima i svima šta ko radi. I onda objaviš taj mail i pismo ili šta već i svi znaju sve. Nemože niko reć da nije znao. Fino u potpisu naravno sve udruge zaboravljenih i to je službeno. A ovako opet će bit pred kamerama tufahija će reć mi smo sve zahtjeve ubacili u zakon, a onda će Drago reć da su ih privarili. Ako ne bude ovako, što bi rekli stari ljudi, pljuni me

Skrivanje sramote koju naplaćuju tufekčići
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari