Čak 70% umirovljenika si ne može priuštiti smještaj u staračkim domovima

ljubuski.info

Na domove umirovljenika, centre za stare i nemoćne osobe, često se gleda s predrasudama, a djecu koja roditelje daju u takve ustanove okolina često osuđuje. Svi koji žive s takvim predrasudama trebaju znati kako korisnici domova žive po višem standardu od prosječnoga, a nije rijetko da ondje započinju novi život. No, ono što u BiH osobama treće životne dobi predstavlja problem su visoke cijene domova te boravak u njima malo tko si može priuštiti bez financijske pomoći obitelji, subvencija ili socijalne pomoći.

Kada je riječ o cijenama, najjeftiniji boravak je u sarajevskom Gerontološkom centru, gdje cijena za pokretne osobe iznosi 407 maraka, za polupokretne i nepokretne 627 maraka te je za jednokrevetne sobe 700 maraka.
Kapaciteti su uglavnom popunjeni i uvijek imamo liste čekanja od nekoliko mjeseci - kazali su nam iz ovog centra. Osim toga, kazali su nam kako u sklopu centra imaju i prihvatilište u koje dolaze oni koji nemaju riješeno stambeno pitanje.
U prihvatilište nam dovode često osobe "s ulice", beskućnike. Naši djelatnici ih okupaju, ošišaju, obriju…, sve učine kako bi se takve osobe osjećale malo vrjednijima - kaže nam djelatnica Centra u razgovoru dodavši kako se u prihvatilištu najdulje zadržavaju do sedam dana, a cijena dnevnog boravka je 18 KM.

Cijena boravka u Centru za stare i nemoćne u Mostaru za pokretne osobe koje same mogu obavljati osnovne životne potrebe je 630 maraka, dok je za nepokretne osobe koje koriste sve usluge Centra, bilo da je riječ o pelenama, hrani, stalnom liječničkom nadzoru, 770 maraka. Cijena jednokrevetne sobe za pokretne osobe je 720 KM.

U razgovoru s ravnateljem Doma za umirovljenike u Tuzli Mirsadom Bakalovićem doznali smo koje su cijene boravka u tom domu te kojim uslugama raspolažu korisnici tog Doma.
Za pokretne osobe koje samostalno obavljaju životne aktivnosti, kao što su održavanje osobne higijene, kupanje, oblačenje, fiziološke potrebe, objedovanje u restoranu, svjesne su, orijentirane i samostalno uzimaju medicinsku terapiju, osim inzulina, mjesečna cijena usluga smještaja u jednokrevetnoj sobi je 647 KM, dok je cijena u dvokrevetnoj sobi niža za 100 KM. Za polupokretne i nepokretne osobe kojima su potrebne usluge kupanja, presvlačenja, hranjenja, davanja terapije te one koji koriste pelene mjesečna cijena usluga u jednokrevetnoj sobi je 932 KM, dok će korisnici za dvokrevetnu sobu izdvojiti 756 KM - kaže Bakalović.
U Centru pružamo i poludnevne boravke - nastavlja Bakalović, koji podrazumijevaju druženje, slušanje glazbe, gledanje filmova, organiziranje predstava, radionica…, pa i društvenih igara.

Kazao je kako je najveće zanimanje za dom od kolovoza do travnja.
Tada smo uvijek popunjeni i liste čekanja u tom razdoblju znaju biti i do tri mjeseca. Zima, inače, iziskuje velike troškove, pa te usluge koriste oni koji si ne mogu kupiti ogrjev ili im je preskupo dolaze boraviti u domu tijekom zimskih mjeseci, a onda, kada završi sezona grijanja, odlaze svojim domovima - kaže Bakalović.

I u Distriktu Brčko postoji nekoliko domova za stare, a cijene se kreću od 550 pa do visokih 800 KM. Kada je pak riječ o privatnim domovina, cijene su nešto više. Tako će svi koji žele boraviti u privatnim domovima za njih izdvojiti minimalno 150 KM više.

Uzimajući u obzir visinu prosječne mirovine, koju prima veliki broj bh. umirovljenika, vidljivo je kako si velika većina njih ne može sama priuštiti boravak u nekom od tih domova. Prema dostupnim podacima, čak 64.000 umirovljenika, točnije 70 posto, u FBiH preživljava s mirovinom koja je niža od 348 KM, dok je prosječna mirovina viša za otprilike trideset maraka, što pokazuje kako umirovljenici u BiH ne mogu koristiti usluge domova bez dodatne financijske pomoći.

Valentina Abramušić | Večernji list

Glas naroda

za ovu bijedu smo se borili,svaka cast nasim politicarima kojima je bitno da sebe namire a mirovine im nisu ni na kraj pameti..svak bi trebao otici vani par godina pa da bar osigura neku normalu mirovinu da sutra sebi moze platiti dom i da ne ovise o dijeci..ovi domovi ce sve vise i vise bit popunjeni jer je prije bila sramota poslat roditelje u dom a kroz neko vrijeme ce to bit normala i tako i treba starima je zanimljivije da starost provode u drustvu a ne sami u kuci i na kraju umru od tuge i depresije

Jadna kuća gdje unučad nemaju baku i djeda uza se ali demokracija kaže drugo

Pet godina Njemačke je šesdeset tisuća eura ušteđevine i osigurana mirovina tko ne vjeruje neka ga dole

A evo ne daju ni 6 maraka, a kamoli 60.000 eura. Šta će branitelj sa 60 godina u njemačkoj radit. Najlipši je da ga stave na lagum, pa ako kurta dobro, ako ne kurta opet nekom dobro. Ima li gori igdi posla di lagumaju, ako ima javi.

Znači da minimalna mirovina mora biti koliko košta dom za stare ljude

glasaj te za lopove adezea -oni vilenjaci a vi siromaci
pozdrav iz njemačke -biće bolje doli sačekaj te

Sto mislite koliko umirovljenika moze priustiti staracki dom u zemljama EU .Postotak slican.No triba stediti u mladosti.Vecina ima nekretnine kod nas pa prodaj i u dom a ne cekati da ti dite dodje iz Njemacke posle tvoje smrti i to raslroda.U mistu di zivim mater i caca gladuju a sin vozi BNV skoro nov.a imaju dosta nekretnina. Zale se nemaju.Prodajte nesto govorimo im.A oni kazu a stace nas Mate kad dodje iz EU .Onda se ne zalite.Ovakvih primjera ima diljem Hercegovine to svak vidi.Svatite stafo vrime proslo kad je imanje islo sa oca na sina.Kazite vi iz EU koliko mladih zivi. sa roditeljima posle zavrsene skole.A ako i zivi placa podstanarstvo roditeljima.Jeli ovako ili nije.Opet kazem proslo staro vrime.Ima jedna stara izreka u mladosti neradnik u starosti prosjak....

Čak 70% umirovljenika si ne može priuštiti smještaj u staračkim domovima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari