Gotovo četvrtinu BDP-a čine sredstva iz dijaspore

ljubuski.info

Pa tu sam svake godine za blagdan Velike Gospe, tako planiram odmor. Nije to baš lako, svatko bi na odmor u kolovozu, a još moram uskladiti da mi i supruga dobije odmor u to vrijeme - kaže Širokobriježanin koji ovih dana boravi u svojoj kući koju mu je još pokojni otac izgradio, također radeći u Njemačkoj.

Kuća oživi svake godine početkom kolovoza pa sve negdje do pred kraj mjeseca, da bi se nakon toga spustile rolete na prozorima i tako ostale spuštene do sljedećega kolovoza. Podignu se i za Božić.

Inače, ovih dana u gradu možete sresti ljude koje viđate pred Gospojinu i za Božić. Njihov dolazak osjete mnogi. Njihovu dolasku obraduje se rodbina, ali zadovoljno trljaju ruke i trgovci, frizeri, stomatolozi i mnogi drugi.
Pa nije nam osnovni cilj posjet trgovinama i usluge koje navodite, ali zašto ne otići stomatologu ako su ovdje usluge jeftinije i po nekoliko puta u odnosu na Njemačku, a nisu ništa lošije. Pa, naravno, tamo je šišanje dvadesetak eura, a ovdje se ošišam za pet. Tako je i sa ženskim frizurama. Može se i jeftino pristojno jesti u restoranima, za desetak eura. A što se tiče kupnje odjeće ili hrane, to je isto kao i tamo, možda je tamo čak i jeftinije. Tamo su samo usluge skupe - objašnjava sugovornik.

Pred njegovom kućom je živo po cijeli dan, a i do kasnih večernjih sati. U napuhanom bazenu kupaju se njihova djeca po cijeli dan, a bude tu i neko dijete iz susjedstva. Večer je rezervirana za starije, gdje se uz roštilj popije i koje pivo. Pa i zapjeva ganga. BiH ima jednu od najbrojnijih dijaspora u svijetu u odnosu na ukupan broj stanovnika. Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, izvan granica danas živi više od 1,35 milijuna osoba bh. podrijetla. Većinu čine mladi ljudi s prosjekom od 30 godina u SAD-u i 40,5 godina u zemljama EU, što predstavlja radno najaktivniji dio populacije. Neslužbeno se barata i brojem od dva milijuna.

Potpora iz inozemstva

Dijaspora je uvijek tu kad je najteže. Bez obzira na krizu, svi su svjesni kako značajna količina novca stiže od dijaspore svake godine i predstavlja jednu od glavnih socijalnih i ekonomskih stavki u potpori BiH. Dijaspora je pokretač bh. ekonomije.

Prema službenim podacima, doznake iz dijaspore svake godine u prosjeku iznose dvije milijarde dolara. Uz službene, procjenjuje se kako neformalnim kanalima dijaspora u BiH unosi dodatnih 1,5 mlrd. dolara. Veliku količinu novca rodbina izravno donese, a pojedini šalju. Tako doznake dijaspore čine oko 18% BDP-a BiH. BiH je među pet vodećih zemalja u svijetu prema visini financijskih doznaka migranata u odnosu na bruto društveni proizvod. Prema neslužbenim podacima, gotovo četvrtinu BDP-a čine sredstva iz dijaspore, odakle godišnje u BiH stižu oko 3 mlrd.

Središnja banka BiH izdala je podatak da je više od 12 mlrd. KM vrijednost štednje građana te da ta štednja iz godine u godinu raste. Pretpostavlja se da je tu najvećim dijelom štednja dijaspore jer je malo moguće da građani BiH s ovakvim plaćama uštede 12,5 mlrd. KM.

Pero Zelenika | Večernji list

Glas naroda

Čija san oće nas porezovat ako nešto malo crkavice pošaljemo ćaći i materi

Uzmete plaću i potrošite je ovdje a prijw tog uključite kukanje pa držite govore idite i to trošite gdje radite i budite zadovoljni pa nećemo vam i starce uzdržavat pa kukate što šaljete nemojte tražiti da vam ro vrate na kraju godine kroz pivrat poreza kad ste sentimetalni

Ja donesen ćaći i materi svakog lita desetak Ilijada eura da prizime nisu to neke pare ali nemere se više

a ja imam jednog sto odnese kada dođe na odmor...

Unda on radi u Zagrebu

Šta kažu naši političari nato da većina penziojnera ima penziju manju od 300 km oni to potroše za jednu večer kad odu sa ženom i dicon na večeru pitajte šta oni otomu misle plaćeno opet zanje glasat

Moja baba ima 27km penzije i zamisli cuda jos je ziva nije crkla od gladi

Gotovo četvrtinu BDP-a čine sredstva iz dijaspore
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari